Från pipverkstad till flott golfbygge

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Janne Ekman och medlemmarna i Eskilstuna Golfklubb är stolta, med all rätt, över sin nya anläggning. Foto: Eddie Jaurinder

Resan har varit både lång och krokig  och kantats av flera besvikelser. Inte minst kom pandemin som ett mycket olämpligt spöke. Leveranser ställdes in och allt blev över en natt betydligt dyrare. Kriget i Ukraina har också gett klubben en del problem.

- Ja, det har varit en del motgångar och vi har mycket kvar att jobba med, men jag ser ändå positivt på framtiden, säger marknadsansvarige Janne Ekman, känd bland annat som handbollsmålvakt i Guif och finska landslaget.

Gammal klubb

Eskilstuna Golfklubb bildades 1951. Sedan dess har mycket vatten runnit i Kalkbäcken - ån som flyter genom banan och som många golfare är väl bekant med.

Klubbhuset som EsGK tagit i anspråk är det tredje på 71 år. Det första bestod av en oansenlig träbyggnad mitt på banan medan det andra andades både krut och gevär.

Det var nämligen Gevärsfaktoriets nedlagda pipverkstad - en kåk som byggdes 1946 efter Bruno Mathssons ritningar - som klubben fick ta över till en kostnad av 1 krona!

- Vi höll till där i 50 år men ändå diskuterades det om vi nu skulle renovera eller satsa på ett nybygge. Året var 2015 och kommunen hade gett upp planerna på att omvandla Odlarområdet till en ny stadsdel. När vi senare fick arrendet förstärkt till tomträtt tog diskussionen fart på allvar och när kommunen köpte vårt gamla klubbus för 12,8 miljoner kronor hade vi grundplåten till dagens nybygge.

Många turer

Men vägen till dagens fantastiska skapelse kantades som nämnts av många hinder.

Till exempel tog Länsstyrelsen 40 000 kronor för att undersöka om det fanns salamandlar i Kalkbäcken. Samtidigt framkom att bäcken skyddas av 100 meter strandskydd varför den tänkta verkstadsplaceringen fortfarande är olöst. När kommunen byggde ny väg förbi klubbhuset konstaterades att höjdskillnaden blev för stor varför husgrunden måste höjas rejält.

- Där rök nästan 3miljoner som ingen räknat med, suckar Janne Ekman.

Ytterligare problem skapades när klubben iordningställde parkeringen i tron att  man hade bygglovet muntligt klart. Det ansåg inte kommunen som bötfällde föreningen med 1,2 miljoner (!) kronor - ett belopp som skrevs ned till drygt 300 000 kronor.

- Vi har överklagat, men det ser inte ljust ut, säger Ekman.

Fantastiskt hus

Nåväl. Klubbhuset är på plats, invigt och i full gång. Och utan överdrift finns det nog inte många motsvarigheter i landet. Två stora huskroppar hålls samman av en elegant entredel. I den ena kroppen ryms två restauranger i två våningar, Vy och Bryggan, i den andra Als Corner med reception, bar, omklädningsrum, kontor och gym. Som pricken över i har det på gaveln ut mot banan byggs tre spaanläggningar.

Men det som skett hos Eskilstuna Golfklubb är bara början. Klubbens vision är hög. 

Janne Ekman:

- Jag ser en anläggning framför mig som har allt. Våra planer på att bygga ut med tolv hål (marken finns redan) ligger fast. Rangen, utslagsplatser i två våningar och under tak, utvecklad med digitala inslag och studion med golfsimulatorer.

- Dessutom hoppas jag att hotellet (200 meter från klubbhuset), som kommunen äger, hittar driftiga ägare som vi kan utveckla samarbetet med.

Eddie Jaurinder

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ni känner till allt dribbel inom golfen. Nu ser det ut som att allt ordnar sig ändå. PGA touren, LIV touren och Europatouren ska samarbeta, hör och häpnas.

Efter alla hårdar ord mellan parterna är en lycklig försoning uppnådd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av  Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a  klubbar  som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.