Golfförbundet svarar inför rättslig prövnning

Sweetspot har valt att stämma Svenska Golfförbundet (SGF) till Patent- och marknadsdomstolen. SGF ser fram emot den rättsliga prövningen och kommer att ta striden så långt som krävs – för Golfsveriges skull.

I sak vill Sweetspot förbjuda svenska golfklubbar att tillsammans utveckla, finansiera och äga ett IT-baserat verksamhetssystem som GIT. Men då Sweetspot i media försöker förenkla frågan till att handla om ”tvångsavgifter" och inlåsning, samt påstår att ”SGF blandar bort korten”, behöver vi förtydliga vad det i grunden handlar om.

 

Nu handlar denna konflikt specifikt om ett IT-system. Det skulle dock lika gärna kunna handla om andra verksamheter som SGF bedriver, där det finns utomstående aktörer som tycker att förbundets verksamhet begränsar deras möjlighet att sälja varor och tjänster.

Årsmötet beslutar om verksamheten

Grunden för SGF:s verksamhet är det uppdrag golfklubbarna ger SGF vid det årliga förbundsmötet. Där fastställs vilken verksamhet SGF ska bedriva och vilka avgifter som behövs. Klubbarna måste sedan förhålla sig till de rättigheter och skyldigheter detta medför. Så fungerar det i alla svenska föreningar – också i SGF och i svenska golfklubbar.

Föreningsmodellen ifrågasätts ibland, men den fungerar väl. Genom att verka tillsammans kan föreningar och förbund skapa och finansiera verksamhet och tjänster som den enskilda föreningen inte förmår göra på egen hand.

Solidarisk finansiering en förutsättning

De som förordar att mer marknadsanpassning är lösningen för framtiden förstår inte hur Golfsverige fungerar. Svenska golfklubbar har inget överflöd av resurser, och utan samverkan skulle de flesta klubbar få svårt att upprätthålla verksamheten på dagens nivå.

Modellen har därför varit väldigt positiv för golfens utveckling i Sverige, där klubbarna samverkat genom förbundet.

Den solidariska finansieringen har gjort att vi gemensamt kunnat bygga bra verksamhet – till exempel en internationellt erkänd elitverksamhet, en nationell rådgivningsverksamhet och sannolikt världens bästa verksamhetssystem (GIT) för golf.

Värdefullt utbud till lägre kostnad

SGF behöver hela tiden balansera medlemsnyttan i förhållande till helheten. Alla klubbar gillar inte allt vi gör, men sammantaget är en stor majoritet nöjda och ser hur gemensam finansiering leder till ett värdefullt utbud av tjänster och en lägre totalkostnad.

SGF samverkar hela tiden med golfklubbarna för att tjänsteutbudet ska vara så relevant som möjligt. Alla avgifter som klubbarna betalar till förbundet används för beslutad verksamhet.

Det var klubbarna i Blekinge som år 2000 fick bifall till sin motion om att utveckla GIT. 18 år senare fick två större klubbar i Stockholm enhälligt stöd för förslaget att utveckla nästa generation av GIT.

Och för att vara tydlig: SGF hindrar ingen golfklubb att nyttja andra tjänster vid sidan av de SGF tillhandahåller, till exempel att anlita andra rådgivare eller använda en annan bokningstjänst.

Stora konsekvenser för Golfsverige

Om svenska golfklubbar förbjuds att gemensamt besluta och finansiera GIT-verksamheten kan det ge allvarliga verkningar för Golfsveriges sätt att organisera sig, med demokratiskt fattade beslut och solidarisk finansiering som grund.

Det är då fullt möjligt att andra delar av SGF:s verksamhet kan äventyras, och att den gemensamma finansieringen skulle kunna falla även där.

Sammantaget skulle det innebära att uppdraget som idrottsförbund kan behöva ritas om i grunden. I ett ännu större sammanhang kan detta komma att påverka hela den icke-vinstdrivande ideella sektorn.

Tar strid för den svenska modellen

Att påstå att SGF ”blandar bort korten” genom att prata om den svenska modellen är osakligt. Rimligen har Sweetspot goda kunskaper i hur SGF fungerar och på vilka grunder förbundet verkar. Då vi tycker att den svenska föreningsmodellen står på spel kommer vi att ta denna konflikt så långt som krävs, för att skydda en verksamhetsmodell som gynnat Golfsverige väldigt mycket.

Den rättsliga processen kommer att handla om den ”svenska modellen”. Detta kommer vi att påtala i alla sammanhang där det har relevans – för Golfsveriges skull.

Svenska golfförbundet

Gunnar Håkansson Generalsekreterare

Maria Möller Ordförande

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.