Från pipverkstad till flott golfbygge

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Janne Ekman och medlemmarna i Eskilstuna Golfklubb är stolta, med all rätt, över sin nya anläggning. Foto: Eddie Jaurinder

Resan har varit både lång och krokig  och kantats av flera besvikelser. Inte minst kom pandemin som ett mycket olämpligt spöke. Leveranser ställdes in och allt blev över en natt betydligt dyrare. Kriget i Ukraina har också gett klubben en del problem.

- Ja, det har varit en del motgångar och vi har mycket kvar att jobba med, men jag ser ändå positivt på framtiden, säger marknadsansvarige Janne Ekman, känd bland annat som handbollsmålvakt i Guif och finska landslaget.

Gammal klubb

Eskilstuna Golfklubb bildades 1951. Sedan dess har mycket vatten runnit i Kalkbäcken - ån som flyter genom banan och som många golfare är väl bekant med.

Klubbhuset som EsGK tagit i anspråk är det tredje på 71 år. Det första bestod av en oansenlig träbyggnad mitt på banan medan det andra andades både krut och gevär.

Det var nämligen Gevärsfaktoriets nedlagda pipverkstad - en kåk som byggdes 1946 efter Bruno Mathssons ritningar - som klubben fick ta över till en kostnad av 1 krona!

- Vi höll till där i 50 år men ändå diskuterades det om vi nu skulle renovera eller satsa på ett nybygge. Året var 2015 och kommunen hade gett upp planerna på att omvandla Odlarområdet till en ny stadsdel. När vi senare fick arrendet förstärkt till tomträtt tog diskussionen fart på allvar och när kommunen köpte vårt gamla klubbus för 12,8 miljoner kronor hade vi grundplåten till dagens nybygge.

Många turer

Men vägen till dagens fantastiska skapelse kantades som nämnts av många hinder.

Till exempel tog Länsstyrelsen 40 000 kronor för att undersöka om det fanns salamandlar i Kalkbäcken. Samtidigt framkom att bäcken skyddas av 100 meter strandskydd varför den tänkta verkstadsplaceringen fortfarande är olöst. När kommunen byggde ny väg förbi klubbhuset konstaterades att höjdskillnaden blev för stor varför husgrunden måste höjas rejält.

- Där rök nästan 3miljoner som ingen räknat med, suckar Janne Ekman.

Ytterligare problem skapades när klubben iordningställde parkeringen i tron att  man hade bygglovet muntligt klart. Det ansåg inte kommunen som bötfällde föreningen med 1,2 miljoner (!) kronor - ett belopp som skrevs ned till drygt 300 000 kronor.

- Vi har överklagat, men det ser inte ljust ut, säger Ekman.

Fantastiskt hus

Nåväl. Klubbhuset är på plats, invigt och i full gång. Och utan överdrift finns det nog inte många motsvarigheter i landet. Två stora huskroppar hålls samman av en elegant entredel. I den ena kroppen ryms två restauranger i två våningar, Vy och Bryggan, i den andra Als Corner med reception, bar, omklädningsrum, kontor och gym. Som pricken över i har det på gaveln ut mot banan byggs tre spaanläggningar.

Men det som skett hos Eskilstuna Golfklubb är bara början. Klubbens vision är hög. 

Janne Ekman:

- Jag ser en anläggning framför mig som har allt. Våra planer på att bygga ut med tolv hål (marken finns redan) ligger fast. Rangen, utslagsplatser i två våningar och under tak, utvecklad med digitala inslag och studion med golfsimulatorer.

- Dessutom hoppas jag att hotellet (200 meter från klubbhuset), som kommunen äger, hittar driftiga ägare som vi kan utveckla samarbetet med.

Eddie Jaurinder

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.