1 000 medlemmar måste välja investerare

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

-Det stora intresset visar att vi har en bra produkt, och med stora utvecklingsmöjligheter. Vi har tidigare haft tävlingar på damernas Europatour, och vi vill nå dit igen, kommenterar Ragnar Unge, ordförande i Haninge GK.

Sålde för 50 miljarder

Det första ”budet” har lagts av Golfverket AB, med Patrik Stymne som ekonomisk garant. På 1990-talet startade han internetkonsult-företaget Spray och var tio år senare  medgrundare till spelföretaget King, mest känt för dataspelet Candy Crush Saga.

Nu är King under amerikansk ägo, försäljningssumman var 50 miljarder kronor .

 Patrik Stymne är golfentusiast, och är medlem i klubben sedan 2020. Golfverket AB äger en inomhushall för golf i Österhaninge och i Stymnes prospekt för Haninge GK utlovas en investering på 44 miljoner kronor i ett nytt gemensamt bolag, Golfbolaget AB.

Det nya bolaget tar även över Haninge GK AB:s skulder på cirka 20 miljoner och löser befintliga banklån.. Haninge GK AB blir minoritetsägare i det nya bolaget. Partner till Patrik Stymne är Allan Adolfsson med bakgrund som golftränare och egen företagare. Sedan 2018 är Adolfsson huvudtränare på Haninge.

Det andra ”budet” har presenterats av Per Källgården, medlem i Haninge GK sedan 27 år, han är scratch pelare (hcp noll) och var tidigare spelande tourpro 1995-1998. Hans projekt går under namnet GK 2060 och vilar ekonomiskt på det egna företaget, Gordon Service AB, hemleverans av kyld mat och apoteksvaror. Det är en växande bransch och nettoomsättningen var 568 miljoner kronor 2022.

”Buden” ganska lika

Hans projekt, GK 2020, har en  något lägre ekonomisk kostym. Inledningsvis tillförs det nya bolaget, Golfbolaget AB, 30 miljoner (mot 44) och en option utställs på 14 miljoner. Visionsmässigt är ”buden” ganska lika, anläggningen ska förvandlas till en topp 20 facilitet. Medan Stymne vill gasa på med ett nytt klubbhus vill Källgården gå fram mer försiktigt.

Det är oklart varför Stymne och Källgården presenterar var sitt bud. 

Ordföranden Ragnar Unge förnekar att  Haninge GK skakas av inre stridigheter och att det skulle vara anledningen till striden om den ekonomiska kontrollen. Tävlingsverksamheten ligger hur som helst kvar i den ideella föreningen där Vincent Norrman, 25, år är den senaste stjärnan med i  höst två raka segrar på herrarnas Europatour.

- Styrelsen tar ställning först sedan medlemmarna har fått säga sitt. Vår bedömning är att vi har två seriösa förslag på bordet.  De är skiljaktiga i upplägg och fokus men delar båda visionen om att stärka vår attraktionskraft.

- För Haninge GK är det bara positivt att få in en stark ägare. Framtiden är oviss med ett relativt högt ränteläge. Med nytt kapital kan vi säkra upp den investering som vi gjort i våra banor, avslutar Ragnar Unge.

Patrik Stymne berättar i medlemsbrev att han drivs av att investera i projekt som ger livet mening

Per Källgården skriver  ”vid sidan av mitt hem är Haninge GK min viktigaste plats, och med mitt engagemang kan jag vara säker på att det förblir så – livet ut.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.