Golfförbundet svarar inför rättslig prövnning

Sweetspot har valt att stämma Svenska Golfförbundet (SGF) till Patent- och marknadsdomstolen. SGF ser fram emot den rättsliga prövningen och kommer att ta striden så långt som krävs – för Golfsveriges skull.

I sak vill Sweetspot förbjuda svenska golfklubbar att tillsammans utveckla, finansiera och äga ett IT-baserat verksamhetssystem som GIT. Men då Sweetspot i media försöker förenkla frågan till att handla om ”tvångsavgifter" och inlåsning, samt påstår att ”SGF blandar bort korten”, behöver vi förtydliga vad det i grunden handlar om.

 

Nu handlar denna konflikt specifikt om ett IT-system. Det skulle dock lika gärna kunna handla om andra verksamheter som SGF bedriver, där det finns utomstående aktörer som tycker att förbundets verksamhet begränsar deras möjlighet att sälja varor och tjänster.

Årsmötet beslutar om verksamheten

Grunden för SGF:s verksamhet är det uppdrag golfklubbarna ger SGF vid det årliga förbundsmötet. Där fastställs vilken verksamhet SGF ska bedriva och vilka avgifter som behövs. Klubbarna måste sedan förhålla sig till de rättigheter och skyldigheter detta medför. Så fungerar det i alla svenska föreningar – också i SGF och i svenska golfklubbar.

Föreningsmodellen ifrågasätts ibland, men den fungerar väl. Genom att verka tillsammans kan föreningar och förbund skapa och finansiera verksamhet och tjänster som den enskilda föreningen inte förmår göra på egen hand.

Solidarisk finansiering en förutsättning

De som förordar att mer marknadsanpassning är lösningen för framtiden förstår inte hur Golfsverige fungerar. Svenska golfklubbar har inget överflöd av resurser, och utan samverkan skulle de flesta klubbar få svårt att upprätthålla verksamheten på dagens nivå.

Modellen har därför varit väldigt positiv för golfens utveckling i Sverige, där klubbarna samverkat genom förbundet.

Den solidariska finansieringen har gjort att vi gemensamt kunnat bygga bra verksamhet – till exempel en internationellt erkänd elitverksamhet, en nationell rådgivningsverksamhet och sannolikt världens bästa verksamhetssystem (GIT) för golf.

Värdefullt utbud till lägre kostnad

SGF behöver hela tiden balansera medlemsnyttan i förhållande till helheten. Alla klubbar gillar inte allt vi gör, men sammantaget är en stor majoritet nöjda och ser hur gemensam finansiering leder till ett värdefullt utbud av tjänster och en lägre totalkostnad.

SGF samverkar hela tiden med golfklubbarna för att tjänsteutbudet ska vara så relevant som möjligt. Alla avgifter som klubbarna betalar till förbundet används för beslutad verksamhet.

Det var klubbarna i Blekinge som år 2000 fick bifall till sin motion om att utveckla GIT. 18 år senare fick två större klubbar i Stockholm enhälligt stöd för förslaget att utveckla nästa generation av GIT.

Och för att vara tydlig: SGF hindrar ingen golfklubb att nyttja andra tjänster vid sidan av de SGF tillhandahåller, till exempel att anlita andra rådgivare eller använda en annan bokningstjänst.

Stora konsekvenser för Golfsverige

Om svenska golfklubbar förbjuds att gemensamt besluta och finansiera GIT-verksamheten kan det ge allvarliga verkningar för Golfsveriges sätt att organisera sig, med demokratiskt fattade beslut och solidarisk finansiering som grund.

Det är då fullt möjligt att andra delar av SGF:s verksamhet kan äventyras, och att den gemensamma finansieringen skulle kunna falla även där.

Sammantaget skulle det innebära att uppdraget som idrottsförbund kan behöva ritas om i grunden. I ett ännu större sammanhang kan detta komma att påverka hela den icke-vinstdrivande ideella sektorn.

Tar strid för den svenska modellen

Att påstå att SGF ”blandar bort korten” genom att prata om den svenska modellen är osakligt. Rimligen har Sweetspot goda kunskaper i hur SGF fungerar och på vilka grunder förbundet verkar. Då vi tycker att den svenska föreningsmodellen står på spel kommer vi att ta denna konflikt så långt som krävs, för att skydda en verksamhetsmodell som gynnat Golfsverige väldigt mycket.

Den rättsliga processen kommer att handla om den ”svenska modellen”. Detta kommer vi att påtala i alla sammanhang där det har relevans – för Golfsveriges skull.

Svenska golfförbundet

Gunnar Håkansson Generalsekreterare

Maria Möller Ordförande

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen