Vildvattenpark via crowdfunding

Bakom de storslagna planerna står överläkaren som är kanotentusiast. Nu har Bo-Marcus Lidström fått ihop 12 miljoner via framför allt crowdfunding.
Bo-Marcus Lidström kom på mycket annorlunda finansiering av sitt drömprojekt.

 

I dag kan han se konturerna av Falu Vildvattenpark, en konstgjord fors i centrala Falun. 

Projektet är kostnadsberäknat till 18 miljoner i ett första skede. 

Sökte annorlunda lösning

Bo-Marcus Lidström insåg att det torde bli besvärligt att få ihop det beloppet och det fick honom att fundera på en helt annan finansiell lösning.

Via företaget FundedByMe som driver Skandinaviens största Crowdfundingsajt, sökte han privatpersoner och företag som var beredda att satsa pengar i en 200 meter lång konstgjord fors för forspaddling. 

Här ska aktiva med sikte på VM och OS träna och här ska turister kunna testa forsränning. Därför kan Lidström kalkylera med intäkter.

- Dalarna har många turister så jag ser en ljus framtid.

Nu finns ritningar på en anläggning för kommersiell verksamhet samtidigt som Falu Kanotklubb får möjligheter till både träning och tävling. ”Vi tar staden till forsen” är mottot.

- Vi har idag fina förutsättningar att träna och tävla upp till en okay nivå, men för att nå världsklass på hemmaplan behövs något större. 

- Det intressanta är att efter OS 1992, 2000 och även 2012 har forsarenorna skapat enorma intäkter från forsränning i gummibåt för turister. Det är en av de få arenor som efter spelen går med vinst.

171 personer bakom 10,5 miljoner

171 personer och företag har nappat på erbjudandet att bli delägare i  en konstgjord fors. Höstens kampanj på internet gav 10,5 miljoner kronor. 

- Det är allt från professionella investerare, investeringsbolag och privatpersoner. 

Lidström värdesätter förstås att det finns de som bidrar med 1 miljon kronor men också att många har lagt sig på en nivå runt 100 000. Minsta belopp vid tecknandet är 4 100 kr. Deltagarna behöver inte betala förrän klubben har klart med banklån och det är helt säkert att arenan byggs. 

Han berättar:

- Inom crowdfounding handlar det ofta om att få pengar till en ny app. Men det här projektet är unikt, då Falu Vildvattenpark snarare är en specialfastighet med bra avkastning.

Politikerna lockade

Han har väckt ett intresse hos Faluns politiker som har gett ett räntebidrag till Falu Kanotklubb om 300 000 kronor. I februari avgörs det om klubben får kommunal borgen för ett lån på 5 miljoner kronor. Med de pengarna kan föreningen investera och äga 30 procent av arenan.

Kommunstyrelsen har redan sagt ja och frågan avgörs i kommunfullmäktige under våren. Men det finns kritiker som ifrågasätter det lämpliga i att en kommun ska stötta verksamheten ekonomiskt.

- Falu Kanotklubb vill bygga Faluns främsta turistarena, där 90 procent av de som använder den inte är paddlare. Samtidigt får kommunen en idrottsarena av hög klass. Om inte kommunen stöttar den här arenan, så är det svårt att argumentera för att man ska kunna stödja någon arena över huvudtaget i Falu kommun, säger Bo-Marcus Lidström.

Från minst till störst

Bo-Marcus Lidström kom till Falun 1999 som nyutexaminerad läkare och var besluten att bygga upp kanotslalom. Då var Falun minst av alla LOK-stödsregistrerande klubbar i kanotförbundet. Efter 15 år är föreningen större än alla andra klubbar oavsett kanotgren. 

I somras deltog klubbens främste kanotist, Isak Öhrström på OS, och blev den första olympiern någonsin från Sverige i kanotslalom.

Lidström betonar:

- Vi är Norra Europas största kanotklubb inom kanotslalom och vi lägger 100 000-tals kronor på träningsläger utomlands, likadant är det för andra föreningar. Via den här arenan kan vi ta ungdomarna från de första paddeltagen till hög internationell nivå. Dessutom kan vi arrangera tävlingar som ger intäkter.

Bo-Marcus Lidström är läkaren som har receptet.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.