Brynäs jätteaffär är i hamn

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.
spelare, ledare och supportrar jublade tillsammans. Gävle var i ett jättelikt segerkalas i natt Brynäs är tillbaka i högsta serien. Foto: Jonas von Hofsten / TT

Oliver är son till Dick Tärnström, i dag 49 år, stor AIK-profil med NHL spel i fyra klubbar. Han avslutade sin karriär i AIK 2013.

Oliver är en av 100-tals unga som lämnat storstan för att få sin hockeyutbildning på annan ort – med bättre träningsförhållanden, och i en miljö som andras ishockey. I Olivers fall, Ängelholm och SM-finalisten Rögle.

Bra värvat av Johan Alcén

Inför den här säsongen fångades han upp av Brynäs och sportchefen Johan Alcén, som pusselbit i lagbygget för ett återtåg till SHL.
Oliver Tärnströms historia belyser Stockholms-distriktets problem. I antal utövare är distriktet landets största, i TV-pucken, upp till 16 år, har Stockholm överlägset flest antal inteckningar..
Sedan händer något – spelare sprids ut över landets hockeygymnasier. Stockholms talanger lockas med bostad,  närhet till, och i princip obegränsad tillgång till isytor. Föräldrar, och spelare, erbjuds ofta en summa pengar för att byta miljö.¬
Det här är verkligheten för junior och ungdomsansvariga i Djurgården och AIK,  och en förklaring varför Stockholm ännu en säsong ställs utanför SHL-familjen. Det finns förstås andra förklaringar, som bristande kontinuitet, både i styrelserum och i den sportsliga ledningen.
Efter tisdagskvällens 1-3 mot Brynäs var besvikelsen djup hos DIF-supporters, banderoller på läktarplats signalerade stort missnöje och krav på förändringar.
 Nye sportchefen i DIF, TV-experten  Niklas Wikegård,, i par med nye tränaren, Robert Kimby ( från Almtuna) har onekligen stora utmaningar framför sig.
Ekonomiskt går både Djurgården och AIK på knä, nu talas om miljonsatsningar under en tre års period . Mattias Sånemyr, säsong ny klubbdirektör i Djurgården hoppas få in 30 miljoner i externt kapital de kommande tre åren. Han hävdar att 30-35 procent av den summan är säkrad i dag.

Sparkrav i Djurgården

Förra säsongens bokslut visade minus 8 miljoner, och i bokslutet talades om stora besparingskrav om SHL-drömmen sprack. Den här säsongen hoppas DIF på ett noll resultat.
Den stora svårigheten för Djurgården och för AIK är bygga lag för SHL-spel, med smal budget och där lagens attraktionskraft inte alls är i nivå med fansens stora förhoppningar.
En betydligt mer angenäm sits har Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs, och tidigare bland annat Sverige-chef för IKEA.  Han klev in hos gästrikarna hösten 2021, en stormig period med tränarkarusell och nedflyttning. 
Med SHL-platsen ökar den ekonomiska tryggheten dramatiskt, det centrala tv-avtalet garanterar 47 miljoner för 2024-2025 – att jämföras med de allsvenska lagens cirka sex miljoner. I Gävle står näringsliv och partners i kö för att synas i ishockeyns finrum. 
Under säsongen har laget haft ett seriesnitt på 6 442 åskådare, det är betydligt högre än säsongen 2022-2023 då laget åkte ur, för första gången på 63 år.
 I det allsvenska slutspelet har snittet ökat ytterligare. Säsongen 2022-2023 redovisade Svedman ett minusresultat på 695 00 kronor. den här säsongen väntas ännu ett minusresultat på 2 miljoner.  
Hemmaarenan. Monitor ERP Arena,  företag i verkstadsteknik med 500 anställda, ägs av Brynäs Arena AB, en bolagskonstruktion där Gävle kommun är en part.
Dåvarande kommunägda Gavlerinken köptes 2005 av Brynäs Arena AB och efter ombyggnad var kommunen tillbaka som huvudpartner till den ideella föreningen. I samband med det skrevs värdet upp på arenan och det egna kapitalet kunde redovisas till höga 38 miljoner kronor. 

Gällstedt ett lyckat val

En transaktion som väckte viss uppståndelse, men som har accepteras av förbundets licensnämnd. 
Hur som helst, Brynäs är tillbaka och tränaren Niklas Gällstedt, 57 år Södertälje- fostrad i grunden, spelskicklig back, och aktiv i Brynäs 1988-1994, hämtades in som tränare från EV Zug i Schweiz, där han varit assisterande.
Kan tyckas som en chansning, men nu kan Gällstedt, stark kandidat till ”årets tränare” boka en statyplats, vid Testeboån, vattendraget i Gävle som mynnar i Gävlebukten, strax norr om centrala Gävle.
Kjell Nilsson. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.