Trender och tillgänglighet styr hallbyggen
Jag har skrivit det förr och gör det nu igen: Låt oss börja med att tala om hur vi kan skapa bättre tillgänglighet till ytor och anläggningar för idrott och fysisk aktivitet innan vi ropar efter mer och större.
Förra veckan (11 mars) skrev t ex Anna Iwarsson, RF:s ordförande och Christer Östholm (ordförande RF-SISU Västra Götaland) en debattartikel i Göteborgs-Posten om vikten av att göra plats för idrottsutövning när vi bygger nya.

Iwarsson och Östholm utgår från en nyligen publicerad, mycket intressant rapport: ”Tillgång till idrott i nybyggda områden”. Jag håller med om en del av debattartikelförfattarnas poänger, men det finns också en del problem med de förenklade slutsatserna.
I rapporten visas att områden byggda på 60- och 70-talen har bäst tillgång och närhet till idrottsanläggningar. I områden byggda de senaste 25 åren är anläggningarna färre.
Tillgång ingen garanti
Utifrån Iwarssons och Östholms retorik i artikeln skulle man då kunna anta att aktivitetsnivån är klart högre i 60- och 70-talsområdena. Men om vi tittar på andelen unga som är aktiva i idrottsföreningar i Malmös olika områden, är det i områden från 60- och 70-talen som vi finner den lägsta andelen.
Således är god tillgång till anläggningar ingen garanti. Andra faktorer är av större betydelse, såsom socioekonomiska faktorer hos befolkningen, olika gruppers geografiska räckvidd och upplevd tillgänglighet till idrotten och dess anläggningar.
Det visar forskning, även om Iwarsson och Östholm svepande slår fast att: ”Forskning visar ett tydligt samband mellan tillgång till idrottsanläggningar och barns fysiska aktivitet.”
Tillgång på anläggningar och ytor är självklart en förutsättning för att fysisk aktivitet ska komma till stånd, men vi kan alltså inte slentrianmässigt sätta likhetstecken mellan god tillgång till anläggningar och ett omfattande idrottande.
I stället måste vi tänka vidare kring behov, trender och tillgänglighet. En trend som måste tas med i ekvationen, i alla fall i de något större städerna, är förtätningstrenden. I en alltmer förtätad stad är utrymmeskrävande idrottsanläggningar med en ensidig funktion kanske inte det som prioriteras högst. Förtätning innebär att det krävs nytänkande om idrotten ska få plats.
En annan faktor som också måste tas med i ekvationen är hållbarhetsperspektivet. Är det befogat att bygga nya, energislukande anläggningar i stället för att utveckla och effektivera det bestånd vi redan har?
Även om RF pekar på en (upplevd) anläggningsbrist indikerar forskning att så inte nödvändigtvis är fallet. Dansk forskning visar att det nyttjandegraden i idrottshallar är lägre än vad bokningsgraden visar, något som nu också på initiativ av Centrum för Idrottsforskning studeras i Sverige.
Det finns skäl att det trots en upplevd brist på halltider faktiskt finns utrymme för fler om vi bara hittar nya rutiner och blir mer effektiva.
Aktiviteter på många platser
Studien som ligger till grund för rapporten fokuserar på tillgången till tre olika idrottsanläggningar: bollplaner, större idrottshallar och mindre gymnastiksalar. Viktiga och grundläggande anläggningar, men vi måste ha i åtanke att en stor andel av svenskarnas fysiska aktiviteter sker på andra platser (se t ex idrottsstatistik.se). Det vore därför också intressant att diskutera hur olika områdens planering möjliggör fysisk aktivitet, motion och idrottande i vidare bemärkelse. Kan en brist på anläggningar kanske vägas upp av en attraktiv utomhusmiljö som främjar motion, lek och aktivitet? Det måste i alla fall problematiseras.
Jag ställer mig helt bakom Iwarssons och Östholms tankar om att fler kommuner borde ta fram en nulägesbild och ha långsiktiga planer för idrottsytorna. Och det är önskvärt att kommun och idrottsrörelse kommunicerar mer när planer tas fram, något som jag underströk när jag för Riksidrottsförbundets räkning 2015 skrev rapporten ”Idrotten i den fysiska planeringen”.
Skapa nulägesbild
Jag tror att såväl kommun som idrotten brister när det gäller att samverka för en god planering.
Iwarsson och Östholm skriver att: ”När vi tittar på det planeringsideal som varit rådande under de senaste 25 åren är det en oroväckande bild som växer fram.” Här skulle jag vilja lägga till att även idrottsrörelsen har vissa problem med sina normer och ideal (såsom exempelvis prestationsnormen), vilka i högre utsträckning än planeringsidealen kan förklara föreningsidrottens relativa tillbakagång. På mässan förra veckan, ansvarade jag för en workshop om utveckling av idrottshallar.
Deltagarna diskuterade frågan: ”vad tror du, utifrån din yrkesroll, är anledningarna till att idrottshallar inte tilltalar alla grupper av brukare?” De anledningar som nämndes mest frekvent var idrottens krav, normer och den idrottsliga kodningen av hallarna.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.