När stadsrummet förvandlas till OS-arena
OS i Paris är högaktuelllt och jag ser nya lösningar för arenabyggande.Satsningar somi förlängningen får positiva effekter på miljön och borde er Parisborna nya rekreationsmöjligheter
Jag bevakar särskilta tre saker under de här veckorna:
OS i Paris är högaktuelllt och jag ser nya lösningar för arenabyggande.Satsningar somi förlängningen får positiva effekter på miljön och borde er Parisborna nya rekreationsmöjligheter
Det här lockar mig
Jag bevakar särskilta tre saker under de här veckorna:
För det första: Friidrotten. Som gammal friidrottare tycker jag alltid att detta är OS höjdpunkt. Denna gång kommer jag särskilt bevaka de unga, lovande friidrottstalangerna som visade framfötterna på EM tidigare i sommar.
För det andra: Säkerhetsproblematiken och hur den påverkar de boende och näringsidkarna i staden. Detta är ett perspektiv som alltid är relevant kopplat till stora evenemang, men i detta fall är frågan extra brännande med tanke på läget i världen.
För det tredje: Nya grepp kring evenemangets arenor. Först och främst, floden Seine som arena för såväl invigningsceremonin som olika simgrenar (bl a triathlon).
Gynnas invånarna?
En otroligt spännande, men väldigt problematisk och kostsam strategi. Att i ett försök att göra floden tillräckligt ren lär ha kostat cirka en och en halv miljard euro. Bland annat har det krävts att nya, stora vattenreservoarer som ska säkerställa att avloppsvatten inte kommer ut i Seine i händelse av kraftiga regn.
Men om dessa satsningar i förlängningen får positiva effekter på miljön och ger Parisborna nya rekreationsmöjligheter, utöver spektakulär exponering under själva OS, så kan det nog ses som ett positivt legacy. Låt oss hoppas att det också gynnar invånarna!
Ett annat intressant exempel på nytänkande kring arenor är att hela den centralt lokaliserade platsen La Concorde har utvecklats till ett street-sport-mecka under OS. Här samsas arenor för skateboarding, breaking (breakdancing), 3x3 basket och BMX freestyle.
Det är intressant ur flera olika perspektiv. Det ger exponering och erkännande åt tämligen nya, ungdomliga OS-sporter, D v s synergieffekter mellan olika sporter och åskådare.
Och inte minst, genom att anlägga arenorna på en offentlig plats istället för att stänga in dem i slutna arenor så hålls tävlingarna i sporternas rätta miljö (d v s stadsmiljö, om än en polerad sådan) och kan bidra till att skapa liv i stadsrummet.
Nya idéer har uppstått
Nu är det förvisso inte så att vem som helst kan komma och gå, använda anläggningarna och sätta sig i publiken under själva OS, men under uppbyggnadsprocessen har platsen delvis tillgängliggjorts för invånarna.
Jag talade med en amerikansk kollega som också forskar om skateboarding, bland annat utifrån perspektiv på etnicitet, inkludering och ”sport diplomacy”, och han hade nyligen besökt anläggningarna på La Concorde. Han var lyrisk.
Som han sa: tänk att sporter som förknippas med svart eller latinokultur (såsom breaking) och ungdomskultur och rebeller (såsom skateboarding) får ta plats i finrummet.
Efter OS lär dessa arenor plockas bort från La Concorde, men förhoppningsvis har nya idéer och synsätt fötts. Så håll koll på tävlingarna på La Concorde. De sätter kanske agendan för framtiden.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar