Göransson arenas öde avgörs

Tisdag kväll avgörs det om bandyns mästarlag, Sandviken, blir utkastade ur sin eleganta hall. Arne Anderstedt, drivande under 25 år i klubben, skräder inte orden: ”Ett felbeslut nu går inte att reparera”.

Bolagsstyrelsen i Göransson Arena ska fatta beslut om verksamhetens inriktning och prioritering. Svenska mästarna Sandvikens AIK avvaktar och alla inom och nära klubben vet att konsekvenserna kan bli ödesdigra.

"Ett så dumt förslag"

- Jag kände väl först som de flesta andra, att det här förslaget var så dumt så att det inte var aktuellt att agera, säger Arne Anderstedt.

- Men alltmer har jag förstått att frågan inte handlar om en rad olika förslag – utan att ingen egentligen förstår konsekvenserna av dessa.

- Jag är rädd för att politikerna i bolagsstyrelsen inte kan eller förmår överblicka konsekvenserna. Och det är det allvarliga, säger Anderstedt med bestämdhet till Arbetarbladet.

Då är elitklubben slut

- Fattar man beslut om att vårt lag inte ska träna och spela inomhus under den viktigaste perioden, då är elitklubben SAIK slut. Vi skulle drabbas av spelarflykt, vi skulle inte kunna locka till oss nya spelare – en inomhushall är faktiskt ett måste numera – och vi skulle också tappa möjligheter att locka sponsorer.

Arne Anderstedt gör också en liknelse:

- Kan Gefle IF spela på grus, kan Brynäs spela på utomhusrink?

Slapp kostnaden om 200 miljoner

Men han är också självkritisk:

- Man skulle absolut ha lyssnat på de som sa att det inte är gratis att få en sån här gåva. Det var helt galet att prata om att det här skulle kunna gå runt. Ändå har man ju sluppit kapitalkostnaderna på 150–200 miljoner som andra kommuner sitter med.

- Hela organisationen och adminstrationen för arenabolaget stack också iväg. Man har för stor kostym helt enkelt, och tar på sig fel saker.

"Borde ha lagt undan pengar"

Klubbens ideliga skuldberg som omfattar miljoner tynger SAIK.

- Vi borde ha lagt undan pengar för sämre tider.

Arne Anderstedt anser att förutsättningarna inte är helt utredda:

- Varför inte börja med att försöka fylla tiden mellan mars och september först, i stället för att gapa över mer.

Vilka är intäktsökningarna?

- Om bandy ska ut, vad ska annars in som bär sina kostnader. Ingen har redovisat intäktsökningarna om bandyn kastas ut.

Utvecklingen av Göransson Arena, tycker Anderstedt, beror på hur arenan snabbt ska kunna förvandlas för att klara olika arrangemang.

Hans kritik är hårt och för Arbetarbladets reporter läser han innantill från ett papper:

...de håller i yxan

”Här vilar föreningen som låg högst i maratontabellen och vann SM-guld året före begravningen.

Arne Anderstedt avslutar:

”Jag tycker verkligen att de som fattar beslut om att bandyn ska spelas ute, mer än några enstaka matcher per säsong, ska vet att de också håller i yxan och avrättar föreningen".

 

Fakta

Göransson Arena AB har styrelsemöte på tisdag. Fyra alternativ gäller inför ett beslut.

Det som bedöms som mest aktuellt är den s k Kompromissen:

Bandyn måste flytta ut vid årsskiftet, men återkommer inomhus om klubben når SM-slutspelet som inleds med kvartsfinaler runt 20:e februari.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.