Glädje i hela stan efter klartecknet

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Johan Göransson,glad klubbdirektör i Oskarshamns hockey. Klubben och staden kan se fram emot en ny hockeyarena.

Med 60 inspelade poäng, och elva matcher kvar att spela, har ligans lågbudgetlag ännu en gång överraskat hockey-Sverige. I den lilla ostkust-staden pratas ishockey som aldrig tidigare.

I laget spelar också ligans två hetaste forwardar, båda med 50 poäng och delad ledning i SHL:s poängliga..

Hockeyn dominerar stan

Antti Suomela, 28-årig finländare, 26 mål och 24 assist, och sörmlänningen 30-årige Patrik Karlqvist, 21 mål och 29 assist, har skojat friskt med motståndarlagens backar. Tredje länk i i ligans mest sevärda enhet är ännu en finsk spelare Ahti Oksanen,  (16+17) 33  poäng.

-Ja, det är verkligen rätt tid för att gå vidare med hallprojektet. Kommunen blir byggherre, och vi är hyresgäster. Tillsammans med kommunen ska vi ta fram en plan för finansiering. Kommunen ska utforma en programhandling utifrån de behov som en nya arena ska lösa, framhåller Johan Göransson.

En ny arena i Oskarshamn har diskuterats länge. Nuvarande BeGe Hockeycenter invigdes 1974, byggdes om 2004, och med arenanamnet, efter lagets huvudsponsor  från 2015.

 Publik kapaciteten,  3 275  åskådare, varav 1 620 sittande, är ligans i särklass lägsta och motsvarar inte SHL-ledningens arenakrav.

Den nya arenan ska ha en kapacitet på 4 500 åskådare och flera studieresor har gjorts till andra SHL-lag, som Rögle och Örebro, som har arenor i den storleksklass som ska ta form i Oskarshamn.

En ny arena ger SHL-laget helt andra kommersiella möjligheter och Johan Göransson, tidigare skolad som bland annat turistdirektör på Öland och under fyra år vice ordförande i Kalmar FF, är förstås medveten om att utökad publikkapacitet samt loger och restaurang-del är nödvändigt för att möta framtiden.

-Jag hoppas att ny arena kan stå invigningsklar till säsongen 2026-2027. Kostnaden? Ja tidigare har talats om storleksordningen 325-350 miljoner. Här finns förstås en stor osäkerhet på grund av situationen i omvärlden,  säger Johan Göransson.

Under hösten 2023 väntas kommunfullmäktige ta beslut om upphandslingform och upphandla byggentreprenör. Under 2024 lämnas beslut om bygglov. Länsstyrelsens beslut är villkorat med ett antal förbud, bland annat att avverkning i arenaområdet inte får äga rum mellan 1 april - 15 juli  för att inte störa fåglar som häckar.

ja från kommunledningen

Kommunledningen i Oskarshamn har tidigare, i  så kallat inriktningsbeslut, lämnat klartecken för ny arena.

 Ett av succétränaren Martin Filanders krav, vid den senaste kontraktssigneringen, var att arenafrågan närmar sig en lösning. Filanders kontrakt går nu ut efter säsongen 2023-24.

Johan Göransson gör ingen hemlighet att han gärna ser att Filander förlänger ytterligare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.