Blåvitts ansvariga medgav mångmiljonsmäll

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

beroendet av honom var för stort, konstaterdes på Blåvitts Medlemsmöte. En rörd Marcus Berg tillsammans med sin fru Josefine Ringblom och barn avtackas på planen efter mötetmed Sirius i början på oktober. IK Sirius FK på Gamla Ullevi . Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

- Hur man än försöker linda in det är det ett massivt misslyckande för A-lag Herr.

Inledningen var påfrestande.

- Vi Inledde året på så vis man inte vill inleda, byta ut huvudtränaren tre veckor innan seriestart…Många i salen suckade och minns hur mörkret det såg ut.

"Minus på några miljoner"

Inte nog med det. Motvinden inskränkte sig inte till händelserna på planen. Ekonomiskt blev det också tufft.

ekonomichef Marcus Hermansson redogjorde för vad som har hänt

– Vi budgeterade med minus 2.5 miljoner och det blir lite mer än det är min prognos, säger ekonomichefen Marcus Hermansson.

Klubben går alltså några miljoner back.

–Men sett utifrån alternativen (att åka ur) och tappa 30 miljoner i omsättning på en natt ... det är inget vi ville så vi tar det här i år och hoppas på ett bättre år nästa år.

Återhämtningens tid gäller nu.

 

 

 

 

– Vi ligger bra till med verksamhetsplanen. Alla internt har fått säga sitt, och alla har varit med och bidragit. Vi ligger eventuellt några veckor efter tidsplanen, men ska vara färdiga i början av året.

Ordföranden Berkling fortsatte:

– Vi har gått bra ekonomiskt i flera delar av vår verksamhet, och jag är väldigt glad över att vi haft en bra ekonomisk utveckling även tidigare år. Det har skapat utrymme till att göra satsningar. I och med det sportsliga läget i somras var vi tvungna att investera ytterligare i spelartruppen. IFK Göteborg mår inte lika bra ekonomiskt som vid den här perioden förra året, men de investeringarna vi gjort gjorde vi under kontroll och ansåg det vara rimligt sett till vad alternativet var.

Bästa publiksnittt sedan 1978

AttBlåvitt har många trogna anhängare har stor betydelse. Josefine van Ginhoven berättade om publiksuccén för året och hur vi 2023 gav ett strålande facit i publikavseende - det högsta publiksnittet sedan 1978.

– Det har varit ett fantastiskt år publikmässigt, och det är frukten vi ser av att i flera år medvetet arbetat utifrån en långsiktig strategi där unga blåvita fått uppleva IFK Göteborg på plats, men också där vi har arbetat med att nå ut överallt och att fylla varje stol. 

Årskortsförsäljningen har också börjat bra, och vi har vid det här laget sålt fler årskort på de inledande tre veckorna än vi gjorde de inledande månaderna förra året.

Men enigheten bland de ansvariga i klubben var överens och medgav att säsongenvar ett fiasko

– Det är ett massivt misslyckande. Man kan titta på att vi sett till hösten är femte, sjätte bäst men så kan man inte se det. Vi slutar på en 13::e plats och så är det. Det är ett stort, stort misslyckande, säger Rickard Berkling och fortsätter:

– Hur kunde det gå så fel är något vi har tittat på från styrelsen.

Han hänvisade till Ola Larsson, teknisk direktör 

För beroende av Marcus Berg

Berkling själv påpekade

- Vi inledde med en felbalanserad trupp. Vi var för beroende av Marcus Berg och hans situation. Han fick bära oss med en trasig rygg och det är givetvis inte rimligt. Där måste vi titta på vad som ledde fram till det och vilka beslut vi hade kunnat göra annorlunda.

- Det var hela styrelsen och verksamheten som gjorde en satsning. Vi sköt till mer pengar och vi trodde verkligen på det vi gjorde. Sedan upptäckte vi i februari att utvecklingen uteblivit och det var ett brutalt uppvaknande när man trodde vi skulle ta kliv uppåt. Sedan är det upp till mig själv och medlemmarna att reflektera om det krävs ett annat ansvarsutkrävande. 

- Vi har tid att fundera fram till mars nästa år.

Rickard Berkling själv har inga planer på att avgå och uppenbarligen ingen annan heller.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.