Göransson arenas öde avgörs

Tisdag kväll avgörs det om bandyns mästarlag, Sandviken, blir utkastade ur sin eleganta hall. Arne Anderstedt, drivande under 25 år i klubben, skräder inte orden: ”Ett felbeslut nu går inte att reparera”.
Annons

Bolagsstyrelsen i Göransson Arena ska fatta beslut om verksamhetens inriktning och prioritering. Svenska mästarna Sandvikens AIK avvaktar och alla inom och nära klubben vet att konsekvenserna kan bli ödesdigra.

"Ett så dumt förslag"

- Jag kände väl först som de flesta andra, att det här förslaget var så dumt så att det inte var aktuellt att agera, säger Arne Anderstedt.

- Men alltmer har jag förstått att frågan inte handlar om en rad olika förslag – utan att ingen egentligen förstår konsekvenserna av dessa.

- Jag är rädd för att politikerna i bolagsstyrelsen inte kan eller förmår överblicka konsekvenserna. Och det är det allvarliga, säger Anderstedt med bestämdhet till Arbetarbladet.

Då är elitklubben slut

- Fattar man beslut om att vårt lag inte ska träna och spela inomhus under den viktigaste perioden, då är elitklubben SAIK slut. Vi skulle drabbas av spelarflykt, vi skulle inte kunna locka till oss nya spelare – en inomhushall är faktiskt ett måste numera – och vi skulle också tappa möjligheter att locka sponsorer.

Arne Anderstedt gör också en liknelse:

- Kan Gefle IF spela på grus, kan Brynäs spela på utomhusrink?

Slapp kostnaden om 200 miljoner

Men han är också självkritisk:

- Man skulle absolut ha lyssnat på de som sa att det inte är gratis att få en sån här gåva. Det var helt galet att prata om att det här skulle kunna gå runt. Ändå har man ju sluppit kapitalkostnaderna på 150–200 miljoner som andra kommuner sitter med.

- Hela organisationen och adminstrationen för arenabolaget stack också iväg. Man har för stor kostym helt enkelt, och tar på sig fel saker.

"Borde ha lagt undan pengar"

Klubbens ideliga skuldberg som omfattar miljoner tynger SAIK.

- Vi borde ha lagt undan pengar för sämre tider.

Arne Anderstedt anser att förutsättningarna inte är helt utredda:

- Varför inte börja med att försöka fylla tiden mellan mars och september först, i stället för att gapa över mer.

Vilka är intäktsökningarna?

- Om bandy ska ut, vad ska annars in som bär sina kostnader. Ingen har redovisat intäktsökningarna om bandyn kastas ut.

Utvecklingen av Göransson Arena, tycker Anderstedt, beror på hur arenan snabbt ska kunna förvandlas för att klara olika arrangemang.

Hans kritik är hårt och för Arbetarbladets reporter läser han innantill från ett papper:

...de håller i yxan

”Här vilar föreningen som låg högst i maratontabellen och vann SM-guld året före begravningen.

Arne Anderstedt avslutar:

”Jag tycker verkligen att de som fattar beslut om att bandyn ska spelas ute, mer än några enstaka matcher per säsong, ska vet att de också håller i yxan och avrättar föreningen".

 

Fakta

Göransson Arena AB har styrelsemöte på tisdag. Fyra alternativ gäller inför ett beslut.

Det som bedöms som mest aktuellt är den s k Kompromissen:

Bandyn måste flytta ut vid årsskiftet, men återkommer inomhus om klubben når SM-slutspelet som inleds med kvartsfinaler runt 20:e februari.

Nästan 130 miljoner kronor kommer nu i coronastöd till knappt 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund  

Det är gott nog och skänker tröst för januari och februari, men fortfarande saknas besked från regeringen om mars

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Trots att Sveriges kvinnliga idrottare gång på gång visar framgångsrika resultat så är forskningen på området kvinnors träning starkt eftersatt i förhållande till hur mycket forskning som bedrivs på mäns idrottande. Och just i dag,på Kvinnodagen, vill SOK förstärka resurserna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.