Golfklubben i stort miljöprojekt

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Edsviken renas när golfklubben och Danderyds kommun samarbetar. Foto: Jacob Sjöman

Sveriges näst äldsta golfklubb har investerat flera miljoner i bevattningsanläggningen, varav 500 000 kr för dagvattenprojektet, samtidigt som banan renoverades och tre mil ledning grävdes ned i marken. Man gick från 300 sprinklers till 1 000 individuellt styrda munstycken, som nu bevattnar en större yta med mindre vatten. Framförallt har hålens ytterkanter förbättrats och finishen därmed höjts.

Gynnar hela anläggningen

Samtidigt pumpas en del av kommunens dagvatten in till en av dammarna på banan och vidare till en reservoar.

Dagvattnet är bättre för gräset än det kommunala vattnet och samtidigt blir vattenåtgången betydligt mindre, säger en nöjd klubbchef Jonas Widegren som tillsammans med banchefen Andreas Wahlberg drivit projektet.

De senaste säsongernas stora och internationellt prisade renovering av den klassiska brittiska parkbanan har precis satt sig. Investeringen ligger på ca 19 miljoner. Tio tees och fyra greener har lagts om och alla 90 bunkrar byggts om för att banan ska bli mer lik den ursprungliga karaktären från 1932.

Ordföranden Bengt Franzon säger att medlemmarna i det stora hela är väldigt nöjda med resultatet. Noggranna förberedelser och beräkningar, kunnig personal och delvis eget arbete har hållit kostnaderna nere. Renoveringen har gjorts helt med egna medel efter en försäljning av mark för några år sedan.

Ansträngningarna har lönat sig och klubben har fått utmärkelsen Årets Golfklubb 2024. Dessutom har Jonas Widegren nominerats till Årets Klubbchef. Han är också glad för att klubben nu är tillbaka på tidningen Svensk Golfs årliga ranking av de 50 bästa svenska banorna.

Kraven på golfklubbarna har ur alla aspekter ökat starkt de senaste åren, menar Bengt Franzon. Det gäller såväl från medlemmar som myndigheter och andra intressenter. Bland annat har miljökraven höjts och vi har förväntningar om att verka mer hållbart både vad gäller själva banan, restaurangen och shopen. Egentligen är det för billigt att spela golf i Sverige idag, anser han.

Arrende till 2035

Framtiden för Stockholms GK i Kevinge ser ljus ut. Arrendet för marken med kommunen har nyligen förlängts till 2035, renoveringen är gjord, ekonomin är stabil och återväxten bland medlemmar är god.

Vi äri lite sent ute med robotiseringen och elektrifieringen av fordonsparken, men de nya verktygen är på väg in nu, lovar banchefen Andreas Wahlberg. 

Thomas Campbell-Westlind

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.