Göteborgs multiarena kostar nära 5 miljarder

Politikerna i Göteborg är överens.Stan skamåste få en ny multiarena, inklusive ett antal hallar, Scandinavium har gjort sitt.

Diskussionerna har pågått länge. Då som nu är platsen given, i anslutning till  Arenagatan, från Liseberg till Ullevi, Eller mer exakt, där Valhallabadet ligger i dag.

Arenan ska kunna ta 14-16 000 åskådare sittande och kostnaden beräknas till 4,5 miljard.

Den nya multiarenan i Göteborg beräknas kosta uppemot 5 miljarder

Det blir fortsatta event och matcher i Scandinavium så länge först arbetet med planering pågår och när bygget inleds.

I GP konstaterar kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S): 

- Det har gått några år sedan Scandinavium byggdes i början av 1970-talet, och att Göteborg då var en stad med 460 000 invånare. Nu har vi passerat 600 000 – och beräkningar pekar på att vi kommer att vara 800 000 inom några decennier.

Glädje bland idrottarna

Hockeyentusiasterna kan se framåt, jättehallen blir rymlig, Frölunda kan fortsätta så länge i Scandi navium, Och Redbergslids handboll får en efterlängtad hall centralt sedan Lisebergshallen revs.

Den uttalade målsättningen är att den nya multiarena ska innehålla flera hallar som ska ersätta de som i dag finns vid Valhalla och tillgodose de idrotter och klubbar som finns i Göteborg centrala delar.

 Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar, har försökt hålla ihop förhandlingarna, och nu tycks det som att politikerna är någorlunda överens.

Det är egentligen bara badandet som splittrar beslutsfattarna, 

Miljöpartiet – som tillsammans med S och V ingår i Göteborgs styre – står utanför lanseringen och partiets kommunalråd Karin Pleijel är kritisk.

– Valhallabadet är en kulturskatt. Att riva det är en katastrof, säger hon.

Kostar nära 5 miljarder

Planeringen är inledd, men kräver sin tid och en beräknad byggnadsstart är satt till  om dryga tre år i bästa fall.

Byggkostnaderna är beräknade till omkring 4,5 miljarder kronor. In täkterna vid försäljning av byggrätter kan uppgå till omkring 1,25 miljarder kronor.

– Vi ska finansiera det med de investeringsmedel vi har, och som bland annat kommer från de stora överskott staden gjort under lång tid, säger Daniel Bernmar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.