Borås bygger ny bandybana för 15 miljoner

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

God stämning i Lidköping. Över 4 000 åskådare är på plats i Sparbanken Lidköping Arena för att se hemmafavoriterna spela mot Västerås SK/BK i . Foto Adam Ihse

Apropå Facebook och bandy: Kjell Anderstedt hade ett inlägg på Facebook där han skrev att det finns 1 511 787 licenserade utövare i ishockey, bandyn har 35 050, alpint 10 879, längdskidor 9 577, konståkning 3 952. Siffrorna kommer från varje internationellt förbund. Så bandyn är ingen baby i vintrigt sammanhang.

Snart i elitserien

Det finns nu med nyförvärvet i Borås 76 konstisbanor i landet, inklusive de 13 hallarna. Bandy i Borås? Klubben startade verksamheten 2012 och ligger i division 3 sydvästra.

Borås Bandys ordförande är Klas Ström. Jag frågade honom när klubben är i elitserien:

- 2025 (skratt)! Det händer mycket i Borås och flera är på gång till klubben. Att få inviga Boda Isstadion med en VM-match känns minst sagt som magiskt, säger han.

Visst händer det mycket i Borås. Sommaren 2017 arrangerade staden SM-veckan. 18-21 juli arrangeras U 20-EM i stan med 1 500 tävlade från 51 nationer.

Och på Borås Arena, där Elfsborg spelar, händer också saker. Klubben har fått ökat utrymme och bygger restauranger på arenan.

Boda Isstadion i området vid Bodavallen var budgeterad till 15 miljoner kronor.

- Det tillkommer en eller två miljoner till, säger Hans Frisk, verksamhetsordnare för idrottsplatserna i Borås.

Senast en konstfryst bandybana invigdes var i Östersund, 2013.

Kär i bandy direkt

Klas Ström hade sysslat med ishockey hela livet men slutade engagera sig i Borås HC (nu i division 2) på 2000-talet. En kamrat lurade med honom på Vänersborg-Bollnäs 2009. Med var fyraårige sonen Kalle.

- Efter tio minuter var jag kär i bandy, säger Klas, som också har ett stort Bollnäshjärta eftersom hans mamma kommer från Bollnäs.

Nästa bandymatch för far och son Ström blev Vetlanda-Bollnäs. Efter matchen sa Kalle:

- Pappa, jag vill också spela bandy!

- Då föddes idén med en bandyklubb i Borås, säger Klas Ström.

- Jag var ute i Borås och letade efter en bandyklubba åt Kalle. Det fanns bara bandybollar i sportaffärerna.

Nu har klubben, bildad 2012, 100 medlemmar, ett A-lag, ett U 10-och ett U 12-lag. Jodå, sonen Kalle spelar.

Kändisen i laget är Stefan Nordén, 50, som spelat elitbandy i Kungälv, Vetlanda, Villa och Vänersborg och dessutom har fem A-landskamper på sitt CV.

- Han har fortfarande bra fart på skridskorna, säger Ström.

På gång i Bandysverige

Vad händer mer på den ”döende” bandyfronten?

På Gubbängen i Stockholm är det full fart på hallbygget. Efterfrågat i årtionden – och mer än efterlängtat. Invigning vid juletid i år.

En bandyhall är nästan klar att börja byggas i Bollnäs. Motala är på gång med en hall. I Karlstad ska det bli tak över Tingvalla.

Bara som en påminnelse om Mark Twains (1835-1910) ord…

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Önskemålet har funnits länge i Sverige.Nu kan drömmen bli verklighet. En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell invid. Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel”, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.