Oenighet som vanligt om idrottens värde

Det är ju typiskt. Samtliga oppositionspartier vill att stödet till idrottsrörelsen ska öka. Men det tycker inte de som bestämmer, d vs regeringen. Förslag om bland annat förstärkt stöd till anläggningar och idrottens arbete i utsatta områden presenterades i oppositionspartiernas respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet har summerat förslagen som handlar om idrott.

Oenighet råder i riksdagen om stödet till idrotten - som vanligt. Foto:TT.

Dte är som en skiva som går i repris. Vid makten håller beslutsfattarna igen och bromsar men i opposition byter man åsikt och gasar. då är idrotten värt mer minsann.

nu är vi där igen. 

Måste förstärkas

Den allmänna motionstiden avslutades den 5 oktober och oppositionspartierna i riksdagen har nu presenterat sina budgetmotioner. Både Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår i sin respektive budget en ökning av det totala stödet till idrotten. Samtliga vill även se att idrottens arbete i utsatta områden får förstärkning.

− Jag uppskattar att oppositionspartierna ser vilken kraft idrottsrörelsen kan vara. Föreningar runt om i Sverige gör varje dag en enorm insats för att nå fler och välkomna de barn och ungdomar som i dag står längst ifrån idrottsrörelsen. Troligtvis är det också de barnen och ungdomarna som behöver oss mest. Med mer stöd kan vi växla upp, göra mer och finnas för fler, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet.

När Regeringen presenterade sitt förslag till budget för 2024 var anslaget till idrotten oförändrat, trots de ökade utmaningar som segregation, stillasittande och växande hälsoklyftor innebär för idrottsrörelsen. Särskilt saknade Riksidrottsförbundet satsningar på idrottsanläggningar.

I sin respektive skuggbudget föreslår dock såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet och Miljöpartiet särskilda satsningar på anläggningar och idrottsmiljöer.

"Ett akut behov"

− Att det finns en plats att idrotta på och samlas kring är helt avgörande för att idrottsrörelsen ska ha kraft och möjlighet att verka. Vi fortsätter påtala behovet av att inrätta en statlig anläggningsfond och det är glädjande att det finns politiker som lyssnat och som är beredda att kliva in och ta ansvar för detta akuta behov. Utan plats att vara på stannar idrotten, säger Anna Iwarsson.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår även att stödet till idrott för personer med funktionsnedsättning förstärks och Miljöpartiet vill dessutom se en särskild satsning på elitidrottarens förutsättningar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.