Ingen ort har tagit fler OS-medaljer än Sveg

Sveg i Härjedalen är bara en liten prick på Sverigekartan. Men den lilla orten, 2 500 personer, har fostrat guldmedaljörer i skidskytte och curling. Ingen annan kommun i landet med det lilla invånarantalet kan mäta sig med Sveg när det gäller medaljer. Vad är orsaken? Någon som borde ha svaret är Anna-Carin Zedig (Olofsson). ACO är född och uppväxt i Sveg.

Anna-Carin Olofsson (gift Zedig) gjorde kometkarriär som skidskytt.

Lilla Sveg fostrar guldmedaljörer

29 år gammal avslutade hon sin längdkarriär och hängde ett gevär på ryggen. Året var 2002. Några år senare hade hon skjutit in sig i det idrottsintresserade Sveriges hjärtan, inte minst efter OS-guldet i Turin 2006.

ACO, 47, är bara en i raden från Sveg som blivit hyllade guldmedaljörer. Ida Ingmarsdotter och ett gäng curlingtjejer, även om det finns herrar från Sveg som också har varit vinnare i curling.

Sedan 1998 bor ACO i Lillhärdal på sin morfars gamla gård, tre mil från Sveg, med kanadensiske maken Tom, vallare åt olika skidskyttelandslag, och två barn. Hon bor på Anna-Carins Väg (”det var inte mitt påhitt”), som tidigare hette Åsgatan. 

Idrott – och folkdans

O Nå, ACO, var är det som gjort Sveg till en guldort?

- Jag vet inte riktigt. En bra föreningsverksamhet är en orsak. Generna är kanske en annan orsak, vi är sega och envisa. Det fanns inte mycket mer än idrott och folkdans att välja på när vi växte upp, säger hon.

När hon säger det senare är det nog fler än jag som ser Ida Ingmarsdotter framför sig i längdspåren, speciellt när det gällde stafetter. Hon var ett envist häftplåster för konkurrenterna. Belöningen kom med OS-guld och brons i Sotji 2014 plus fem silvermedaljer i VM, alla i stafett.

I Lillhärdal bor 357 personer (2019 års siffra) men ACO låter stolt när hon säger att ”vi ha minsann en affär och en hälsocentral och barnen kan gå i skolan till och med sjätte klass”.

Hennes längdkarriär nådde inte några toppar. Första skidskyttetävlingen, DM i Dala-Järna 2002, är inget att minnas men ACO har inte glömt.

- Jag bommade alla 10 skotten, kom toksist och tappade räkningen på hur många straffrundor jag åkte. 11 visade det sig, en för mycket.

 Debuten var inget som knäckte henne.

Framgångarna kom snabbt

Hon hade ”det” i sig. Framgångarna fanns runt hörnet. Förutom guldet i Turin i masstarten tog hon också silver i sprint i samma mästerskap. Bara tre år sedan debuten 2002 stod hon för första gången på en pallplats, i VM, silver i masstart 2005. Ett guld till fick hon, i mixedstafetten 2007. Silver i sprint och ett brons jaktstart i samma mästerskap. Mer kom: VM-silver i mixedstafett 2009 och VM-brons i 2010, också det i mixedstafett. Plus 12 segrar i världscupen. Visst var ACO en värdig efterträdare till allas älskling Magdalena Forsberg.

Hon lade upp 2011. Idag är hon lärare på halvtid NIU-gymnasiet i Sveg. 

Det är oundvikligt att inte dra paralleller med Stina Nilsson. Skillnaden är att Stina är 27 år när hon ska inleda sin nya karriär som skidskytt, ACO var 29. Två års försprång för Stina, om man vill se det så.

Har Stina ringt och bett om råd?

- Nej. Men vad jag hört går det bra för henne, det ska bli spännande att följa Stina.

Vad skulle du säga om hon ringde?

- Det beror på frågan. Vad hon måste klara av är anspänningen på skjutvallen, det måste hon träna på, att lära sig skjuta med hög puls.

