Här invigs en ny jättehall

Här blir det minsann resultat. Olav Björkström befinner sig i Lettland och deltog på onsdagen i invigningen av en fotbollshall med fullmått i Liepaja. 

Den andra av sju s k Airdomes som ska byggas i Lettland under en 4-års period. Ett samarbetsprojket med det Lettiska Fotbollsförbundet och UEFA. En nöjd hallsäljare trivs i österled. Här löper affärerna mycket bättre än i Sverige och ändå torde förutsättningarna vara likvärdiga.

-  Det är lika stort intresse i Sverige. Jag får en mängd förfrågningar från hela klubbar i hela landet. Folk är intresserade och vill höra om villkoren. Givetvis runt det ekonomiska, men också runt driften. Och givetvis ger jag alla fakta.

- Men sedan kan det bli tyst i veckor, ja, i månader.

Bygger mera i öst

En sådan här Airdome är drömmen för fotbollsspelare och lockar till positiva byggbeslut i synnerhet i öst. Duols byggtrend inleddes i Ryssland, där det finns ett 50-tal, och fortsatte i Finland med ett motsvarande intresse.

-  På senare år har det uppstått stor efterfrågan i Fjärran Östern. I länder som Qatar och Dubai, påpekar Olav.

De  här övertryckshallarna levereras med isolering och klarar både kyla och värme.

I dag finns det flera aktörer på den svenska marknaden säger Olav och betonar:

- Takkonstruktionen är oerhört viktig. Konstruktionen måste klara rejäl snöbelastning. I Sverige har några hallar varit bristfälliga och säckat ihop när för mycket snö har samlats på taken, tälten har rasat och hela branschen får lida.

Är det ett skäl till att det säljs färre tält här?

 Här på Duol kan jag visa påvisa vilka stabila tält vi har. Nej, jag är osäker på tvivlet . Jo, det här med tillgång till mark och bygglov är ett skäl som återkommer. I synnerhet i större städer. Marken är för värdefull och klubbar har svårt att få ansvariga inom kommuner att bli lyhörda.

Olav betonar:

Ttekniska lösningar

- Fotbollstält är den mest idealiska lösningen när man vill spela fotboll inomhus även på vintern. Förmånligt pris och snabb montering är några av fördelarna. Duols nya tekniska lösningar gör det möjligt att bygga stora fotbollstält tämligen snabbt, utan stödpelare, med behagligt inomhusklimat tack vare isoleringen.

Han berättar om hur hans företag fick förtroendet att uppföra världens största fotbollshall i Kazahkstan och sedermera även förfrågan från Förenade Arabemiraten, totalt om 15 000 kvm med fullstor fotbollsplan, 400 meter löparbana runt och sittplatser för 3000 personer!

Med pressade villkor för ekonomi och el inser vi att här uppe i Norden måste vi kunna erbjuda vettiga lösningar.

- Men titta på skillnaden. Jämför med en stationär byggnad och vad som krävs i investering och elförbrukning.  Via oss får du en hall för runt 10 miljoner, det är en bråkdel av ett traditionellt bygge.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Riksidrottsmöte i Uppsala med 700 personer, alla med makt, då är det lätt för de oinitierade att tro att de handlar mycket om sport och beslut som berikar åskådarna. Och visst gynnas arenaidrotten, men först i andra Tidigare stämmor har huvudsakligen handlat om ekonomi och fördelning av pengarna, men nu är det fokus på värdegrundsfrågor och Hållbarhetsarbete.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.