1 000 medlemmar måste välja investerare

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

-Det stora intresset visar att vi har en bra produkt, och med stora utvecklingsmöjligheter. Vi har tidigare haft tävlingar på damernas Europatour, och vi vill nå dit igen, kommenterar Ragnar Unge, ordförande i Haninge GK.

Sålde för 50 miljarder

Det första ”budet” har lagts av Golfverket AB, med Patrik Stymne som ekonomisk garant. På 1990-talet startade han internetkonsult-företaget Spray och var tio år senare  medgrundare till spelföretaget King, mest känt för dataspelet Candy Crush Saga.

Nu är King under amerikansk ägo, försäljningssumman var 50 miljarder kronor .

 Patrik Stymne är golfentusiast, och är medlem i klubben sedan 2020. Golfverket AB äger en inomhushall för golf i Österhaninge och i Stymnes prospekt för Haninge GK utlovas en investering på 44 miljoner kronor i ett nytt gemensamt bolag, Golfbolaget AB.

Det nya bolaget tar även över Haninge GK AB:s skulder på cirka 20 miljoner och löser befintliga banklån.. Haninge GK AB blir minoritetsägare i det nya bolaget. Partner till Patrik Stymne är Allan Adolfsson med bakgrund som golftränare och egen företagare. Sedan 2018 är Adolfsson huvudtränare på Haninge.

Det andra ”budet” har presenterats av Per Källgården, medlem i Haninge GK sedan 27 år, han är scratch pelare (hcp noll) och var tidigare spelande tourpro 1995-1998. Hans projekt går under namnet GK 2060 och vilar ekonomiskt på det egna företaget, Gordon Service AB, hemleverans av kyld mat och apoteksvaror. Det är en växande bransch och nettoomsättningen var 568 miljoner kronor 2022.

”Buden” ganska lika

Hans projekt, GK 2020, har en  något lägre ekonomisk kostym. Inledningsvis tillförs det nya bolaget, Golfbolaget AB, 30 miljoner (mot 44) och en option utställs på 14 miljoner. Visionsmässigt är ”buden” ganska lika, anläggningen ska förvandlas till en topp 20 facilitet. Medan Stymne vill gasa på med ett nytt klubbhus vill Källgården gå fram mer försiktigt.

Det är oklart varför Stymne och Källgården presenterar var sitt bud. 

Ordföranden Ragnar Unge förnekar att  Haninge GK skakas av inre stridigheter och att det skulle vara anledningen till striden om den ekonomiska kontrollen. Tävlingsverksamheten ligger hur som helst kvar i den ideella föreningen där Vincent Norrman, 25, år är den senaste stjärnan med i  höst två raka segrar på herrarnas Europatour.

- Styrelsen tar ställning först sedan medlemmarna har fått säga sitt. Vår bedömning är att vi har två seriösa förslag på bordet.  De är skiljaktiga i upplägg och fokus men delar båda visionen om att stärka vår attraktionskraft.

- För Haninge GK är det bara positivt att få in en stark ägare. Framtiden är oviss med ett relativt högt ränteläge. Med nytt kapital kan vi säkra upp den investering som vi gjort i våra banor, avslutar Ragnar Unge.

Patrik Stymne berättar i medlemsbrev att han drivs av att investera i projekt som ger livet mening

Per Källgården skriver  ”vid sidan av mitt hem är Haninge GK min viktigaste plats, och med mitt engagemang kan jag vara säker på att det förblir så – livet ut.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen