Unika Arenastaden i Växjö ska rustas

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Arenastaden i Växjö är unik i sin rikedom på olika arenor samlade på ett område nära centrum i staden.

Här finns anläggningarna: Fortnox Arena, Idrottshuset, Myresjöhus arena, Telekonsult Arena, Tipshallen, Truppgymnastikhallen, Vida Arena, Värendsvallen, Växjö Boule Arena samt träningsytor för fotboll.  

Föreningarna har i stort sett fått de pengar de ansökt om. 25 procent av investeringskostnaderna skall föreningarna stå för själva. 

För Åby/Tjureda IF skulle det innebära en utgift på cirka 5 miljoner när solpanelerna på Eriksson Arenas tak installeras för 20 miljoner.

De 36 bidragsmottagande föreningarna utgör en brokig skara när de sökt medel för långsiktiga energiförbättrande åtgärder som fönsterbyte, installation av LED-belysning, värmepumpar och tilläggsisolering.  

Som exempel får dansklubben Swing nästan 39 000 kr, Lädja Badplatsförening,22 500, Brittatorps Andelsbyggnadsförening 250 000,Papper Igelkott Xylofon Ef, ( socialt nätverk som jobbar med affärsidéer, näringsverksamhet som hunddagis) 2,6 miljoner. 

Att Öster Arena AB erhåller 10,5 miljoner kr tillhör avdelningen för de tiotalet fotbollsföreningar som utgör den största delen.

Förteckningen över föreningar som får Investeringsstöd se kolumn

-Jag är glad över att vi har ekonomisk möjlighet att hjälpa Växjös föreningar med att investera i en mer energisnål och kostnadseffektiv framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) till Smålandsposten, .

Kultur- och fritidsförvaltningens chef Tomas Ekelius berömmer föreningarna för bra investeringsbidrag.

Curt Einarsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.