Här invigs en ny jättehall

Här blir det minsann resultat. Olav Björkström befinner sig i Lettland och deltog på onsdagen i invigningen av en fotbollshall med fullmått i Liepaja. 

Den andra av sju s k Airdomes som ska byggas i Lettland under en 4-års period. Ett samarbetsprojket med det Lettiska Fotbollsförbundet och UEFA. En nöjd hallsäljare trivs i österled. Här löper affärerna mycket bättre än i Sverige och ändå torde förutsättningarna vara likvärdiga.

-  Det är lika stort intresse i Sverige. Jag får en mängd förfrågningar från hela klubbar i hela landet. Folk är intresserade och vill höra om villkoren. Givetvis runt det ekonomiska, men också runt driften. Och givetvis ger jag alla fakta.

- Men sedan kan det bli tyst i veckor, ja, i månader.

Bygger mera i öst

En sådan här Airdome är drömmen för fotbollsspelare och lockar till positiva byggbeslut i synnerhet i öst. Duols byggtrend inleddes i Ryssland, där det finns ett 50-tal, och fortsatte i Finland med ett motsvarande intresse.

-  På senare år har det uppstått stor efterfrågan i Fjärran Östern. I länder som Qatar och Dubai, påpekar Olav.

De  här övertryckshallarna levereras med isolering och klarar både kyla och värme.

I dag finns det flera aktörer på den svenska marknaden säger Olav och betonar:

- Takkonstruktionen är oerhört viktig. Konstruktionen måste klara rejäl snöbelastning. I Sverige har några hallar varit bristfälliga och säckat ihop när för mycket snö har samlats på taken, tälten har rasat och hela branschen får lida.

Är det ett skäl till att det säljs färre tält här?

 Här på Duol kan jag visa påvisa vilka stabila tält vi har. Nej, jag är osäker på tvivlet . Jo, det här med tillgång till mark och bygglov är ett skäl som återkommer. I synnerhet i större städer. Marken är för värdefull och klubbar har svårt att få ansvariga inom kommuner att bli lyhörda.

Olav betonar:

Ttekniska lösningar

- Fotbollstält är den mest idealiska lösningen när man vill spela fotboll inomhus även på vintern. Förmånligt pris och snabb montering är några av fördelarna. Duols nya tekniska lösningar gör det möjligt att bygga stora fotbollstält tämligen snabbt, utan stödpelare, med behagligt inomhusklimat tack vare isoleringen.

Han berättar om hur hans företag fick förtroendet att uppföra världens största fotbollshall i Kazahkstan och sedermera även förfrågan från Förenade Arabemiraten, totalt om 15 000 kvm med fullstor fotbollsplan, 400 meter löparbana runt och sittplatser för 3000 personer!

Med pressade villkor för ekonomi och el inser vi att här uppe i Norden måste vi kunna erbjuda vettiga lösningar.

- Men titta på skillnaden. Jämför med en stationär byggnad och vad som krävs i investering och elförbrukning.  Via oss får du en hall för runt 10 miljoner, det är en bråkdel av ett traditionellt bygge.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.