Alltid plats i en arena för alla, nja...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att det finns platser att utöva idrott på är viktigt. Nu slår RF åter på stora trumman om att anläggningsbristen är stor. 25 procent av de föreningar som svarat på en enkät uppger att de tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av brist på hall/anläggningstider, berättar Anna Iwarsson i Nyheterna på TV4. Detta är en fråga som RF återkommer till med jämna mellanrum. Tack och lov på ett alltmer nyanserat sätt för varje gång. Frågan är väldigt viktig. 

 

 

 

Men som jag skrev i en tidigare krönika: Jovisst, tillgång på anläggningar och ytor är en förutsättning, men ingen garanti. De sjunkande aktivitetsnivåerna inom föreningsidrotten och det ökade stillasittande främst bland unga har inte ett tydligt samband med brist på anläggningar. 

Inget likhetstecken

Vi kan inte slentrianmässigt sätta likhetstecken mellan utbyggnad av anläggningsbestånd och ökat idrottande. I stället måste vi tänka vidare kring behov, trender och tillgänglighet. 

Så innan vi ropar högt efter fler anläggningar är det viktigt att vi reflekterar över följande: 

Att anläggningar, t ex idrottshallar, är fullbokade betyder inte nödvändigtvis att de är fulla eller används till fullo. Vi har i regel dålig överblick över den verkliga utnyttjandegraden. En dansk undersökning visar att boknings- och utnyttjandegraden skiljer sig. Medan bokningsgraden i de undersökta idrottshallarna låg på mellan 80 och nästan 100 procent, var den verkliga utnyttjandegraden mellan 40 och drygt 80 procent. Vi måste säkerställa effektiv användning.

Kan idrottsföreningarna tänka om och tänka nytt kring var och hur de erbjuder aktiviteter? Visst är det viktigt att en handbollsförening har tillgång till idrottshallar med rätt förutsättningar för idrotten ifråga. Men kanske kan vissa pass hållas utomhus eller i en mindre lokal för att frigöra hallen för fler. Under Corona-pandemin visade en del föreningar, och inte minst kommersiella träningscentra/aktörer, prov på kreativt tänkande kring såväl aktiviteter som rumsliga lösningar. Många verkar sedan ha återgått till det traditionella sättet att arbeta.

Omöjligt att tillfredsställa alla

Vi måste se till hela aktivitetsbilden. Är de personer som står i kö för att till exempel spela fotboll, innebandy eller utöva gymnastik ”nya” idrottsutövare eller är de redan medlemmar och aktiva i andra idrotter. Det är viktigt att minska stillasittandet och nå ut till fler, men kanske inte lika viktigt att alla ska ha tillgång till precis alla aktiviteter de önskar överallt.

Jag kan till och med drista mig till att ställa frågan om det är en mänsklig rättighet att spela fotboll i en viss förening.

Alla idrotter har inte köer och alla anläggningstyper utnyttjas inte till fullo. Många föreningar har problem med att rekrytera medlemmar. Hur kan dessa lyftas och tillgängliggöras?

Det finns ett stort renoveringsbehov i det befintliga anläggningsbeståndet. Kan detta kanske ses som en möjlighet att öka kapaciteten, effektivisera och tillgängliggöra för fler. Detta bör prioriteras före nybyggnation.

Anna Iwarsson flaggade för ett samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och det är viktigt i arbetet för att å ena sidan få en tydligare bild av situationen i olika delar av landet och typer av kommuner, och å sidan diskutera kommunernas roll och ansvar. Kopplat till detta måste vi fråga oss om det är kommunens ansvar att finansiera anläggningarna även fortsättningsvis eller om det är dags att (vidare)utveckla andra finansierings- och samarbetslösningar, utan att tulla på tillgänglighetsprincipen? 

Krävs samverkan

Samverkan är ett nyckelord idag och det bör även gälla anläggningsfrågan. Och alla sektorer måste dra sitt strå till stacken.

Till min glädje ser vi en positiv utveckling i arbetet för att säkerställa och förbättra anläggningsbeståndet. Två exempel är etableringen av Center för idrotts- och friluftsanläggningar inom ramen för Centrum för idrottsforskning och RF:s arbete med anläggningar (Plats för idrott). 

Det som Anna Iwarsson efterfrågar lyfts, bland annat i mitt kapitel, i denna användbara skrift:

Centrum för idrottsforskning (2022). Idrottsanläggningar – i dag och i morgon: Om behov, tillgänglighet och konkurrerande intressen. Rapport 2022:2. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.