Hotet - kriminella bland åskådarna

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Dessa har kastat bengaler, slagits och hotat samt eldat på läktarplats.Det är det högsta antalet någonsin som stängts ute från allsvensk fotboll. Tillträdesförbud meddelas av åklagare, vid risk för att brott kommer att begås, och vid hotad säkerhet vid idrottsarrangemang.

Av seriens 16 föreningar har mästarlaget Malmö flest tillträdesförbud bland sina supporters eller 44. Följt av AIK med 38 och Hammarby med 37 individer. Endast två lag har noll tillträdesförbud, dessa är BP och IK Sirius. 

Enligt en polisrapport slår myndigheten fast att antalet matcher med ”allvarligt ordnings läge och allvarliga incidenter ökade kraftigt under 2023”.  Enligt rapporten berör det 22 matcher där ”arrangören förlorat kontrollen över tillställningen”.
 I samma rapport konstateras avslutningsvis att supporters till storstadslag har radikaliserats ytterligare under 2023.I Norstedts synonymbok likställs radikaliseras med omstörtande verksamhet, verklighetsförnekande och att bejaka revolutionerande idéer.
Under 2023 är det tre allsvenska matcher som sticker ut.
Djurgården-AIK 28 maj, här har nyligen 16 personer åtalats för delaktiga i våldsamt upplopp, samtliga har meddelats tillträdesförbud. Märkligt nog har AIK inte meddelat arrangörsavstängning, med motivering att de utreder händelsen ytterligare.
Häcken-Malmö 5 november.  Sex personer är föremål för polisutredning. Åklagare har inte tagit ställning om tillträdesförbud. Fem har dock meddelats arrangörsavstängning av Häcken.
Malmö-Elfsborg 12 november.  Den allsvenska finalen som slutade i kaos med omfattande bengalbränningar och maskerade individer på läktarplats.  Polisutredning pågår och 16 har fått tillträdesförbud, dock ingen arrangörsavstängning.
Tidigare supporterpolisen Fredrik Gårdare, med stor erfarenhet av fotbollsvåld, var på onsdagen gäst i SVT:s Morgonstudion. Han var inte nådig i sin bild av läktarvåldet.
-Det handlar om gängkriminella med en annan agenda är att titta på fotboll. Det är ju inte supportrar, men kan möjligen säga att det är huliganer, men framförallt är det så kallade gängkriminella som dragits in i det här.
-Det är organiserat, och det finns en mängd olika aktörer, både grovt kriminella och andra, som står bakom och dirigerar på olika sätt, sade Fredrik Gårdare.
Han är för övrigt övertygad om att den negativa trenden på läktarna fortsätter även i år.
Jakob Forssmed (KD) idrottsminister anser att svensk elitfotboll borde stänga  betydligt flera än nuvarande 65 arrangörsavstängningar, den mildare graden av avstängning och som kan beslutas av enskild förening.
-Klubbarna behöver ta ett mycket större ansvar, jag vill se flera arrangörsavstängningar och det under längre tid. Det är en förutsättning för att nuvarande exkluderingsstrategi ska fungera, säger Jakob Forssmed.
Exkludering innebär att individer som begår brott eller bryter mot ordningsregler ska identifieras/lagföras alternativt drabbas av andra sanktioner.

Kan tömma läktarna

har ersatt den  kritiserade villkorstrappan, som, gav polisen befogenhet att tömma läktare vid oroligheter. En kollektiv bestraffning som fick Svensk Supporterunion att se rött.
Malmö FF, med 44 tillträdesförbud, har endast meddelat en arrangörsavstängning och Henrik Koch, säkerhetschef i AIK, är kritisk till metoden,
-Om någon bryter mot en arrangörsavstämning finns inget efterspel. Det är tydligare när det lagmässigt utfärdas ett förbud mot tillträde, tycker Henrik Koch. 
SvFF-ordföranden Fredrik Reinfeldt påminde vid en debatt på tisdagen om att juristen Anders Hübinette, på uppdrag av regeringen, leder en utredning kring läktarproblemen och användningen av bengaler och pyroteknik.

Lindrigare bengaler...

-I hans direktiv ingår att se över möjligheter att använda legal pyroteknik, så kallade ”kalla bengaler”.
 Pyroteknik med lägre temperatur har testats i Norge och Danmark, men har dömts ut av justitieminister Gunnar Strömmer (m) som inte ser några lagliga möjligheter för användning av pyroteknik på läktarplats..
Inför säsongstarten har Svenska Fotbollssupporter Unionen uppmanat till  försiktighet av användning av bengaler och pyroteknik i samband med fotboll.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.