Från pipverkstad till flott golfbygge

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Janne Ekman och medlemmarna i Eskilstuna Golfklubb är stolta, med all rätt, över sin nya anläggning. Foto: Eddie Jaurinder

Resan har varit både lång och krokig  och kantats av flera besvikelser. Inte minst kom pandemin som ett mycket olämpligt spöke. Leveranser ställdes in och allt blev över en natt betydligt dyrare. Kriget i Ukraina har också gett klubben en del problem.

- Ja, det har varit en del motgångar och vi har mycket kvar att jobba med, men jag ser ändå positivt på framtiden, säger marknadsansvarige Janne Ekman, känd bland annat som handbollsmålvakt i Guif och finska landslaget.

Gammal klubb

Eskilstuna Golfklubb bildades 1951. Sedan dess har mycket vatten runnit i Kalkbäcken - ån som flyter genom banan och som många golfare är väl bekant med.

Klubbhuset som EsGK tagit i anspråk är det tredje på 71 år. Det första bestod av en oansenlig träbyggnad mitt på banan medan det andra andades både krut och gevär.

Det var nämligen Gevärsfaktoriets nedlagda pipverkstad - en kåk som byggdes 1946 efter Bruno Mathssons ritningar - som klubben fick ta över till en kostnad av 1 krona!

- Vi höll till där i 50 år men ändå diskuterades det om vi nu skulle renovera eller satsa på ett nybygge. Året var 2015 och kommunen hade gett upp planerna på att omvandla Odlarområdet till en ny stadsdel. När vi senare fick arrendet förstärkt till tomträtt tog diskussionen fart på allvar och när kommunen köpte vårt gamla klubbus för 12,8 miljoner kronor hade vi grundplåten till dagens nybygge.

Många turer

Men vägen till dagens fantastiska skapelse kantades som nämnts av många hinder.

Till exempel tog Länsstyrelsen 40 000 kronor för att undersöka om det fanns salamandlar i Kalkbäcken. Samtidigt framkom att bäcken skyddas av 100 meter strandskydd varför den tänkta verkstadsplaceringen fortfarande är olöst. När kommunen byggde ny väg förbi klubbhuset konstaterades att höjdskillnaden blev för stor varför husgrunden måste höjas rejält.

- Där rök nästan 3miljoner som ingen räknat med, suckar Janne Ekman.

Ytterligare problem skapades när klubben iordningställde parkeringen i tron att  man hade bygglovet muntligt klart. Det ansåg inte kommunen som bötfällde föreningen med 1,2 miljoner (!) kronor - ett belopp som skrevs ned till drygt 300 000 kronor.

- Vi har överklagat, men det ser inte ljust ut, säger Ekman.

Fantastiskt hus

Nåväl. Klubbhuset är på plats, invigt och i full gång. Och utan överdrift finns det nog inte många motsvarigheter i landet. Två stora huskroppar hålls samman av en elegant entredel. I den ena kroppen ryms två restauranger i två våningar, Vy och Bryggan, i den andra Als Corner med reception, bar, omklädningsrum, kontor och gym. Som pricken över i har det på gaveln ut mot banan byggs tre spaanläggningar.

Men det som skett hos Eskilstuna Golfklubb är bara början. Klubbens vision är hög. 

Janne Ekman:

- Jag ser en anläggning framför mig som har allt. Våra planer på att bygga ut med tolv hål (marken finns redan) ligger fast. Rangen, utslagsplatser i två våningar och under tak, utvecklad med digitala inslag och studion med golfsimulatorer.

- Dessutom hoppas jag att hotellet (200 meter från klubbhuset), som kommunen äger, hittar driftiga ägare som vi kan utveckla samarbetet med.

Eddie Jaurinder

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.