ACO är förstås den största kändisen i Lillhärdal. Bara en mil från orten finns det en än större kändis, dock bara som staty. I en undangömd skogsglänta finns sedan 2016 The Statue of Integrity. In memory of Greta Garbo. Svenskislänningen Jón Leifsson har tillverkat betongstatyn av Garbo (1905-1990) på uppdrag av Fotografiska. Statyn har blivit ett populärt utflyktsmål men den är inte lätt att hitta. Platsen valdes med flit. Garbo var känd för sin svåråtkomlighet.

Guldtjejer i curling

Om ACO gjort Sveg känt så har curlingen också gjort det. Klubben bildades 1948. 1981 fick banan, idag finns det fyra banor, tak och väggar. Allt bygge skedde ideellt. Hallen heter Skoogshallen, jo, det ska vara två o i namnet. Det är en hyllning till en av eldsjälarna bakom bygget, Sven Skoog.

- Vi höll nog på och byggde själva under 15-20 år innan hallen stod klar 1981. Vi har inte ett öre i skuld, säger ”Ecko” Bergman, en annan eldsjäl bakom bygget.

I år fick hallen en ny och miljövänlig kylanläggning. Den gamla hade tjänat ut efter 30 år. Värt att påpeka: det finns 30 curlinghallar i landet, tre är privatägda. Skooghallen är alltså en av dem.

”Alla” ungdomar spelade curling i Sveg. 

- I slutet av 1980-talet hade vi tre av åtta lag i elitserien, minns ”Ecko”.

Även Ulrika Bergman, ”Eckos” dotter, curlade. Hon vann EM-silver 1997 och var reserv under många år i Anette Norbergs framgångsrika lag.

Den första av curlingtjejerna som tog en OS-medalj, brons, var Margareta Lindahl, (Dryburg nu), Nagano 1998. Hon var 24 år. Efterträdare följde. Anna Maria Le Moine var med i Lag Norberg som tog VM-guld 2005 och 2006 och OS-guld i Turin 2006 och försvarade guldet i Vancouver 2010. Hennes lillasyster Kajsa Bergström var reserv. Anna Maria och ACO Zedig var klasskamrater i grundskolan. 

Konkurrensen var stenhård

Maria Prytz, 44 år den 18 oktober, var en annan framgångsrik curlare från Sveg. Under åren 1994 - 2014 tog hon 33 medaljer, bland annat OS-silver 2014 och EM-guld 2013 med Lag Sigfridsson. Skippern Margaretha Sigfridsson var förstås från - Sveg.

I augusti 2019 utsågs Prytz till förbundskapten och sportchef i Svenska curlingförbundet.

- Jag höll på med en massa idrotter som liten men också folkdans. Ida Ingmarsdotters mamma var min gymnastiklärare men också ledare för folkdanslaget. Jag var 12 när jag testade curling för första gången. Jag blev fast med en gång, säger Maria som bor i Härnösand.

- Det var bra möjligheter i Sveg, man kunde välja curling som tillval på gymnasiet. Konkurrens mellan oss tjejer som var födda mellan 1973 och 1976 var stenhård. Det var svårt att ta sig från DM till SM. Konkurrensen skapade framgångarna, säger Prytz.

Det är kvinnorna som låtit tala om sig i idrottssammanhang i Sveg. Undantag finns: Christoffer Sundgren, 31, jo, curlare förstås. Christoffer, i Lag Edin, är medaljprydd så det räcker. Guld och silver i OS, sex EM-guld, tre VM-guld plus två VM-silver. Han lät tala om sig tidigt med JVM-guld. Mer kommer säkert. Christoffer är den enda av medaljörerna som bor kvar i Sveg.

Det finns en ishockeyklubb i Sveg, laget håller till i division 3. Därifrån kommer Marcus Högström, 31, som nu gör sin sjunde säsong i Djurgården. Marcus och Christoffer var skolkamrater i Sveg.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Badmintonförbundet, Bangolfförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollförbundet, Klätterförbundet och Tennisförbundet får alla medel ur Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond 2022. Pengarna går till projektidéer som underlättar för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.