Från pipverkstad till flott golfbygge

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Janne Ekman och medlemmarna i Eskilstuna Golfklubb är stolta, med all rätt, över sin nya anläggning. Foto: Eddie Jaurinder

Resan har varit både lång och krokig  och kantats av flera besvikelser. Inte minst kom pandemin som ett mycket olämpligt spöke. Leveranser ställdes in och allt blev över en natt betydligt dyrare. Kriget i Ukraina har också gett klubben en del problem.

- Ja, det har varit en del motgångar och vi har mycket kvar att jobba med, men jag ser ändå positivt på framtiden, säger marknadsansvarige Janne Ekman, känd bland annat som handbollsmålvakt i Guif och finska landslaget.

Gammal klubb

Eskilstuna Golfklubb bildades 1951. Sedan dess har mycket vatten runnit i Kalkbäcken - ån som flyter genom banan och som många golfare är väl bekant med.

Klubbhuset som EsGK tagit i anspråk är det tredje på 71 år. Det första bestod av en oansenlig träbyggnad mitt på banan medan det andra andades både krut och gevär.

Det var nämligen Gevärsfaktoriets nedlagda pipverkstad - en kåk som byggdes 1946 efter Bruno Mathssons ritningar - som klubben fick ta över till en kostnad av 1 krona!

- Vi höll till där i 50 år men ändå diskuterades det om vi nu skulle renovera eller satsa på ett nybygge. Året var 2015 och kommunen hade gett upp planerna på att omvandla Odlarområdet till en ny stadsdel. När vi senare fick arrendet förstärkt till tomträtt tog diskussionen fart på allvar och när kommunen köpte vårt gamla klubbus för 12,8 miljoner kronor hade vi grundplåten till dagens nybygge.

Många turer

Men vägen till dagens fantastiska skapelse kantades som nämnts av många hinder.

Till exempel tog Länsstyrelsen 40 000 kronor för att undersöka om det fanns salamandlar i Kalkbäcken. Samtidigt framkom att bäcken skyddas av 100 meter strandskydd varför den tänkta verkstadsplaceringen fortfarande är olöst. När kommunen byggde ny väg förbi klubbhuset konstaterades att höjdskillnaden blev för stor varför husgrunden måste höjas rejält.

- Där rök nästan 3miljoner som ingen räknat med, suckar Janne Ekman.

Ytterligare problem skapades när klubben iordningställde parkeringen i tron att  man hade bygglovet muntligt klart. Det ansåg inte kommunen som bötfällde föreningen med 1,2 miljoner (!) kronor - ett belopp som skrevs ned till drygt 300 000 kronor.

- Vi har överklagat, men det ser inte ljust ut, säger Ekman.

Fantastiskt hus

Nåväl. Klubbhuset är på plats, invigt och i full gång. Och utan överdrift finns det nog inte många motsvarigheter i landet. Två stora huskroppar hålls samman av en elegant entredel. I den ena kroppen ryms två restauranger i två våningar, Vy och Bryggan, i den andra Als Corner med reception, bar, omklädningsrum, kontor och gym. Som pricken över i har det på gaveln ut mot banan byggs tre spaanläggningar.

Men det som skett hos Eskilstuna Golfklubb är bara början. Klubbens vision är hög. 

Janne Ekman:

- Jag ser en anläggning framför mig som har allt. Våra planer på att bygga ut med tolv hål (marken finns redan) ligger fast. Rangen, utslagsplatser i två våningar och under tak, utvecklad med digitala inslag och studion med golfsimulatorer.

- Dessutom hoppas jag att hotellet (200 meter från klubbhuset), som kommunen äger, hittar driftiga ägare som vi kan utveckla samarbetet med.

Eddie Jaurinder

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.