Ingen ort har tagit fler OS-medaljer än Sveg

Sveg i Härjedalen är bara en liten prick på Sverigekartan. Men den lilla orten, 2 500 personer, har fostrat guldmedaljörer i skidskytte och curling. Ingen annan kommun i landet med det lilla invånarantalet kan mäta sig med Sveg när det gäller medaljer. Vad är orsaken? Någon som borde ha svaret är Anna-Carin Zedig (Olofsson). ACO är född och uppväxt i Sveg.

Anna-Carin Olofsson (gift Zedig) gjorde kometkarriär som skidskytt.

Lilla Sveg fostrar guldmedaljörer

29 år gammal avslutade hon sin längdkarriär och hängde ett gevär på ryggen. Året var 2002. Några år senare hade hon skjutit in sig i det idrottsintresserade Sveriges hjärtan, inte minst efter OS-guldet i Turin 2006.

ACO, 47, är bara en i raden från Sveg som blivit hyllade guldmedaljörer. Ida Ingmarsdotter och ett gäng curlingtjejer, även om det finns herrar från Sveg som också har varit vinnare i curling.

Sedan 1998 bor ACO i Lillhärdal på sin morfars gamla gård, tre mil från Sveg, med kanadensiske maken Tom, vallare åt olika skidskyttelandslag, och två barn. Hon bor på Anna-Carins Väg (”det var inte mitt påhitt”), som tidigare hette Åsgatan. 

Idrott – och folkdans

O Nå, ACO, var är det som gjort Sveg till en guldort?

- Jag vet inte riktigt. En bra föreningsverksamhet är en orsak. Generna är kanske en annan orsak, vi är sega och envisa. Det fanns inte mycket mer än idrott och folkdans att välja på när vi växte upp, säger hon.

När hon säger det senare är det nog fler än jag som ser Ida Ingmarsdotter framför sig i längdspåren, speciellt när det gällde stafetter. Hon var ett envist häftplåster för konkurrenterna. Belöningen kom med OS-guld och brons i Sotji 2014 plus fem silvermedaljer i VM, alla i stafett.

I Lillhärdal bor 357 personer (2019 års siffra) men ACO låter stolt när hon säger att ”vi ha minsann en affär och en hälsocentral och barnen kan gå i skolan till och med sjätte klass”.

Hennes längdkarriär nådde inte några toppar. Första skidskyttetävlingen, DM i Dala-Järna 2002, är inget att minnas men ACO har inte glömt.

- Jag bommade alla 10 skotten, kom toksist och tappade räkningen på hur många straffrundor jag åkte. 11 visade det sig, en för mycket.

 Debuten var inget som knäckte henne.

Framgångarna kom snabbt

Hon hade ”det” i sig. Framgångarna fanns runt hörnet. Förutom guldet i Turin i masstarten tog hon också silver i sprint i samma mästerskap. Bara tre år sedan debuten 2002 stod hon för första gången på en pallplats, i VM, silver i masstart 2005. Ett guld till fick hon, i mixedstafetten 2007. Silver i sprint och ett brons jaktstart i samma mästerskap. Mer kom: VM-silver i mixedstafett 2009 och VM-brons i 2010, också det i mixedstafett. Plus 12 segrar i världscupen. Visst var ACO en värdig efterträdare till allas älskling Magdalena Forsberg.

Hon lade upp 2011. Idag är hon lärare på halvtid NIU-gymnasiet i Sveg. 

Det är oundvikligt att inte dra paralleller med Stina Nilsson. Skillnaden är att Stina är 27 år när hon ska inleda sin nya karriär som skidskytt, ACO var 29. Två års försprång för Stina, om man vill se det så.

Har Stina ringt och bett om råd?

- Nej. Men vad jag hört går det bra för henne, det ska bli spännande att följa Stina.

Vad skulle du säga om hon ringde?

- Det beror på frågan. Vad hon måste klara av är anspänningen på skjutvallen, det måste hon träna på, att lära sig skjuta med hög puls.

