Avicii Arena ska renoveras för 1 miljard

Ishockeyns landmärke och nationalarena, Avicii Arena tidigare Globen i Stockholm, ska byggas om för närmare 1 miljard kronor. Avicii Arena efter musikern Tim Bergling, död 2018, ägs av SGA Fastigheter, ett helägt dotterbolag till Stockholms Stadshus AB.

Ombyggnaden är del i Stockholms stads överenskommelse med Svenska Ishockeyförbundet om 2025 års A-VM, som delas mellan Stockholm och danska Herning. I Stockholm avgörs Tre Kronors gruppspel, två kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatch samt final.

1989 vid invigningen klassades Globen som världens största sfäriska byggnad. Arenan väckte stor internationell uppmärksamhet.

Avtalets förhandlades fram mellan förbundet och Stockholms stads dåvarande finansborgarråd. Anna König Jerlmyr (m) sommaren 2021. 

-Ett lyft för besöksnäringen samt näringslivet, samt en återstart för Stockholm som evenemangsstad. konstaterade Anna König Jerlmyr.

Då pengar till arenan

Nu styr en rödgrön majoritet (s, v och mp) i Stockholms stadshus och vid nyligen avslutade budgetförhandlingar för 2024 beslutades om en skattehöjning på 24 öre för nästa år, från 17,74 till 17,98 kronor..  

Samtidigt aviserade regionens mittenkoalition, s, mp och c samt med v som stödparti en höjning med 30 öre. Det innebär att kommunal och regionskatten uppgår till 30,12 kronor på varje intjänad hundralapp.

Med skattehöjningen på 24 öre får Stockholms stad in 846 miljoner extra, att disponera för ombyggnaden av Avicii Arena.

-Vi prioriterar välfärden framför skattesänkningar, motiverar Karin Wanngård (s) nuvarande finansborgarråd.

Fristående bolag

Fredrik Ståhl, pressekreterare, vill förtydliga, att SGA Fastigheter är ett fristående bolag inom Stockholms stad och har egen budget för investeringar, och det här fallet renovering.  Stadens skatteintäkter används för drift av verksamhet i stadens regi, exempelvis för löner inom välfärdssektorn.

Staden kan, om behov föreligger, besluta om aktieägartillskott för bolag knutna till Stockholms Stadshus AB – som SGA Fastigheter.

Den nu beslutade ombyggnaden kommer också lägligt för Sveriges eventuella OS-ansökan 2030. Enligt den modell som SOK:s ordförande Hans von Uthman presenterat kan Avicii Arena vara aktuell för ishockey, shorttrack, konståkning och curling.  Inom arenaområdet finns också Tele2 som möjlig hemvist för issporter.

Plats för 13 850 

Vid sin invigning 1989 väckte dåvarande Globen internationell uppmärksamhet och klassas som världens största sfäriska byggnad, publikkapaciteten är vid ishockey 13 850 åskådare. 

Nu krävs en betydande ansiktslyftning. För mindre evenemang skapas ökad närhet till scenuppträdande och idrottsupplevelser. Det inre taket ska bli flyttbart (!) och rörliga paneler kan på kort tid förändra den sfäriska arkitekturen inne i arenan.

Enligt Mats Viker, vd. på SGA Fastigheter, har intryck och idéer hämtats från flera nya arenabyggen i Europa och projektet har varit pågående sedan flera år tillbaka.

Globen var fram till 2010 en dålig affär för Stockholms  skattebetalare, vi talar då om miljonförluster. Numér presenterar SGA Fastigheter bättre bokslut för hela arenaområdet.

 I mitten av 1980-talet härskade en arenafeber i Stockholms-regionen, Solna stad projekterade nya Råsunda, dagens Friends Arena, Stockholms politiker hängde på och NCC fick i uppdrag att bygga Globen.

Blåklassad numera

Facit blev två gigantiska förlustaffärer, Friends var under flera år en kvarnsten runt halsen för Svenska Fotbollförbundet, och byggnationen lämnade också ett rättsligt efterspel avseende mutbrott och bestickning.  Huvudägare till Friends är i dag fastighetsbolaget Fabege, 66,7 procent och bolaget har tvingats tillföra betydande kapitaltillskott till Arenabolaget.

Avicii Arena är i dag ”blåklassad” av Stockholm stadsmuséum, det innebär att byggnaden har ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC, totalentreprenör för ombyggnaden säger i ett pressmeddelande:

-Att uppdatera en sådan unik och komplex byggnad måste göras varsamt och med respekt för byggnadens historiska utseende och med moderna krav och teknik i fokus.

På det återstående programmet återstår två hockey allsvenska matcher, AIK-Djurgården och Djurgården-Södertälje i december. 

16-19 november flyttar NHL till Stockholm med fyra matcher i Avicii Arena, Detroit-Ottawa den 16:e, Toronto-Detroit den 17:e, Minnesota Wild-Ottawa den 18:e och Toronto-Minnesota Wild den 19:e. 

Många vill se NHL

Live Nation driftansvariga, rapporterar att endast ett fåtal biljetter återstår. Trots en prisnivå på 3 695 kronor,  en sittplats långsida.  Hockeypubliken kan inte stava till ordet lågkonjunktur.

Johanneshov, invigd som bandybana 1955 och ombyggd till hockeyarena, nuvarande ”Hovet”  med tak 1962, ska på sikt på rivas och ge plats för bostäder, hyres och bo-rätter.  Här är tidtabellen mer osäker, möjligen kan grävskopor rullas fram 2025-2026. Byggherrars i dag ovilja att starta stora projekt försenar också det nya Johanneshov som finns på ritborden i Stockholms stadshus.

FAKTA. Prins Bertil klippte bandet när Globen invigdes i februari 1989. Totalkostnaden uppgavs landa på en halv miljard. Den inre takhöjden är 65 meter. Fram till i år var byggnaden världens största sfäriska byggnad. Nu är The Sphere i Las Vegas nummer ett.

Kjell Nilsson

Fakta

. Prins Bertil klippte bandet när Globen invigdes i februari 1989. Totalkostnaden uppgavs landa på en halv miljard. Den inre takhöjden är 65 meter. Fram till i år var byggnaden världens största sfäriska byggnad. Nu är The Sphere i Las Vegas nummer ett.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen