Dessa eländiga hoppbackar…

Hoppbackarna i Falun förgör. De nuvarande är skruttiga och det måste byggas nytt inför skid-VM 2015. 55 miljoner kronor ska det kosta utan att man vet vem som ska använda anläggningen sedan. Och nu irriterar en kommunal långsam kvarn.

Politikerna i stan har redan tagit ett beslut om att 80 miljoner kronor ska investeras på Lugnet inför skid-VM 2015. Av dessa är det tänkt att 55 miljoner går till en rejäl upprustning av hoppbackarna.

Måste säga nej till Världscupen

Men allt tar sin lilla tid.

Nu kommer rapporterna om att planeringen av ombyggnationen på Lugnet är försenad igen och troligen innebär det att Falun måste tacka nej till de utlovade världscuptävlingarna i backhoppning och nordisk kombination 2013 samt till SM i början på februari.

- Osäkerheten är stor och i nuläget kan vi inte garantera tävlingarnas genomförande, bekräftar Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet, till Dalarnas Tidningar.

Ingen får överklaga

Att de gamla hoppbackarna på Lugnet behöver moderniseras inför skid-VM 2015 finns det en allmän uppslutning runt även om det smärtar med de höga kostnaderna.

Efter diskussioner och möten var det ändå tänkt att projektet skulle ta fart. Men icke, i stället visar det sig att en kommunal upphandling inte ens är inledd. Det kan ske tidigast i april.

Med den kommunala processen inklusive prövning, utvärdering och annat som hör till, finns det farhågor om att en byggstart inte kan ske förrän i höst eller rentav efter årsskiftet.

Om nu ingen överklagar…

Han vill behålla lugnet

Förbundsdirektör Niclas Karlsson har jämnt göra att hålla sig lugn:

- Jag blev överraskad, väljer han att säga.

- Efter våra gemensamma informationsmöten med kommunen om VM och hoppbackarna, hade jag förväntat mig att arbetet skulle ha tagit fart.

- Jag var till och med i den tron att en upphandling redan gått ut. Men utlovade dagar har med all tydlighet blivit till veckor, säger Niklas Carlsson.

Det nybildade kommunala bolaget Lugnet i Falun AB (LUFAB) tar den 1 juli över all mark och byggnader på Lugnet, och bolaget ska upphandla entreprenaden för ombyggnationen av hoppbackarna.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2012-03-23 21:22

1. Falun "Beyond Skiing"

Falun är på god väg att placera sig i näringslivets skamvrå. Hoppbackarana är visserligen en förutsättning för VM 2015, men också för att vara en fortsatt arena för världscuper. För folk som är initierade är det klart att allt fler Världscuper förväntas utföras i både längd, Nok och Backe. Vill verkligen inte Faluns innevånare och näringsliv vara med på den resan??? Om så är fallet... Övertyga Din politiker!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.