Konkurrensverket granskar miljonskandal

Konkurrensverket ska granska Arena Vänersborg. Bygget som var kostnadsberäknat till 90 miljoner en gång, växte till 176, därpå till 234. Men det räcker inte. Med obetalda och betalda fakturor är beloppet nu 285 miljoner.

Den stora inomhusarenan i Vänersborg är pampig och vacker. Stans elitlag i bandy har en av landets finaste arenor. Det har också varit en del andra evenemang i hallen.

26 miljoner obetalda

Men för 285 miljoner får man rätt mycket. Och många skattebetalare tycker att allt är en pinsam historia. Men turerna runt arenan är långt ifrån slut. Exempelvis är 26 miljoner ännu inte betalda.

Konkurrensverket har också fått upp ögonen skandalen och hallen ingår numera i tillsynen av upphandlade byggentreprenader.  Verket ska alltså syna hur den offentliga upphandlingen gick till och det innebär en nära granskning av allt, exempelvis annonsen som föregick upphandlingen.

I december tog Vänersborgs kommun beslutet att stoppa utbetalningarna. Ett antal fakturor blev liggande och just nu har sex företag fordringar på 26 miljoner.

Varför protesterade ingen?

De ansvariga är lika frågande som invånarna över hur det kunde gå så snett.  Hur kunde miljonrullningen bara fortgå, hur kom det sig att ingen protesterade?

Nu pågår flera utredningar, men månaderna går och så mycket förklaringar har ännu inte framkommit.

Några företag som inte har fått sina pengar har gått till kronofogden för att få hjälp och förlikningssamtal pågår i några fall. Som ytterligare en följd har Vänersborgs kommun beslutat att stämma WSP, som bland annat ansvarade för samordningen och tidsplaneringen av arenabygget.

Kommunen anser att det fanns brister i projektledningen, men WSP har ännu inte blivit kontaktat.

Filip (inte verifierad)

fre, 2010-08-27 07:08

1. Som ett IT-projekt

Låter som ett SAP-projekt, de brukar också bli en faktor Pi dyrare än vad som sagts från början.

Thom (inte verifierad)

fre, 2010-08-27 13:49

2. SAP-projekt

Det är ett SAP-projekt, fast inte IT-relaterat utan politiskt. Dvs Socialdemokratiska Arbetare Partiets, SAP....

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.