Malmö Arena 300 miljoner dyrare

Färre åskådare får plats på Malmös nya fotbollsarena – men prislappen höjdes. Tänkta 398 miljoner blir 695 miljoner kronor. Byggbolaget Peab har höjt byggpriset.

- Det stadion som nu står där skiljer sig mycket från den arena som först planerades, säger Mats Leifland, som både är vice vd för Peab och ordförande för bolaget som har beställt Nya stadion, till Sydsvenska Dagbladet.

Totalentreprenör för Swedbank stadion är Peab. Förklaringen till att det slutliga priset blir så mycket högre är att Stadion utvecklats med en skola, en konferensdel och stora kontorslokaler. Alla med det gemensamma att öka hyresintäkterna till fördel för Stadions ekonomi.

Att kostnaden för Stadion har stigit med 75 procent beror också på en gigantisk felräkning.
Vårvintern 2007, lagom när bygget skulle inledas, framkommer att budgeten inte håller. Peabs nya beräkningar visar att byggbolaget måste ha ytterligare 182 miljoner kronor.

Just i det skedet har arkitekterna blivit klara med nya ritningar som innebär att antalet sittplatser måste minskas med cirka 3 000 sittplatser för minska utgifterna.

Två veckor innan första spadtaget får Malmö stad ett desperat brev från Malmö FF och där framgår det att skattebetalarna måste skjuta till mer pengar för att Stadion ska byggas, skriver Sydsvenska Dagbladet.

– Många av oss var väldigt förvånade. Hur kan man göra så grova felkalkyler? Men de skyllde på någon konsult, säger Malmös finanskommunalråd Ilmar Reepalu (s).

Företaget WSP, som hade fritidsnämndens uppdrag att göra en kostnadsutredning av arenaprojektet 2005, beräknade priset till 398 miljoner kronor. De siffrorna övertygade Peab, Malmö stad, Malmö FF samt Erling Pålsson Teknik & Fastigheter.

Ett drygt år senare gör Peab en egen och mera noggrann genomgång av byggkostnaden och finner att det rätta beloppet är 580 miljoner kronor. Peab hävdar att konsulten har missat kostnader för delar av Stadions stomme, fasad och tak. Byggkostnaden blir därmed 45 procent högre.

I det läget finns ingen återvändo. Ägarna skjuter till mer pengar och ett banklån räknas upp med 50 procent. Malmös skattebetalare kommer inte heller undan. Kommunfullmäktige hade tidigare beslutat om ett ränte- och amorteringsfritt lån på 100 miljoner kronor och måste nu också stödja en fortsatt byggprocess.

- Vi hade inte mycket att välja på. Vi satt i klistret. Men lyckligtvis inte själva. De andra finansiärerna tog sin del, så kommunen fick inte stå för hela kalaset, säger Thorbjörn Lindhqvist (M), då oppositionsråd i Malmö, till Sydsvenskan.

Kommunfullmäktige ger klartecken till ytterligare 45 miljoner kronor, därmed totalt 145 miljoner som ett amorteringsfritt lång för att Swedbank Arena ska bli en verklighet. Lånet gäller på obestämd tid, men med Stadionbyggnaden som säkerhet.

Bygget avancerar, utgifterna likaså."Kostnadsökningar" kallas "tilläggsbeställningar". Totalt får Peab tilläggsbeställningar på 115 miljoner kronor. Aktieägarna ger klartecken, lånen stiger med 90 miljoner kronor, vilket innebär totalt 410 miljoner kronor.

- Detta är en förtroendeentreprenad, där vi hela tiden försöker jobba in kostnader och hitta lösningar som blir bättre och billigare. Jämfört med andra arenor som byggs runtom i Sverige får Malmö otroligt mycket för de pengarna. Det blir en fantastisk arena, säger Mats Leifland till Sydsvenska Dagbladet.

Läs hela artikeln i Sydsvenska Dagbladet

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-04-01 12:53

1. Swedbank Stadion

På Malmö Arena spelar man ishockey och sjunger, och på Swedbank Stadion spelar man fotboll!!!!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.