Unika Arenastaden i Växjö ska rustas

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Arenastaden i Växjö är unik i sin rikedom på olika arenor samlade på ett område nära centrum i staden.

Här finns anläggningarna: Fortnox Arena, Idrottshuset, Myresjöhus arena, Telekonsult Arena, Tipshallen, Truppgymnastikhallen, Vida Arena, Värendsvallen, Växjö Boule Arena samt träningsytor för fotboll.  

Föreningarna har i stort sett fått de pengar de ansökt om. 25 procent av investeringskostnaderna skall föreningarna stå för själva. 

För Åby/Tjureda IF skulle det innebära en utgift på cirka 5 miljoner när solpanelerna på Eriksson Arenas tak installeras för 20 miljoner.

De 36 bidragsmottagande föreningarna utgör en brokig skara när de sökt medel för långsiktiga energiförbättrande åtgärder som fönsterbyte, installation av LED-belysning, värmepumpar och tilläggsisolering.  

Som exempel får dansklubben Swing nästan 39 000 kr, Lädja Badplatsförening,22 500, Brittatorps Andelsbyggnadsförening 250 000,Papper Igelkott Xylofon Ef, ( socialt nätverk som jobbar med affärsidéer, näringsverksamhet som hunddagis) 2,6 miljoner. 

Att Öster Arena AB erhåller 10,5 miljoner kr tillhör avdelningen för de tiotalet fotbollsföreningar som utgör den största delen.

Förteckningen över föreningar som får Investeringsstöd se kolumn

-Jag är glad över att vi har ekonomisk möjlighet att hjälpa Växjös föreningar med att investera i en mer energisnål och kostnadseffektiv framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) till Smålandsposten, .

Kultur- och fritidsförvaltningens chef Tomas Ekelius berömmer föreningarna för bra investeringsbidrag.

Curt Einarsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.