Glädje i hela stan efter klartecknet

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Johan Göransson,glad klubbdirektör i Oskarshamns hockey. Klubben och staden kan se fram emot en ny hockeyarena.

Med 60 inspelade poäng, och elva matcher kvar att spela, har ligans lågbudgetlag ännu en gång överraskat hockey-Sverige. I den lilla ostkust-staden pratas ishockey som aldrig tidigare.

I laget spelar också ligans två hetaste forwardar, båda med 50 poäng och delad ledning i SHL:s poängliga..

Hockeyn dominerar stan

Antti Suomela, 28-årig finländare, 26 mål och 24 assist, och sörmlänningen 30-årige Patrik Karlqvist, 21 mål och 29 assist, har skojat friskt med motståndarlagens backar. Tredje länk i i ligans mest sevärda enhet är ännu en finsk spelare Ahti Oksanen,  (16+17) 33  poäng.

-Ja, det är verkligen rätt tid för att gå vidare med hallprojektet. Kommunen blir byggherre, och vi är hyresgäster. Tillsammans med kommunen ska vi ta fram en plan för finansiering. Kommunen ska utforma en programhandling utifrån de behov som en nya arena ska lösa, framhåller Johan Göransson.

En ny arena i Oskarshamn har diskuterats länge. Nuvarande BeGe Hockeycenter invigdes 1974, byggdes om 2004, och med arenanamnet, efter lagets huvudsponsor  från 2015.

 Publik kapaciteten,  3 275  åskådare, varav 1 620 sittande, är ligans i särklass lägsta och motsvarar inte SHL-ledningens arenakrav.

Den nya arenan ska ha en kapacitet på 4 500 åskådare och flera studieresor har gjorts till andra SHL-lag, som Rögle och Örebro, som har arenor i den storleksklass som ska ta form i Oskarshamn.

En ny arena ger SHL-laget helt andra kommersiella möjligheter och Johan Göransson, tidigare skolad som bland annat turistdirektör på Öland och under fyra år vice ordförande i Kalmar FF, är förstås medveten om att utökad publikkapacitet samt loger och restaurang-del är nödvändigt för att möta framtiden.

-Jag hoppas att ny arena kan stå invigningsklar till säsongen 2026-2027. Kostnaden? Ja tidigare har talats om storleksordningen 325-350 miljoner. Här finns förstås en stor osäkerhet på grund av situationen i omvärlden,  säger Johan Göransson.

Under hösten 2023 väntas kommunfullmäktige ta beslut om upphandslingform och upphandla byggentreprenör. Under 2024 lämnas beslut om bygglov. Länsstyrelsens beslut är villkorat med ett antal förbud, bland annat att avverkning i arenaområdet inte får äga rum mellan 1 april - 15 juli  för att inte störa fåglar som häckar.

ja från kommunledningen

Kommunledningen i Oskarshamn har tidigare, i  så kallat inriktningsbeslut, lämnat klartecken för ny arena.

 Ett av succétränaren Martin Filanders krav, vid den senaste kontraktssigneringen, var att arenafrågan närmar sig en lösning. Filanders kontrakt går nu ut efter säsongen 2023-24.

Johan Göransson gör ingen hemlighet att han gärna ser att Filander förlänger ytterligare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.