Gävle får sin efterlängtade arena

Fotbolls-Sverige ska få ytterligare en arena. I Gävle har man tagit beslut på att bygga. Titta på bilden, visst ser den läcker ut, Gävles nya fotbollsarena. Diskussionerna har pågått länge, men slutligen och plötsligt har Gävle kommun och Gefle IF enats.
Gefles spelare jublar och det är inte att undra på. Stan ska få sin efterlängtade nya fotbollsarena. Foto: Pernilla Wahlman, Scanpix

 

Arenaboomen i allsvenskan fortsätter alltså.

Malmö, Borås Kalmar, Växjö, Örebro, Norrköping, Stockholm, Göteborg, vi har säkert glömt någon, men det är många som har fått moderna arenor skapta för att tillgodose dagens önskemål från publiken.

Strömvallen har gjort sitt

I Gävle har längtan varit stark. Strömvallen är gammal och en kulturbärare, men har gjort sitt.

Gefle IF har tjatat på kommunen, men inte fått gehör. 

Senast i höstas fick klubben nej från kommunen när nya planer diskuterades och då tycktes det om det sista hoppet försvann. Kommunen ville i stället rusta Strömvallen för 100 miljoner kronor, något som bara möttes av besvikelse hos klubben och supporters.

Då kom vändningen

Men där någonstans kom vändningen i samtalen.

Och plötsligt tillkännager Carina Blank (S), ordförande i kommunstyrelsen i Gävle:

- Vi är överens med Gefle IF om att det bästa förslaget är att förlägga en ny fotbollsarena på Sätraåsen istället för att bygga om Strömvallen.

Det finns också en avsiktsförklaring. Gefle får dispens att spela på Strömvallen tills den nya arenan är färdig, enligt Carina Bank.

Egentligen får inte Gefle spelar elitfotboll på Strömvallen, enligt Uefas nya regler från 2014, men på det här viset hoppas alla på ett klartecken i alla fall.

Förre ekonomichefen enade parterna

Bakom förverkligandet står en person som är välbekant med kommunala beslutsvägar, nämligen kommunens tidigare ekonomichef Ingemar Westin.

Han har svarat för kalkylerna för en fotbollsarena på Sätraåsen.

- Men jag kommenterar inga siffror, för nu träder man in i en förhandlingsfas, säger han.

Något exakt kostnadsbelopp för bygget är inte presenterat, men lär ligga på runt 120 miljoner kronor.

"Planerna är bättre"

- Planerna är bättre underbyggda och genomarbetade än tidigare. Nu finns det idéer, tankar och kunskap på båda sidor bordet. Men vi har varken mer eller mindre pengar nu än då och de har inte andra behov, säger kommunalråd Carina Blank (S) till Gefle Dagblad.

Ingemar Westin ser sig själv som en rådgivare som hittade rätt koncept.

- Jag har bara varit biträde och tagit fram en modell utifrån Brynäsmodellen, som kommunen är bekant med sedan tidigare.

Gör som Brynäs

När Gavlerinken blev Läkerol Arena köpte Brynäs fastigheten, byggde och och skrev ett avtal där kommunen förbinder sig att hyra anläggningen.

- Nu är det ett realistiskt underlag med kalkyler och de ritningar och det tekniska underlag Johan Skoog Arkitektkontor har tagit fram.

Redan har namnet på arenan diskuterats och Gefle IF sneglar mot Brynäs här också. Leaf betalade 10 miljoner kronor för att få döpa om Gavlerinken till Läkerol Arena under tio år.

Andreas (inte verifierad)

tors, 2013-02-21 10:58

1. Nya UEFA-regler för arenor?

Det finns inga nya UEFA-regler för arenor som träder i kraft 2013. Men även om det hade funnits några sådana krav så reglerar UEFA:s krav endast hur arenor måste se ut i de turneringar som arrangeras av UEFA. De kan inte ställa några krav på arenor som endast används i det nationella seriespelet. Det som däremot finns är de arenakrav som spikades för ett par år sedan av SEF och finns i elitmanualen. Dessa träder fullt i kraft under 2014. De kraven har dock SEF-föreningarna (inkl. Gefle IF) sjävla tagit beslutat om och skulle precis lika snabbt kunna ändra.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.