" Vi måste få hjälp av politikerna"

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

I hallen är det ljust och fult möjligt att idrotta. Men vid krismötet i Idrottens Hus intygade många från hela landet att de känner oro inför de kommande veckorna.

Samlad idrottsrörelse i möte om oro inför vintern

 

 

 

Björn Eriksson, RF:s ordförande betonar:

– För föreningar som precis gått igenom pandemin kommer nu nästa kris via höga elpriser som riskerar föreningarnas ekonomi och inte nog med det,  barn och unga kan stängas ute från träning och tävling. 

Stormöte

- idrottsrörelsen söker ha förståelse. Vi går mot en kris för hela samhället och då ska också idrotten ska göra det vi kan. Jag förutsätter att de löften om högkostnadsskydd som utlovades före valet infrias. Vi är i stort behov av stöd för att minska effekter av höga elpriser.

Riksidrottsförbundet hade under måndagsmorgonen ett stormöte med ordföranden och generalsekreterare i samtliga medlemsförbund och respektive ledning i länsdistrikten. Fokus var just oron för vinterns elpriser. Signalen var tydlig - en djup och bred oro sprids bland föreningarna då budskapet lokalt är att is inte spolas, värmen sänks och hallar stängs. Störst är oron bland de idrottsförbund och föreningar som själva driver anläggningar och hallar.

Många idrottsföreningar nyttjar kommunala anläggningar och idrottsytor och här finns en oro för att kommunens ökade energikostnader ska stiga kraftigt och drabba idrotten via högre hyror. 

Blir kedjereaktion

– Utan lugnande besked från både den kommande regeringen och kommunerna riskerar vi få en kedjereaktion. Föreningar tvingas höja medlemsavgifter med konsekvensen att de tappar barn och unga som behöver idrottens gemenskap och aktiviteter för att må bra. 

–  Kommunerna har en avgörande roll och vi måste hjälpas åt att hitta lösningar.

Under måndagen skickade Riksidrottsförbundet ett kravbrev  till fyra politiska partier, M, KD, SD och L om behovet av penningstöd.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.