ACO är förstås den största kändisen i Lillhärdal. Bara en mil från orten finns det en än större kändis, dock bara som staty. I en undangömd skogsglänta finns sedan 2016 The Statue of Integrity. In memory of Greta Garbo. Svenskislänningen Jón Leifsson har tillverkat betongstatyn av Garbo (1905-1990) på uppdrag av Fotografiska. Statyn har blivit ett populärt utflyktsmål men den är inte lätt att hitta. Platsen valdes med flit. Garbo var känd för sin svåråtkomlighet.

Guldtjejer i curling

Om ACO gjort Sveg känt så har curlingen också gjort det. Klubben bildades 1948. 1981 fick banan, idag finns det fyra banor, tak och väggar. Allt bygge skedde ideellt. Hallen heter Skoogshallen, jo, det ska vara två o i namnet. Det är en hyllning till en av eldsjälarna bakom bygget, Sven Skoog.

- Vi höll nog på och byggde själva under 15-20 år innan hallen stod klar 1981. Vi har inte ett öre i skuld, säger ”Ecko” Bergman, en annan eldsjäl bakom bygget.

I år fick hallen en ny och miljövänlig kylanläggning. Den gamla hade tjänat ut efter 30 år. Värt att påpeka: det finns 30 curlinghallar i landet, tre är privatägda. Skooghallen är alltså en av dem.

”Alla” ungdomar spelade curling i Sveg. 

- I slutet av 1980-talet hade vi tre av åtta lag i elitserien, minns ”Ecko”.

Även Ulrika Bergman, ”Eckos” dotter, curlade. Hon vann EM-silver 1997 och var reserv under många år i Anette Norbergs framgångsrika lag.

Den första av curlingtjejerna som tog en OS-medalj, brons, var Margareta Lindahl, (Dryburg nu), Nagano 1998. Hon var 24 år. Efterträdare följde. Anna Maria Le Moine var med i Lag Norberg som tog VM-guld 2005 och 2006 och OS-guld i Turin 2006 och försvarade guldet i Vancouver 2010. Hennes lillasyster Kajsa Bergström var reserv. Anna Maria och ACO Zedig var klasskamrater i grundskolan. 

Konkurrensen var stenhård

Maria Prytz, 44 år den 18 oktober, var en annan framgångsrik curlare från Sveg. Under åren 1994 - 2014 tog hon 33 medaljer, bland annat OS-silver 2014 och EM-guld 2013 med Lag Sigfridsson. Skippern Margaretha Sigfridsson var förstås från - Sveg.

I augusti 2019 utsågs Prytz till förbundskapten och sportchef i Svenska curlingförbundet.

- Jag höll på med en massa idrotter som liten men också folkdans. Ida Ingmarsdotters mamma var min gymnastiklärare men också ledare för folkdanslaget. Jag var 12 när jag testade curling för första gången. Jag blev fast med en gång, säger Maria som bor i Härnösand.

- Det var bra möjligheter i Sveg, man kunde välja curling som tillval på gymnasiet. Konkurrens mellan oss tjejer som var födda mellan 1973 och 1976 var stenhård. Det var svårt att ta sig från DM till SM. Konkurrensen skapade framgångarna, säger Prytz.

Det är kvinnorna som låtit tala om sig i idrottssammanhang i Sveg. Undantag finns: Christoffer Sundgren, 31, jo, curlare förstås. Christoffer, i Lag Edin, är medaljprydd så det räcker. Guld och silver i OS, sex EM-guld, tre VM-guld plus två VM-silver. Han lät tala om sig tidigt med JVM-guld. Mer kommer säkert. Christoffer är den enda av medaljörerna som bor kvar i Sveg.

Det finns en ishockeyklubb i Sveg, laget håller till i division 3. Därifrån kommer Marcus Högström, 31, som nu gör sin sjunde säsong i Djurgården. Marcus och Christoffer var skolkamrater i Sveg.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.