OS blir ett mått på hur svensk elitidrott mår

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under sommaren är det säkert många som ha rnjutit av den underhållning som europeiska elitidrottare bjudit på, inte minst under friidrotts-EM och fotbolls-EM. På tal om elitidrottare så är det nog också många som lagt märke till att kritiken mot hur svensk elitidrott bedrivs har varit betydande detta år. 

Illustration av Malmö Idrottsakademis värden Av Karin Book och Johan Cedervall

I april presenterade Centrum för idrottsforskning (CIF), under ledning av Johan R Norberg, på uppdrag av regeringen sin årliga uppföljning av statens stöd till idrotten. I år handlade  uppföljningen om idrottsrörelsens villkor och förutsättningar för att bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet.  

I rapporteringen från uppdraget framgår stora brister i hur elitidrotten hanteras i Sverige, men också en rad tankar om hur vi kan förbättra situationen. Men då måste vi verkligen prata om detta, i olika konstellationer och på olika nivåer.

Stolta och öppna

I grund och botten ska vi vara stolta för vår svenska syn på idrott, men detta får inte leda till att vi undviker att tala om elitidrott. Att vi tenderar att göra det bottnar säkert bland annat i att elitidrott står för något som vi inte vill finansiera, premiera och förknippas med. Jag såg nyligen dokumentären ”Barnen som pressas att bli elitidrottare” på SVT. Sevärd och värd att tala om, inte minst för att på bästa sätt skapa en hållbar svensk elitidrott. 

När röster väl höjs för att vi behöver satsningar på elitidrotten förs inte sällan dåligt underbyggda argument fram, även dessa grundade i det svenska synsättet på idrott. Det vanligaste är att elitidrott inspirerar oss att bli fysiskt aktiva.

Och visst kan elitidrottare fungera som förebilder, men de skapar generellt sett inte ökad aktivitet. Detta är således inte ett hållbart argument. Elitidrottens förtjänster måste diskuteras i andra termer, utifrån andra värden. Här behöver vi en mer kvalificerad diskussion.

De pratar med varandra!

Och ja, det hade börjat röra på sig i elitidrottsfrågan redan innan CIF presenterade sin rapport. Till exempel arbetar RF, SOK, Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté sedan några år tillbaka tillsammans under strategiprogrammet #elitidrott2030 för att förbättra förutsättningarna för svensk internationell elitidrott. Man har identifierat åtta steg som man utgår från.

Dessa handlar bland annat om att tillföra resurser, skapa bättre utvecklings- och utbildningsmiljöer för såväl aktiva som tränare, skapa en förbättrad social situation och stärka kopplingen till idrottsforskningen. 

När man läser CIF:s utredning och verksamhetsplanen för #elitidrott2030 förstår man att vi kan inspireras av våra grannländer, men inte kopiera rakt av. Detta lyfter även forskare inom det välkända forskningssamarbetet SPLISS. 

Forskning och praktik möts

Det finns även goda exempel i Sverige. Vintersportcentret i Östersund förs ofta fram som ett unikt och bra exempel i Sverige där forskning och praktik möts. Eftersom jag är verksam i Malmö vill jag lyfta ytterligare ett exempel som på flera sätt, och med begränsade medel, arbetar med att skapa en integrerad kompetensmiljö för elitidrott i enlighet med mycket av det som lyfts av CIF och #elitidrott2030: Malmö Idrottsakademi.

Här finnds ett kompetenscenter för hållbar elitidrott, där så väl idrottare, tränare, föreningar som förbund i ett långsiktigt och nära samarbete kan utvecklas för att nå internationella toppresultat. Malmö idrottsakademi drivs av Malmö stad i samverkan med RF SISU Skåne, Malmö universitet och avdelningen för klinisk fysiologi på Skånes universitetssjukhus. Malmö idrottsakademi har även nära samarbete med kommersiella aktörer inom t ex fysioterapi och ortopedi.

Således är Malmö Idrottsakademi både intressant utifrån de frågor som centret arbetar med och hur detta bedrivs genom fruktbara samarbeten. Här tror jag att fler aktörer med intresse för svensk elitidrott skulle kunna inspireras. 

Karin Book

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.