OS blir ett mått på hur svensk elitidrott mår

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under sommaren är det säkert många som ha rnjutit av den underhållning som europeiska elitidrottare bjudit på, inte minst under friidrotts-EM och fotbolls-EM. På tal om elitidrottare så är det nog också många som lagt märke till att kritiken mot hur svensk elitidrott bedrivs har varit betydande detta år. 

Illustration av Malmö Idrottsakademis värden Av Karin Book och Johan Cedervall

I april presenterade Centrum för idrottsforskning (CIF), under ledning av Johan R Norberg, på uppdrag av regeringen sin årliga uppföljning av statens stöd till idrotten. I år handlade  uppföljningen om idrottsrörelsens villkor och förutsättningar för att bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet.  

I rapporteringen från uppdraget framgår stora brister i hur elitidrotten hanteras i Sverige, men också en rad tankar om hur vi kan förbättra situationen. Men då måste vi verkligen prata om detta, i olika konstellationer och på olika nivåer.

Stolta och öppna

I grund och botten ska vi vara stolta för vår svenska syn på idrott, men detta får inte leda till att vi undviker att tala om elitidrott. Att vi tenderar att göra det bottnar säkert bland annat i att elitidrott står för något som vi inte vill finansiera, premiera och förknippas med. Jag såg nyligen dokumentären ”Barnen som pressas att bli elitidrottare” på SVT. Sevärd och värd att tala om, inte minst för att på bästa sätt skapa en hållbar svensk elitidrott. 

När röster väl höjs för att vi behöver satsningar på elitidrotten förs inte sällan dåligt underbyggda argument fram, även dessa grundade i det svenska synsättet på idrott. Det vanligaste är att elitidrott inspirerar oss att bli fysiskt aktiva.

Och visst kan elitidrottare fungera som förebilder, men de skapar generellt sett inte ökad aktivitet. Detta är således inte ett hållbart argument. Elitidrottens förtjänster måste diskuteras i andra termer, utifrån andra värden. Här behöver vi en mer kvalificerad diskussion.

De pratar med varandra!

Och ja, det hade börjat röra på sig i elitidrottsfrågan redan innan CIF presenterade sin rapport. Till exempel arbetar RF, SOK, Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté sedan några år tillbaka tillsammans under strategiprogrammet #elitidrott2030 för att förbättra förutsättningarna för svensk internationell elitidrott. Man har identifierat åtta steg som man utgår från.

Dessa handlar bland annat om att tillföra resurser, skapa bättre utvecklings- och utbildningsmiljöer för såväl aktiva som tränare, skapa en förbättrad social situation och stärka kopplingen till idrottsforskningen. 

När man läser CIF:s utredning och verksamhetsplanen för #elitidrott2030 förstår man att vi kan inspireras av våra grannländer, men inte kopiera rakt av. Detta lyfter även forskare inom det välkända forskningssamarbetet SPLISS. 

Forskning och praktik möts

Det finns även goda exempel i Sverige. Vintersportcentret i Östersund förs ofta fram som ett unikt och bra exempel i Sverige där forskning och praktik möts. Eftersom jag är verksam i Malmö vill jag lyfta ytterligare ett exempel som på flera sätt, och med begränsade medel, arbetar med att skapa en integrerad kompetensmiljö för elitidrott i enlighet med mycket av det som lyfts av CIF och #elitidrott2030: Malmö Idrottsakademi.

Här finnds ett kompetenscenter för hållbar elitidrott, där så väl idrottare, tränare, föreningar som förbund i ett långsiktigt och nära samarbete kan utvecklas för att nå internationella toppresultat. Malmö idrottsakademi drivs av Malmö stad i samverkan med RF SISU Skåne, Malmö universitet och avdelningen för klinisk fysiologi på Skånes universitetssjukhus. Malmö idrottsakademi har även nära samarbete med kommersiella aktörer inom t ex fysioterapi och ortopedi.

Således är Malmö Idrottsakademi både intressant utifrån de frågor som centret arbetar med och hur detta bedrivs genom fruktbara samarbeten. Här tror jag att fler aktörer med intresse för svensk elitidrott skulle kunna inspireras. 

Karin Book

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.

Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från  Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.

Fast  mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och  därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.