Konkurrensverket granskar miljonskandal

Konkurrensverket ska granska Arena Vänersborg. Bygget som var kostnadsberäknat till 90 miljoner en gång, växte till 176, därpå till 234. Men det räcker inte. Med obetalda och betalda fakturor är beloppet nu 285 miljoner.
Annons

Den stora inomhusarenan i Vänersborg är pampig och vacker. Stans elitlag i bandy har en av landets finaste arenor. Det har också varit en del andra evenemang i hallen.

26 miljoner obetalda

Men för 285 miljoner får man rätt mycket. Och många skattebetalare tycker att allt är en pinsam historia. Men turerna runt arenan är långt ifrån slut. Exempelvis är 26 miljoner ännu inte betalda.

Konkurrensverket har också fått upp ögonen skandalen och hallen ingår numera i tillsynen av upphandlade byggentreprenader.  Verket ska alltså syna hur den offentliga upphandlingen gick till och det innebär en nära granskning av allt, exempelvis annonsen som föregick upphandlingen.

I december tog Vänersborgs kommun beslutet att stoppa utbetalningarna. Ett antal fakturor blev liggande och just nu har sex företag fordringar på 26 miljoner.

Varför protesterade ingen?

De ansvariga är lika frågande som invånarna över hur det kunde gå så snett.  Hur kunde miljonrullningen bara fortgå, hur kom det sig att ingen protesterade?

Nu pågår flera utredningar, men månaderna går och så mycket förklaringar har ännu inte framkommit.

Några företag som inte har fått sina pengar har gått till kronofogden för att få hjälp och förlikningssamtal pågår i några fall. Som ytterligare en följd har Vänersborgs kommun beslutat att stämma WSP, som bland annat ansvarade för samordningen och tidsplaneringen av arenabygget.

Kommunen anser att det fanns brister i projektledningen, men WSP har ännu inte blivit kontaktat.

Filip (inte verifierad)

fre, 2010-08-27 08:08

1. Som ett IT-projekt

Låter som ett SAP-projekt, de brukar också bli en faktor Pi dyrare än vad som sagts från början.

Thom (inte verifierad)

fre, 2010-08-27 14:49

2. SAP-projekt

Det är ett SAP-projekt, fast inte IT-relaterat utan politiskt. Dvs Socialdemokratiska Arbetare Partiets, SAP....

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.