Kompismötet slutade i förnedran

Mats Strandberg ville vara bussig och släppa in mångårige kollegan Bosse Hansson i kommentatorshytten. Det slutade med förskräckelse. Strandberg får sparken från Radiosporten och Hansson portas på AIK:s matcher.
En enda dimma på planen när AIK-klacken Ultras Nord jubilerade med rök och tifo vid söndagens allsvenska möte, AIK-Gefle, på Råsunda. Och en viss dimma även på läktaren... Foto: Anders Wiklund, ScanpixAIK-Gefle på Råsunda fick en upplösning som få kunde ana. AIK förlorade, därtill på ett mål i slutminuten och i webbsändningen från Råsunda hördes ord som fick lyssnarna att reagera.

"Idiotiskt av mig"

Upprörda lyssnare reagerade över att någon i bakgrunden fällde nedvärderande kommentarer om AIK-spelare. Spelare kallades för "svartingar".

I hytten satt Bosse Hansson som privatperson vid sidan om Mats Strandberg och kunde inte låta bli att fälla kommentarer som uppfattades av lyssnarna. Strandberg varslades om reaktionerna och gick ut med en ursäkt.

Men det var för sent, skadan var skedd.

- Jag borde inte ha tagit in honom i hytten, det borde jag absolut inte ha gjort. Idiotiskt verkligen, säger han till SportExpressen.se.

En legendar

Mats Strandberg är en legendar på Radiosporten och välkänd i idrotts-Sverige. Han är pensionär sedan några år, men har ett frilanskontrakt.

Nu tvingas han uppleva ett bittert avsked. Han måste nämligen lämna Radiosporten, det beslutet tog SR på måndagen.

Men han upplever det inte som någon chock.

- Nej, absolut inte. Det var ju inte tänkt något annat. Det här var sista matchen, någon mer match var inte inplanerad. Men det var ju tråkigt det som hände, det var jättetråkigt, säger han.

"Sa att han frös"

Mats Strandberg berättar om hur det gick till när Bo Hansson fick tillträde till kommentatorshytten:

- Han kom ungefär när matchen började och sa att han frös. Vi känner ju varandra sedan gammalt så han satte sig. Det var smått idiotiskt att han pratade, det hade jag inte väntat mig. 

Han har inte pratat med Bo Hansson efter beslutet från SR.

- Nej, jag har inte gjort det. Jag tycker att det var jäkla dumt att han gjorde så där, det var riktigt jäkla idiotdumt.

Utestängd - från pressläktaren

Samtidigt meddelade AIK Fotboll AB att TV-legendaren Bosse Hansson portas från pressläktaren under året.

- Det beslutet vi tog är att han inte längre är välkommen på pressläktaren under resten av säsongen, säger AIK:s vd Thomas Edselius till SportExpressen.se.

- Han har däremot tillträde till övriga arenan så länge han köper biljett, säger AIK:s vd Thomas Edselius.

Kalle Kula (inte verifierad)

ons, 2012-10-17 11:53

1. Kompismöte

Måste säga att Mats Strandberg är en av de absolut bästa och trevligaste kollegor jag har mött under mina dryga 50 år som sportjournalist. Han har alltid varit ödmjuk, glad och hjälpsam. En utomordentlig kompis. Hans stora kunskaper inom området är oomtvistat. Det som hände i radiohyttens rum är helt och hållet Bo Hanssons fel och brister. Jag var själv i samma situation som Hansson på en annan stockholmsarena, där Mats refererade fotboll. Kvällen var kall och fuktig. Kylan trängde sig inpå kroppen. I radiohytten var det i alla fall lite skönare. Mats skötte sitt jobb perfekt och jag satt där knäpptyst och antecknade! Ett kollegialt kompismöte under fullt ansvar från bägge håll. All heder åt Mats! -44-orna!

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Nu skruvar SVT upp hockeybevakningen ytterligare. Den 18 november är det premiär för ett nytt direktsänt program med fullt fokus på SHL, Svenska Hockeyligan.

SHL är en av världens bästa hockeyligor som engagerar hela Sverige, från norr till söder. Här blandas hockey på högsta nivå med stort lokalt intresse, rivaliteter och känslor och allt detta ska vi ta fasta på i vårt nya program, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.