Blåvitts ansvariga medgav mångmiljonsmäll

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

beroendet av honom var för stort, konstaterdes på Blåvitts Medlemsmöte. En rörd Marcus Berg tillsammans med sin fru Josefine Ringblom och barn avtackas på planen efter mötetmed Sirius i början på oktober. IK Sirius FK på Gamla Ullevi . Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

- Hur man än försöker linda in det är det ett massivt misslyckande för A-lag Herr.

Inledningen var påfrestande.

- Vi Inledde året på så vis man inte vill inleda, byta ut huvudtränaren tre veckor innan seriestart…Många i salen suckade och minns hur mörkret det såg ut.

"Minus på några miljoner"

Inte nog med det. Motvinden inskränkte sig inte till händelserna på planen. Ekonomiskt blev det också tufft.

ekonomichef Marcus Hermansson redogjorde för vad som har hänt

– Vi budgeterade med minus 2.5 miljoner och det blir lite mer än det är min prognos, säger ekonomichefen Marcus Hermansson.

Klubben går alltså några miljoner back.

–Men sett utifrån alternativen (att åka ur) och tappa 30 miljoner i omsättning på en natt ... det är inget vi ville så vi tar det här i år och hoppas på ett bättre år nästa år.

Återhämtningens tid gäller nu.

 

 

 

 

– Vi ligger bra till med verksamhetsplanen. Alla internt har fått säga sitt, och alla har varit med och bidragit. Vi ligger eventuellt några veckor efter tidsplanen, men ska vara färdiga i början av året.

Ordföranden Berkling fortsatte:

– Vi har gått bra ekonomiskt i flera delar av vår verksamhet, och jag är väldigt glad över att vi haft en bra ekonomisk utveckling även tidigare år. Det har skapat utrymme till att göra satsningar. I och med det sportsliga läget i somras var vi tvungna att investera ytterligare i spelartruppen. IFK Göteborg mår inte lika bra ekonomiskt som vid den här perioden förra året, men de investeringarna vi gjort gjorde vi under kontroll och ansåg det vara rimligt sett till vad alternativet var.

Bästa publiksnittt sedan 1978

AttBlåvitt har många trogna anhängare har stor betydelse. Josefine van Ginhoven berättade om publiksuccén för året och hur vi 2023 gav ett strålande facit i publikavseende - det högsta publiksnittet sedan 1978.

– Det har varit ett fantastiskt år publikmässigt, och det är frukten vi ser av att i flera år medvetet arbetat utifrån en långsiktig strategi där unga blåvita fått uppleva IFK Göteborg på plats, men också där vi har arbetat med att nå ut överallt och att fylla varje stol. 

Årskortsförsäljningen har också börjat bra, och vi har vid det här laget sålt fler årskort på de inledande tre veckorna än vi gjorde de inledande månaderna förra året.

Men enigheten bland de ansvariga i klubben var överens och medgav att säsongenvar ett fiasko

– Det är ett massivt misslyckande. Man kan titta på att vi sett till hösten är femte, sjätte bäst men så kan man inte se det. Vi slutar på en 13::e plats och så är det. Det är ett stort, stort misslyckande, säger Rickard Berkling och fortsätter:

– Hur kunde det gå så fel är något vi har tittat på från styrelsen.

Han hänvisade till Ola Larsson, teknisk direktör 

För beroende av Marcus Berg

Berkling själv påpekade

- Vi inledde med en felbalanserad trupp. Vi var för beroende av Marcus Berg och hans situation. Han fick bära oss med en trasig rygg och det är givetvis inte rimligt. Där måste vi titta på vad som ledde fram till det och vilka beslut vi hade kunnat göra annorlunda.

- Det var hela styrelsen och verksamheten som gjorde en satsning. Vi sköt till mer pengar och vi trodde verkligen på det vi gjorde. Sedan upptäckte vi i februari att utvecklingen uteblivit och det var ett brutalt uppvaknande när man trodde vi skulle ta kliv uppåt. Sedan är det upp till mig själv och medlemmarna att reflektera om det krävs ett annat ansvarsutkrävande. 

- Vi har tid att fundera fram till mars nästa år.

Rickard Berkling själv har inga planer på att avgå och uppenbarligen ingen annan heller.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.