Glädje i hela stan efter klartecknet

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Johan Göransson,glad klubbdirektör i Oskarshamns hockey. Klubben och staden kan se fram emot en ny hockeyarena.

Med 60 inspelade poäng, och elva matcher kvar att spela, har ligans lågbudgetlag ännu en gång överraskat hockey-Sverige. I den lilla ostkust-staden pratas ishockey som aldrig tidigare.

I laget spelar också ligans två hetaste forwardar, båda med 50 poäng och delad ledning i SHL:s poängliga..

Hockeyn dominerar stan

Antti Suomela, 28-årig finländare, 26 mål och 24 assist, och sörmlänningen 30-årige Patrik Karlqvist, 21 mål och 29 assist, har skojat friskt med motståndarlagens backar. Tredje länk i i ligans mest sevärda enhet är ännu en finsk spelare Ahti Oksanen,  (16+17) 33  poäng.

-Ja, det är verkligen rätt tid för att gå vidare med hallprojektet. Kommunen blir byggherre, och vi är hyresgäster. Tillsammans med kommunen ska vi ta fram en plan för finansiering. Kommunen ska utforma en programhandling utifrån de behov som en nya arena ska lösa, framhåller Johan Göransson.

En ny arena i Oskarshamn har diskuterats länge. Nuvarande BeGe Hockeycenter invigdes 1974, byggdes om 2004, och med arenanamnet, efter lagets huvudsponsor  från 2015.

 Publik kapaciteten,  3 275  åskådare, varav 1 620 sittande, är ligans i särklass lägsta och motsvarar inte SHL-ledningens arenakrav.

Den nya arenan ska ha en kapacitet på 4 500 åskådare och flera studieresor har gjorts till andra SHL-lag, som Rögle och Örebro, som har arenor i den storleksklass som ska ta form i Oskarshamn.

En ny arena ger SHL-laget helt andra kommersiella möjligheter och Johan Göransson, tidigare skolad som bland annat turistdirektör på Öland och under fyra år vice ordförande i Kalmar FF, är förstås medveten om att utökad publikkapacitet samt loger och restaurang-del är nödvändigt för att möta framtiden.

-Jag hoppas att ny arena kan stå invigningsklar till säsongen 2026-2027. Kostnaden? Ja tidigare har talats om storleksordningen 325-350 miljoner. Här finns förstås en stor osäkerhet på grund av situationen i omvärlden,  säger Johan Göransson.

Under hösten 2023 väntas kommunfullmäktige ta beslut om upphandslingform och upphandla byggentreprenör. Under 2024 lämnas beslut om bygglov. Länsstyrelsens beslut är villkorat med ett antal förbud, bland annat att avverkning i arenaområdet inte får äga rum mellan 1 april - 15 juli  för att inte störa fåglar som häckar.

ja från kommunledningen

Kommunledningen i Oskarshamn har tidigare, i  så kallat inriktningsbeslut, lämnat klartecken för ny arena.

 Ett av succétränaren Martin Filanders krav, vid den senaste kontraktssigneringen, var att arenafrågan närmar sig en lösning. Filanders kontrakt går nu ut efter säsongen 2023-24.

Johan Göransson gör ingen hemlighet att han gärna ser att Filander förlänger ytterligare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen