Krönikor

Trender och tillgänglighet styr hallbyggen

Krönika: Jag har skrivit det förr och gör det nu igen: Låt oss börja med att tala om hur vi kan skapa bättre tillgänglighet till ytor och anläggningar för idrott och fysisk aktivitet innan vi ropar efter mer och större. 

Förra veckan (11 mars) skrev t ex Anna Iwarsson, RF:s ordförande och Christer Östholm (ordförande RF-SISU Västra Götaland) en debattartikel i Göteborgs-Posten om vikten av att göra plats för idrottsutövning när vi bygger nya, skriver Karin Book

När många ska enas om hållbarhet

Krönika: Innebandy-VM för herrar (WFC 2024) pågår för fullt i Malmö. Det är inte bara spelet på planen som äri fokus utan också hållbarhetsfrågorna. Arrangörerna har höga ambitioner och strävar efter att vara ett inspirerande föredöme för andra evenemang.  Och de har lyckats, skriver Karin   Book.

När stadsrummet förvandlas till OS-arena

Krönika: OS i Paris är högaktuelllt och jag ser nya lösningar för arenabyggande.Satsningar somi förlängningen får positiva effekter på miljön och borde er Parisborna nya rekreationsmöjligheter

Jag bevakar särskilta tre saker under de här veckorna, skriver Karin Book.

OS blir ett mått på hur svensk elitidrott mår

Krönika: Under sommaren är det säkert många som ha rnjutit av den underhållning som europeiska elitidrottare bjudit på, inte minst under friidrotts-EM och fotbolls-EM. På tal om elitidrottare så är det nog också många som lagt märke till att kritiken mot hur svensk elitidrott bedrivs har varit betydande detta år, skriver KarinBook.

Alltid plats i en arena för alla, nja...

Krönika: Att det finns platser att utöva idrott på är viktigt. Nu slår RF åter på stora trumman om att anläggningsbristen är stor. 25 procent av de föreningar som svarat på en enkät uppger att de tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av brist på hall/anläggningstider, berättar Anna Iwarsson i Nyheterna på TV4. Detta är en fråga som RF återkommer till med jämna mellanrum. Tack och lov på ett alltmer nyanserat sätt för varje gång. Frågan är väldigt viktig, skriver Karin Book. 

"Finns tomma hallar och stillasittande"

Krönika: Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har vid upprepade tillfällen de senaste månaderna understrukit att det behövs fler och modernare idrottsanläggningar och kallat situationen för alarmerande. I en debattartikel i GP (9 aug) skriver Eriksson:

”Ju fler anläggningar och ytor i bostadsområdet desto mer fysisk rörelse hos invånarna. Människor med ’god’ tillgång till idrottsanläggningar är mer benägna att motionera regelbundet jämfört med människor med ’dålig’ tillgång till anläggningar. Ska idrotten kunna fortsätta utvecklas måste politiken ge oss förutsättningar.” 

Jovisst, tillgång på anläggningar och ytor är en förutsättning, men ingen garant, skriver Karin Book.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.