Göteborgs multiarena kostar nära 5 miljarder

Politikerna i Göteborg är överens.Stan skamåste få en ny multiarena, inklusive ett antal hallar, Scandinavium har gjort sitt.

Diskussionerna har pågått länge. Då som nu är platsen given, i anslutning till  Arenagatan, från Liseberg till Ullevi, Eller mer exakt, där Valhallabadet ligger i dag.

Arenan ska kunna ta 14-16 000 åskådare sittande och kostnaden beräknas till 4,5 miljard.

Den nya multiarenan i Göteborg beräknas kosta uppemot 5 miljarder

Det blir fortsatta event och matcher i Scandinavium så länge först arbetet med planering pågår och när bygget inleds.

I GP konstaterar kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S): 

- Det har gått några år sedan Scandinavium byggdes i början av 1970-talet, och att Göteborg då var en stad med 460 000 invånare. Nu har vi passerat 600 000 – och beräkningar pekar på att vi kommer att vara 800 000 inom några decennier.

Glädje bland idrottarna

Hockeyentusiasterna kan se framåt, jättehallen blir rymlig, Frölunda kan fortsätta så länge i Scandi navium, Och Redbergslids handboll får en efterlängtad hall centralt sedan Lisebergshallen revs.

Den uttalade målsättningen är att den nya multiarena ska innehålla flera hallar som ska ersätta de som i dag finns vid Valhalla och tillgodose de idrotter och klubbar som finns i Göteborg centrala delar.

 Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar, har försökt hålla ihop förhandlingarna, och nu tycks det som att politikerna är någorlunda överens.

Det är egentligen bara badandet som splittrar beslutsfattarna, 

Miljöpartiet – som tillsammans med S och V ingår i Göteborgs styre – står utanför lanseringen och partiets kommunalråd Karin Pleijel är kritisk.

– Valhallabadet är en kulturskatt. Att riva det är en katastrof, säger hon.

Kostar nära 5 miljarder

Planeringen är inledd, men kräver sin tid och en beräknad byggnadsstart är satt till  om dryga tre år i bästa fall.

Byggkostnaderna är beräknade till omkring 4,5 miljarder kronor. In täkterna vid försäljning av byggrätter kan uppgå till omkring 1,25 miljarder kronor.

– Vi ska finansiera det med de investeringsmedel vi har, och som bland annat kommer från de stora överskott staden gjort under lång tid, säger Daniel Bernmar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.