Politikerna knäckte elitklubben

Göteborg stad meddelade att någon bandyhall inte finns med i framtidsplaneringen. Kanske år 2021 men troligen inte ens då. Då gav GAIS upp.
Kenth Hultqvist och hans ledarkollegor i Gais Bandy ger upp. Efter beskedet att de får söka sig till Surte utanför Göteborg och att ingen bandyhall planeras känner de hur bandyn inte får en chans i landets näst största stad.

 

Under tisdagskvällen tog GAIS Bandy beslutet att dra sig ur Elitserien och tillsvidare all seniorverksamhet i bandy. Anledningen är problemet med att få spelbar is på Heden och avsaknaden av planer på ett hallbygge i Göteborg. 

Kan glömma hall!

De tre senaste säsongerna har GAIS Bandy spelat i Elitserien efter tre elitseriekval. En idrottsresa som varit unik och har utspelat sig på Heden mitt i Göteborg. Avancemanget till bandyns finrum, första derbyt mot IFK Kungälv med 4 700 åskådare och VM-matchen mot Ryssland med närmare 6 000 åskådare är stora höjdpunkter för GAIS Bandy. 

Men chockbeskedet stoppar GAIS och elitbandy i Göteborg.

Göteborg stad meddelade att ingen hall för bandyspel finns med i planerna inom en överskådlig tid. Tidigast år 2021 och inte med säkerhet då heller, så lyder den iskalla informationen. 

Oväntad besked

Dessutom föreslår Idrotts- och föreningsförvaltningen (IoFF) att GAIS Bandy skall förlägga stora delar eller hela säsongen till Ale kommun. 

Göteborgs stad eliminerar verksamheten. Det är besked som känns både märkliga och fullständigt främmande i en idrottsstad som Göteborg. 

De styrande krossar en verksamhet som har elitbetoning.

- Hallbeskedet kom fullständigt överraskande med tanke på tidigare information och gör att gränsen nu är nådd. Vad vore sjöfarten i Göteborg utan vatten, säger Kenth Hultqvist. 

Bara att lägga ned

Väderförhållandena i Göteborg har inneburit att GAIS inte har haft någon spelduglig is på sin hemmaarena under stora delar av de två senaste säsongerna. Att planera träning och matcher har varit nära nog omöjligt och A-laget har levt ett flackande liv. 

Precis som Hammarby, för övrigt, och det påvisar igen att bandy inte är en sport för storstäderna...

I båda klubbarna har ovisshet och inställda/flyttade matcher och träningar påverkat ekonomin kraftigt.   

- Vi förlorade 500 000-600 000 på att inte spela på hemmaplan förra säsongen och nu ville de att vi skulle spela ännu mer i grannkommunen, utan vår publik och våra sponsorer. 

I GAIS fanns egentligen inga alternativ inför det avgörande styrelsemötet.   

Alla var eniga, hela klubbens framtid kan inte äventyras och därmed drar sig GAIS Bandy ur Elitserien och låter all all seniorverksamhet vila tillsvidare.

"Inte vettigt"

- Under de här omständigheterna går det helt enkelt inte att bedriva en vettig verksamhet. Det är bara att se sanningen i vitögat och inte äventyra klubbens framtid, säger GAIS Bandys ordförande Thomas Larsson. 

- Jag var själv med vid starten av GAIS bandysatsning och tycker det är väldigt tråkigt att man nu lägger ned sin elitverksamhet, säger Lars Wennerholm på Bandyförbundets tävlingsenhet och fortsätter: 

- Arbetet med att hitta en ersättare för GAIS i Elitserien kommer att inledas omgående. Vi kommer att titta på både sportsliga och ekonomiska kriterier under arbetets gång. Vi hoppas kunna komma med mer information senare i veckan. 

GAIS Bandy kommer fortsätta att bedriva bandy- och skridskoskola för barn och ungdomar, och starta flick- och pojklagsbandy på Heden.  

KentW (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 09:36

1. "Vi har ju ingen lokal...."

Allt sedan Hans Ramsin blev ordf. i Bandyförbundet och lanserade "sina" drömmar om ARENOR med Tv-studio och publikplatser på minst 4-5000 för sittande åskådare, har Kommunerna i berörda orter mer eller mindre "utpressats" till att bygga "monumenten" som blivit till en "kvarnsten" runt verksamheten i Kommuner och även för berörda föreningar. I princip ingen BandyArena/Hall har gett föreningarna och sporten den utveckling som Ramsin förutspådde, utan tvärt emot. ALE-Surte var den första föreningen som fick upplösas efter byggandet av en Bandyhall, och nu lägger Gais ner sin elitverksamhet...fler kommer att följa. Det är c:a 2mil!! mellan Göteborg och Surte, men det duger inte för Gais att spela/träna tillsammans med Surte utan nu startar "utpressningen" av politikerna i Göteborg för att dom ska bygga en "ståndsmässig" BandyArena åt elitlaget! Men ungdomsbandyn blir kvar på "Heden"........ Svenska Bandyförbundet har fått "backa" från sina drömmar om ett KRAV på innomhusarena för att få elitserielicens, och nu ser vi följderna av att Ramsin fick sina drömmar att bli till detta "krav". Problemet nu är att en majoritet av Bandykommunerna redan "satt sig i båten" som sakta sjunker pga. kostnaderna för dessa "drömslott". NHL har gjort det, SHL är på väg att göra det, och det är dags att även SBF GÖR det! Att se att fler och fler elitserieföreningar måste genomgå en ekonomisk kontroll för för att få fortsätta med elitseriespel måste få "klockorna att ringa" hos förbundet. Ett LÖNETAK / Klubb är den enda vägen framåt för att föreningarna ska kunna fortsätta sin verksamhet. Intäkterna kan endast "marginellt" öka, och då endast av minskade kostnader, inte av accelerande lönekostnader för heltidsavlönade spelare i en allt snabbare stigande lönespiral! OM inte det sker snabba åtgärder av SBF för att åtgärda detta så är inte Gais den "sista" föreningen som lägger ner, är intäkterna mindre än utgifterna så löser det sig självt.

KentW (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 09:40

2. Politikerna "Knäckte" inte alls "Elitklubben"....

Det gjorde Hans Ramsin med sina fantasier utan verklighetsförankring!

lasse b (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 15:57

3. bandy är - och skall vara en

bandy är - och skall vara en utomhusspoet !

Andreas (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 20:05

4. Varför?

Varför skulle kommunen bekosta en hall för många miljoner av våra skattepengar för att 1500 personer skall kunna se bandy några gånger om året? Det finns ingen logik i en sådan satsning om det inte finns folkligt intresse, och det gör det inte i Göteborg och inte för gais. Kommunen har redan sponsrat deras elitsatsning tillräckligt.

Mikael (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 21:45

5. Du har inte tänkt på

Du har inte tänkt på ungdomarna i stan som behöver ha en vettig fritidssysselsättning eller? Bandyskolan i SK Höjden har fler medlemmar än någonsin, så gäller även Mölndal Bandy i grannkommunen. och detta har de fått pga att GAIS Bandy funnits till de senaste åren. så hallen skulle inte vara specifikt bygg för Gais A-lag. De skulle bara vara en del av den verksamhet som skulle kunna bedrivas i hallen, övrig verksamhet hade kunnat vara skolor och allmänhetens åkning. Precis så som skrinnar banan på Ruddalen.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.