Arenajättarnas kamp är över

SM-finalen i bandy lämnar Studenternas IP i Uppsala. Kampen om arrangemanget som enligt Uppsala kommun värderas till dryga 40 miljoner kronor har varit intensiv. Segrande ur striden går nya Swedbank Arena i Solna.

Svenska Bandyförbundet htillkännagav beslutet vid en presskonferens på torsdagsmorgonen och presenterades spelplatsen från 20131. Nästa vinter behåller alltså Uppsala och Studenternas IP denna klassiker i svensk idrott.

Bandyn körde över sina egna

Men sedan blir det ändring. Efter 21 år i rad lämnar SM-finalen Uppsala för att återvända till Stockholm där Söderstadion i många år var spelplats varje vårvinter.

Svenska Bandyförbundet har haft en bra förhandlingsposition då flera parter velat komma över arrangemanget.

Ordförande Håkan Ramsin och övriga fick dock den mariga uppgiften att köra över sina egna distriktsförbund. Där finns nämligen en stark opinion för att stanna i Uppsala.

Fyra alternativ ursprungligen

13 av förbundets 21 distrikt tycker att förbundet kan nobba andra intressenter.

- Vi har fyra alternativ varav Uppsala är ett, medgav Karl-Erik Eckemark, vice ordförande i förbundet, nyligen och syftade på Uppsala, de två nya arenorna i huvudstan, Stockholm Arena och Swedbank Arena, samt ett förslag från arenabyggaren i Uppsala, en aktör som föreslog ett skifteav spelplats varje år och spel på en specialbyggd arena .

Nu gav Uppsalas SM-general, Charlotte Skott upp kampen på torsdagen och sa:

Besvikelse i Uppsala

- Det har varit en tuff kamp ända in på mållinjen, klart att  jag är besviken, sa hon och förklarade bakgrunden:

- Vi har byggt upp ett starkt varumärke kring bandyfinalen och skapat ett högt värde på arrangemanget, det har gjort att allt fler har blivit  intresserade av att ta över.

De 13 distriktsförbunden tycker att Uppsala har skapat en ny tradition och gjort det bra, men argumenten räcker inte. Inte när huvudstadens båda nya arenor rustade, vilket också innebar att förbundet fick möjlighet att nå en ett förmånligt avtal.

Swedbank Arena i stort behov

Länge framstod Stockholmsarenan, med stora resurser från AEG, som vinnaren. Men uppenbarligen har Swedbank Arena kraftsamlat rejält den senaste tiden. En arena som i avsaknad av stora evenemang blivit allt mera ifrågasatt och inte minst därför krävdes att något nytt och positivt kunde presenteras.

Swedbank Arena med skjutbart tak och plats för 55 000 åskådare, konstruerad med viss tanke på en kommande bandyfinal, står som segrare. Avtalet löper på fem år med option på ytterligare fem.

- Vi är självklart både glada och stolta över att Swedbank Arena får stå som värd för Sveriges motsvarighet till Super Bowl. Vi har gått segrande ur en tuff upphandling om en aktivitet som alla arenor drömmer om, och vi ser fram emot att tillsammans med Bandyförbundet skapa riktiga folkfester kring bandyfinalen, säger Christian Alexandersson, vd på Swedbank Arena.

Beslutet överraskar inte representanterna från distriktsförbunden. Elva av 21 distrikt trodde inte att deras åsikter skulle bli vägledande i de slutliga diskussionerna.

Här ska framtidens SM-finaler i bandy spelas. Swedbank Arena kan ta emot 55 000 bandyentusiaster. Foto: Tomas Oneborg, Scanpix/Svd

Fakta

Här är skälet

- Inom något år kommer vi att ha 15 inomhusarenor för bandy. Självklart vill vi också spela SM-finalen inomhus, säger förbundsordförande  Håkan Ramsin.

Sveriges bandyhallar

2003: Edsbyn
2007: Västerås, Surte
2009: Sandviken, Örebro, Vänersborg, Rättvik, Trollhättan, Lidköping
2011: Vetlanda, Uppsala
2012: Nässjö

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.