Fotbollen som vykort

Skyllbergsvallen - ”Som ett vykort genom tiden från svensk fotboll 1930”.

  Vi talar om Skyllbergsvallen i Sydnärke, hemvist för nyblivna division 5 -laget Skyllbergs IK, och ”arenans” K-märkta träläktare.

Till skillnad från Sjövallen i Åsljunga, hemmaplan för ”Bagarn” Olsson (Björn Nordqvist) i Max Lundgrens böcker om Åshöjden är Skyllbergsvallen välklippt och fotbollsmål ser ut som fotbollsmål.

I Örkelljunga kommun har ansvariga politiker inte förstått att de har ett kulturarv att bevara, Sjövallen är i dag igenväxt åker och allmänning.

Arenans stora betydelse

I Sydnärke har Askersunds kommun och länsstyrelsen i Örebro län tagit fasta på vad en lokal idrottsplats har för betydelse för gemenskap, utveckling och samvaro.

I april förra året beviljades föreningen ett bidrag på 380 000 kronor till som det heter ”Vård av värdefull kulturmiljö: Läktare och entréportal vid Skyllbergsvallen”.

-Vi är stolta över vår idrottsplats, och uppskattar att myndigheter ser värdet av en anläggning som underhålls och som kan fylla sin funktion som mötesplats för samhällets invånare även i framtiden, säger Ivan Svensson.

Han är ordförande i föreningen och vd. på Skyllbergs Bruk, den dominerande arbetsgivaren i Skyllberg, och på vars marker idrottsplatsen är belägen. Bruket har anor sedan 1346 och räknas bland Sveriges äldsta företag. Stommen är tillverkning och bearbetning av stålprodukter.

Invigdes 1939

Den nya mötesplatsen kunde invigas 30 juni 1939, och den grön-gula läktaren två år senare. Senare byggdes en klubbstuga, ”den gröna paviljongen” och 1989-90 var dags för renovering av läktaren, även då med bidrag av länsstyrelsen.

Skyllbergs IK bildades 13 februari 1936 efter sammanslagning av flera klubbar i närområdet. I dag har föreningen cirka 300 medlemmar varav 200 spelare i olika åldrar, herrar och damer.

En plankommitté har ansvar för skötsel, klippning och underhåll av byggnader.

-Allt arbete sker på ideell basis, det är inte unikt för oss. Det är så det ser ut på landsbygden. Vi får bidrag, det så kallade LOK-stödet, för ungdomsarbete. Det är också allt, berättar Ivan Svensson.

Sedan 2003 finns Skyllbergsvallen på Riksidrottsförbundets 100 lista över svenska idrottshistoriska platser, nummer 94 och en av fem utvalda platser i Örebro län.

Fotboll är i dag enda programpunkt. Tidigare fanns sektioner för friidrott, skidor, bordtennis, gymnastik och cykel. Ja, till och med simning. I den närbelägna sjön byggdes  en gång ett hopptorn, invigt 1929 av 1920-talets stora idol i vattnet, mästarsimmaren Arne Borg.

Åter till den inledande raden: ” Som ett vykort genom tiden från svensk fotboll 1930.”

  Beskrivningen är Lars Nylins, 65 år, författare och musikjournalist. Han är också samlare av idrottsarenor och tillhör släktet ”groundhopping”, ett fenomen bland fotbollsfans Han vill inte kalla sig för ”groundhopper” men har trots allt besökt cirka 250 arenor/idrottsplatser

I en artikel i Dagens Nyheter från 2000 säger han dessa tänkvärda ord

En av få kvarvarande

-En fotbollsarena är oändligt mycket mer än en plats där det bara spelas fotboll. Den gröna mattan, glädjen och sorgen – allt är lika mycket del av upplevelsen som matchen i sig. Spelare och tränare må komma och gå, men för supportern består alltid arenan.

För en arenasamlare är det tragiskt när arenor, som Sjövallen i Åsljunga, försvinner och överges.

-I mina ögon är det kulturminnesmärken, värda att bevaras. Till minne för allt arbete som förknippas med framväxten av idrottsplats. För att inte tala om all glädje, men också förtvivlan när laget, det älskade, sviker, säger Lars Nylin.

Han har också ”listat” sin fem favoriter – med Skyllbergsvallen och liknelsen med ett vykort på en hedrande femte plats. 

Listan i övrigt:

1 Stadio Giuseppe Meazza/San Siro i Milano.

Som ett UFO på slätten, men ändå intim som en svensk ishall.  I en klass för sig.

2 San Mamés Bilbao

Kallas för La Catedral, mer behöver inte sägas.

3 Westfalen Stadium, Dortmund, här finns Europas största klack på ”Südtribune.

4 de Meer Amsterdam, hemmaarena för Ajax till 1966. Nu riven och saknad.

Kjell Nilsson

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

 I motivering till beslutet att ekonomiskt stödja renovering av läktaren på Skyllbergsvallen konstaterades ” läktaren har ett socialhistoriskt värde som ett uttryck för det i brukssamhällen mycket vanliga förhållandet att bruksföretaget främjar de anställdas möjligheter till en meningsfull fritidssysselsättning”

Som avslutning anförs ”att vidmakthålla den aktuella läktaren i gott skick och med hänsyn till dess kulturhistoriska värden kan alltså till stor del betraktas som en antikvarisk kostnad” 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen