Banan med de bästa golfspelarna

Här spelas landets bästa golf – av spelare med ett handicapsnitt på 10,66. Bro Hof Stadium Course rankas bland Europas och därmed Sveriges bästa banor.

Av anläggningens 1154 medlemmar har 81 spelare plus-handicap, det vill säga att de är bättre än banans par, 72 slag.

471 medlemmar har singelhandicap, det vill säga under 10. 420 medlemmar hör hemma mellan 10 och 20 i handicap och resterande 182 klubbanslutna har 20 eller högre i hcp.

Bro Hof Slott eller på medeltiden Bodegård var en kungsgård, det vill säga ägd av kungen eller statsmakten - Björn Örås var mannen som här lät bygga en elegant golfbana.

Anläggningen, norr om Stockholm, är Poolia och Uniflex-grundaren Björn Örås, 71 år, livsverk. Skapad kring Bro Hof slott med två 18 hålsbanor, nämnda Stadium Course och Castle Course, båda av toppklass,  kanske upplevs den sistnämnde som något mer anpassad för medelgolfaren.

Insatsen var runt 400 miljoner kronor och i huvudsak finansierad av Björn Örås personligen genom försäljning av Poolia-aktier.

 I dag arbetar runt 40 personer på anläggningen och inledande års tvister med Upplands Bro kommun är nu historia, sedan mark och miljö överdomstolen avvisat kommunens klagan över  att 15 och 16 lagts ut vid Mälarens strand.

Idén om en högkvalitetsbana växte fram 1999, och redan 2010 avgjordes Scandinavium Masters, European Tour på Stadium Course, med hemmasonen, Richard S Johnson (Österåkers GK, )som populär segare.

Inget Ryder Cup

Masters var tillbaka till och med 2013, och gjorde ytterligare ett besök 2016,  men Björn Örås stora dröm som arena för Ryder Cup, den ultimata kampen mellan Europa och USA som alternerar mellan kontinenterna har stannat vid en dröm.

 

Den svenska marknaden för jättarnas kamp är för liten, Björn Örås, i dag 71 år, får nöja sig med  att vara värd för Sveriges bästa spelare – de med lägst handicapsnitt.

Hos Bro Hof betalar medlemmarna för tillgänglighet. Bro Hof Golf AB har som målsättning att endast ha aktieägare som medlemmar. Aktiekursen förr medlemskap är idag 180 000 kronor, plus en årsavgift på 17 900 kronor, Som aktieägare har du en rad förmåner,   exempelvis bestämda aktietider i spelschemat.

Du kan också spela som ”anvisad medlem”, föreslagen av aktieägare enligt separat överenskommelse i ett eller flera år. Du erlägger då årsavgift. I floran av medlemskap finns också företags medlemskap á 35 900 kronor på årsbasis.

Under 2020 noterades nytt rekord med totalt 2 487 373 i antal registrerade  golfronder på Sveriges banor, en pandemieffekt. Även Maria Bengtsson, club och marketing manager på Bro Hof redovisar ett markant ökat intresse bland företag och privatpersoner för ett aktieköp, totalt finns utrymme för 1100 B-aktier.

Värt att notera är att aktien stod i höga 340 000 kronor då anläggningen var helt ny.  En värdering som var för hög, och försäljningen gick trögt, milt uttryckt.

Då sade Björn Örås i en intervju med realtid.se följande.

Kostar att spela här

-Men vad kostar det att rida, eller att ha ett sommarhus. Pengarna är ju inte borta. Tröttnar du eller ska flytta, så säljer du förhoppningsvis med en liten vinst. Det är ju aktier i bolaget som vilken börsaktie som helst.

Bro Hof Golf AB omsatte 40 miljoner kronor under 2020 med ett resultat på 6 miljoner kronor efter avskrivningar.

Bro Hof tar även mot green fee gäster, senior Stadium Course 1900 kronor, helg 2500 kronor. Castle Course 1250  kronor respektive 1650 kronor .

Bro Hof Slott eller på medeltiden Bodegård var en kungsgård, det vill säga ägd av kungen eller statsmakten där allmogen var skyldig att göra dagsverken samt bygga och underhålla hus. En rad kända familjer har ägt slottet.

 Slottet var fallfärdigt och  hade varit övergivet i 70 år då Björn Örås började förverkliga sin dröm. Slottets stora salar har till stora delar inretts av auktionsgods som herr och fru Örås spanat in på en mängd auktioner.

I juli 2020 avslutade Björn Örås sitt ägarskap i Poolia. Nya ägare är Danir Resources som bland annat kontrolleras av familjen Dan Olofsson i Malmö. Köpeskillingen var 130 miljoner kronor.

Danir med dotterforetag redovisade 2020 en omsättning på nio miljarder och 8000 anställda. Danir är huvudsponsor till Rosengård i fotbollens damallsvenska. Dan Olofsson tillhör också Zlatan Ibrahimovics vänkrets.

 I slutet av augusti i år inleddes en rättegång i Stockholms tingsrätt om insiderbrott, avseende budstrid gällande försäljningen av ett fastighetsbolag i Malmö. Totalt 14 personer står åtalade,  bland dem Dan Olofsson och hockeyprofilen Percy Nilsson. Båda nekar till brott. Rättegången beräknas pågå i 27 dagar.

Kjell Nilsson

Fakta

Här är tio i topp över Sveriges bästa klubbar, handicapsnitt.

1 Bro Hof 10,66

2 PGA Sweden International 10,83

3 Ullna 14,10

4 Hills Golf &Sport Club 14,70

 4 Vallda G&CC 14,70

6 Sand Golf Club 17,53

7 Stockholms GK 17,58

8 Frösåker Golf Club 18,09

9 Vidbynäs Golf Club 18,49

 9  Ljunghusens Golf Club

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.