Fotbollförbundet blöder efter domen

Domen i EU-domstolen innebär ännu en ekonomisk käftsmäll för Svenska Fotbollförbundet.  Tidigare har förbundsbasen Fredrik Reinfeldt lagt ett sparpaket på 30 miljoner kronor för 2024 i knät på Andrea Mölleberg, ny generalsekreterare sedan 1 november.

EU-domen, som öppnar för konkurrerande ligor slår fast att UEFA, där Karl Erik Nilsson är vice ordförande,  samt FIFA, har missbrukat sina dominanta positioner.

Ersättningen bara under 2022-2023 från UEFA via internationella turneringar handlar om sådana avsevärda belopp som233 miljoner från UEFA. Pengar som ha utvecklat ungdomslandslagen. Foto: Anders Bjurö / TT

Den nuvarande europeiska organisation har inneburit att intäkter som skapats via internationella turneringar, som Champions League, också har bidragit till att utveckla den nationella fotbollen.

I höst har SvFF fått 43 miljoner kronor i bidrag, att fördela till svenska klubbar som inte varit representerat i Champions League gruppspel 2022-2023. Totalt har SvFF under 2023 erhållit intäkter/bidrag i storleksordningen 233 miljoner från UEFA och FIFA, en tredjedel av budgeten i sin helhet.

Drabbar talanger

I ett pressmeddelande konstaterar Fredrik Reinfeldt.

-Det är av största vikt att stå för en modell som har så stor betydelse för vår breddfotboll. Vi vet inte vad ett annat alternativ skulle innebära.

-Utan de ekonomiska resurserna från UEFA-systemet hade många unga svenska talanger kanske aldrig fått chansen att nå sin fulla potential. Och fler barn och unga skulle riskera att missa den glädje och gemenskap som fotbollen erbjuder, säger Fredrik Reinfeldt.

EU-domstolen skriver att UEFA:s och FIFA ensamrätt att arrangera tävlingar strider mot EU:s lagar och saknar ramverk som säkerställer att de transparenta, objektiva, icke-diskriminerande och oproportionerliga.

ytterligare en chef slutar

I den förändringsprocess som internationell fotboll genomgår bygger också SvFF om sitt kansli och landslags verksamhet. Förändringar som Idrottens Affärer tidigare har redogjort för. Nu meddelas också att kommunikationschefen Andreas Jansson lämnar efter sex år.

-Med de förändringar som sker inom SvFF är det ett naturligt tillfälle för mig att gå vidare till andra uppdrag, säger Andreas Jansson.

Nästa steg i Reinfeldts/Möllebergs nya SvFF-bygge, för att möta stora inkomstbortfall är personalförändringar på kansliet, i klartext, varsel och uppsägningar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.