Här påverkas människor att ta hänsyn

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

– En idrottsrörelse som aktivt tar ställning mot våld, och arbetar våldsförebyggande, kan bli en viktig kraft i formandet av ett tryggare samhälle, säger Daniel Alsarve, docent i idrottsvetenskap vid Örebro universitet och en av rapportförfattarna.

Centrum för idrottsforskning (CIF) presenterar i dag en regeringsrapport om idrottsrörelsens roll i det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. 

Forskare bakom rapporten

Rapporten "Idrottens ansvar att förebygga mäns våld mot kvinnor" är skriven av Daniel Alsarve, docent i idrottsvetenskap och Susanne Strand, docent i kriminologi, båda jobbar vid Örebro universitet.

– Det här är ett viktigt pionjärarbete säger Johan R Norberg, utredare vid CIF.

Rapporten visar att idrotten kan vara både en riskmiljö och ett förebyggande verktyg. Inom idrotten finns problem som ökar risken för våld i nära relationer, konstaterar Örebroforskarna. Osunda idrottskulturer kan förstärka sexistiska föreställningar och göda attityder och värderingar som, tillsammans med andra riskfaktorer, kan ligga till grund för mäns våld mot kvinnor.

– Idrottsrörelsens ledare och tränare möter varje dag tusentals barn och ungdomar och är därför en central samhällsaktör i att förebygga våld i nära relation på såväl kort som lång sikt, säger Susanne Strand.

Idrottens primära syfte är inte att förebygga våld, påpekar och betonar forskarna.

– Men idrotten behöver bli medveten om att värderingar och beteenden inom idrott har konsekvenser även efter slutsignalen – varje förening och ledare måste därmed engagera sig i sin klubbs kultur. Idrottsrörelsen är en demokratisk organisation. Om ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand.

Få tänker långsiktigt

Det finns många goda exempel på idrottsföreningar som arbetar kontinuerligt med att motverka sexistiska, homofoba och misogyna attityder. Men ytterst få föreningar och förbund arbetar långsiktigt genom exempelvis ett våldsförebyggande program, med kontinuerlig uppföljning och utvärdering, visar rapporten.

– Individer är viktiga, men det förebyggande arbetet i lag, föreningar och förbund är lika viktigt. Här finns fortfarande metoder och insatser att utveckla, säger Daniel Alsarve.

 Mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är ett samlat begrepp för det våld som flickor och kvinnor utsätts för. Våldet tar sig uttryck på olika sätt och innebär ett ansvar för många aktörer i samhället. Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av Sveriges sex jämställdhetspolitiska delmål. Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Fakta

 Mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är ett samlat begrepp för det våld som flickor och kvinnor utsätts för. Våldet tar sig uttryck på olika sätt och innebär ett ansvar för många aktörer i samhället. Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av Sveriges sex jämställdhetspolitiska delmål. Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen