När många ska enas om hållbarhet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Innebandy-VM för herrar (WFC 2024) pågår för fullt i Malmö. Det är inte bara spelet på planen som äri fokus utan också hållbarhetsfrågorna. Arrangörerna har höga ambitioner och strävar efter att vara ett inspirerande föredöme för andra evenemang.  Och de har lyckats.

Sportsliga utbytet, och då medias arbete, som här vid en intervju med lagkapten Tobias Gustafsson, betyder mycket. Men många fäster också stor vikt vid hållbarhetsfrågor i samband med stora evenemang. Foto: Johan Nilsson, TT

Låt oss vara ärliga. Stora idrottsevenemang är i grunden inte särskilt hållbara, i alla fall inte ur ett miljöperspektiv. Inte sällan hamnar de miljömässiga ambitionerna i skymundan när det väl är dags att leverera ett spektakulärt event, ofta med ursäkten att arrangörerna måste leva upp till de högt satta kraven på arenor, service och bekvämlighet och att de inte har makt över besökarnas beteenden. Här har det dock hänt mycket de senaste 10 åren och svenska evenemangsarrangörer har ofta tagit täten. Så även arrangörerna bakom Innebandy-VM i Malmö som nu flyttar fram hållbarhetpositionerna ytterligare. När jag skriver arrangörerna så menar jag Svenska (och Skånska) Innebandyförbundet (i förarsätet), Malmö Stad, Malmö Arena och Visit Skåne. Här har vi en av framgångsfaktorerna. Dessa aktörer, som representerar idrottsrörelsen, offentlig sektor och kommersiell sektor, är alla ambitiösa och intresserade av att vara ledande aktörer inom hållbarhetsfrågor. Samverkan mellan olika sektorer driver utvecklingen framåt. 

Ta ett helhetsgrepp

En annan framgångsfaktor är att arrangörerna både tagit ett helhetsgrepp på hållbarhet och arbetat fördjupat med vissa frågor. I Hållbarhetspolicyn för Innebandy-VM i Malmö  pekas fyra av de Globala målen i Agenda 2020 fram som särskilt viktiga för evenemanget:

3. God hälsa och välbefinnande

10. Minskad ojämlikhet

12. Hållbar konsumtion och produktion 

13. Bekämpa klimatförändringarna 

 Kopplat till de respektive målen finns en rad åtgärder. Inte bara ticka-box-åtgärder, utan också en strävan att vara en förebild, inspirera, skapa medvetenhet, kommunicera, använda sitt inflytande för att påverka andra aktörer att arbeta för hållbarhet och, inte minst lämna bestående positiva hållbara effekter. Detta hade lätt kunnat bli tomma ord om det inte vore för att det verkligen genomsyrar hela evenemanget. Detta är den tredje framgångsfaktorn. Jag vill lyfta tre exempel på hur man jobbar:

 Svenska Innebandyförbundet medverkar, tillsammans med flera andra internationella idrottsförbund och Sant’Anna School of Advanced Studies i Pisa, sedan 2022 i EU-projektet GAMES, med syftet att minska idrottens klimatpåverkan, öka miljömedvetenheten och skapa en hållbar framtid. I samband med Innebandy-VM i Malmö stod svensk innebandy värd för den avslutande internationella konferensen för projektet – GAMES Final Conference. Detta var ett tillfälle att föra kunskapen vidare och inspirera andra organisationer. 

Inspiration från Handbollen

 I samband med VM hölls också seminariet ”Bakom kulisserna på Innebandy-VM 2024”. Arrangörer var Malmö stad, Visit Skåne och Malmö Arena och Svenska Innebandyförbundet och målgrupp var destinationer och specialidrottsförbund. På programmet stod presentationer och en paneldiskussion om hållbara evenemang. Seminariet lockade en bred publik från olika idrotter, kommuner/destinationer och företag, även om antalet kunde varit större…

 Med inspiration från handbollen har konceptet Lilla VM genomförts. Detta innebär att många tusen skånska skolelever inför VM fått möjlighet att prova på innebandy genom skolbesök och prova-på-träningar. Skånska skolbarn har också fått gratisbiljetter till evenemanget, för att de ska känna sig delaktiga och i bästa fall inspireras. Skånsk innebandy har vuxit i åldersgruppen 6-9 år, troligtvis som en följd av Lilla VM, samtidigt som statistik på Idrottsstatistik.se visar att innebandyn är en av de idrotter som minskat nationellt (räknat i antal deltagartillfällen bland barn och ungdomar). 

 Detta var bara några exempel! Tack vare hållbarhetsarbetet har VM 2024 blivit det första innebandymästerskapet i världen att få certifieringen Hållbart Evenemang, som är en tredjepartscertifiering som drivs av Greentime*. Sådant kan spela en roll för legitimitet och självkänsla, och vara en fin belöning för hårt arbete. 

 Alla idrotter har inte samma höga hållbarhetsambitioner som Svenska Innebandyförbundet, men nu hoppas vi att innebandyn visat vägen!

 *Certifieringen är preliminär. Den slutgiltiga certifieringen kommer att ges först efter att revisorerna har genomfört en sista granskning i arenorna under mästerskapet. Under denna granskning kommer revisorerna att kontrollera att de hållbarhetsmål och planer som satts upp av Malmö Stad, Malmö Arena och VM-organisationen har efterlevts i praktiken. 

Karin Book

Fakta

Se: https://www.wfc2024.se/sv/hallbarhet/

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.