Avicii Arena ska renoveras för 1 miljard

Ishockeyns landmärke och nationalarena, Avicii Arena tidigare Globen i Stockholm, ska byggas om för närmare 1 miljard kronor. Avicii Arena efter musikern Tim Bergling, död 2018, ägs av SGA Fastigheter, ett helägt dotterbolag till Stockholms Stadshus AB.

Ombyggnaden är del i Stockholms stads överenskommelse med Svenska Ishockeyförbundet om 2025 års A-VM, som delas mellan Stockholm och danska Herning. I Stockholm avgörs Tre Kronors gruppspel, två kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatch samt final.

1989 vid invigningen klassades Globen som världens största sfäriska byggnad. Arenan väckte stor internationell uppmärksamhet.

Avtalets förhandlades fram mellan förbundet och Stockholms stads dåvarande finansborgarråd. Anna König Jerlmyr (m) sommaren 2021. 

-Ett lyft för besöksnäringen samt näringslivet, samt en återstart för Stockholm som evenemangsstad. konstaterade Anna König Jerlmyr.

Då pengar till arenan

Nu styr en rödgrön majoritet (s, v och mp) i Stockholms stadshus och vid nyligen avslutade budgetförhandlingar för 2024 beslutades om en skattehöjning på 24 öre för nästa år, från 17,74 till 17,98 kronor..  

Samtidigt aviserade regionens mittenkoalition, s, mp och c samt med v som stödparti en höjning med 30 öre. Det innebär att kommunal och regionskatten uppgår till 30,12 kronor på varje intjänad hundralapp.

Med skattehöjningen på 24 öre får Stockholms stad in 846 miljoner extra, att disponera för ombyggnaden av Avicii Arena.

-Vi prioriterar välfärden framför skattesänkningar, motiverar Karin Wanngård (s) nuvarande finansborgarråd.

Fristående bolag

Fredrik Ståhl, pressekreterare, vill förtydliga, att SGA Fastigheter är ett fristående bolag inom Stockholms stad och har egen budget för investeringar, och det här fallet renovering.  Stadens skatteintäkter används för drift av verksamhet i stadens regi, exempelvis för löner inom välfärdssektorn.

Staden kan, om behov föreligger, besluta om aktieägartillskott för bolag knutna till Stockholms Stadshus AB – som SGA Fastigheter.

Den nu beslutade ombyggnaden kommer också lägligt för Sveriges eventuella OS-ansökan 2030. Enligt den modell som SOK:s ordförande Hans von Uthman presenterat kan Avicii Arena vara aktuell för ishockey, shorttrack, konståkning och curling.  Inom arenaområdet finns också Tele2 som möjlig hemvist för issporter.

Plats för 13 850 

Vid sin invigning 1989 väckte dåvarande Globen internationell uppmärksamhet och klassas som världens största sfäriska byggnad, publikkapaciteten är vid ishockey 13 850 åskådare. 

Nu krävs en betydande ansiktslyftning. För mindre evenemang skapas ökad närhet till scenuppträdande och idrottsupplevelser. Det inre taket ska bli flyttbart (!) och rörliga paneler kan på kort tid förändra den sfäriska arkitekturen inne i arenan.

Enligt Mats Viker, vd. på SGA Fastigheter, har intryck och idéer hämtats från flera nya arenabyggen i Europa och projektet har varit pågående sedan flera år tillbaka.

Globen var fram till 2010 en dålig affär för Stockholms  skattebetalare, vi talar då om miljonförluster. Numér presenterar SGA Fastigheter bättre bokslut för hela arenaområdet.

 I mitten av 1980-talet härskade en arenafeber i Stockholms-regionen, Solna stad projekterade nya Råsunda, dagens Friends Arena, Stockholms politiker hängde på och NCC fick i uppdrag att bygga Globen.

Blåklassad numera

Facit blev två gigantiska förlustaffärer, Friends var under flera år en kvarnsten runt halsen för Svenska Fotbollförbundet, och byggnationen lämnade också ett rättsligt efterspel avseende mutbrott och bestickning.  Huvudägare till Friends är i dag fastighetsbolaget Fabege, 66,7 procent och bolaget har tvingats tillföra betydande kapitaltillskott till Arenabolaget.

Avicii Arena är i dag ”blåklassad” av Stockholm stadsmuséum, det innebär att byggnaden har ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC, totalentreprenör för ombyggnaden säger i ett pressmeddelande:

-Att uppdatera en sådan unik och komplex byggnad måste göras varsamt och med respekt för byggnadens historiska utseende och med moderna krav och teknik i fokus.

På det återstående programmet återstår två hockey allsvenska matcher, AIK-Djurgården och Djurgården-Södertälje i december. 

16-19 november flyttar NHL till Stockholm med fyra matcher i Avicii Arena, Detroit-Ottawa den 16:e, Toronto-Detroit den 17:e, Minnesota Wild-Ottawa den 18:e och Toronto-Minnesota Wild den 19:e. 

Många vill se NHL

Live Nation driftansvariga, rapporterar att endast ett fåtal biljetter återstår. Trots en prisnivå på 3 695 kronor,  en sittplats långsida.  Hockeypubliken kan inte stava till ordet lågkonjunktur.

Johanneshov, invigd som bandybana 1955 och ombyggd till hockeyarena, nuvarande ”Hovet”  med tak 1962, ska på sikt på rivas och ge plats för bostäder, hyres och bo-rätter.  Här är tidtabellen mer osäker, möjligen kan grävskopor rullas fram 2025-2026. Byggherrars i dag ovilja att starta stora projekt försenar också det nya Johanneshov som finns på ritborden i Stockholms stadshus.

FAKTA. Prins Bertil klippte bandet när Globen invigdes i februari 1989. Totalkostnaden uppgavs landa på en halv miljard. Den inre takhöjden är 65 meter. Fram till i år var byggnaden världens största sfäriska byggnad. Nu är The Sphere i Las Vegas nummer ett.

Kjell Nilsson

Fakta

. Prins Bertil klippte bandet när Globen invigdes i februari 1989. Totalkostnaden uppgavs landa på en halv miljard. Den inre takhöjden är 65 meter. Fram till i år var byggnaden världens största sfäriska byggnad. Nu är The Sphere i Las Vegas nummer ett.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.