Dystra fakta om mängden pyroteknik

Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december)  visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.

#Du, jag är sugen på att se fotboll. Ja, men vänta, vi fixar lite rök först, då blir det ännu bättre Foto: Pontus Lundahl / TT

-Det är en väldigt hög siffra. Det har i princip varit pryo på samtliga matcher i år med fortsatta problem för arrangörer att komma till rätta med problemet, säger Per Engström, enhetschef på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Tre lag sticker ut, IFK Göteborg, Hammarby och Djurgården. 

Small och rök ofta

Polisens matchrapporter visar att IFK Göteborg har mest använd pyroteknik med 1790 produkter, varav 1110 har antänts på hemmaarenan och 680 vid bortaspel. Siffrorna för Djurgården och Hammarby är 1049 respektive 1046, hemma och borta.

Det är enligt lag förbjudet att medföra fyrverkerier, bangers eller annan pyroteknik på idrottsarenor. Endast 425 polisanmälningar om användning eller innehav av pyroteknik har upprättats det är drygt fem procent av den totala användningen. Endast 19 personer har dömts för brott eller accepterat strafföreläggande.

-Det är snudd på att det inte är straffbart. Vi har inte kommit åt problemet för att individer på läktarplats är maskerade, anser Per Engström.

Nu vill han se förbättrade säkerhetsplaner och visitation hos föreningarna inför 2025 års säsong. Enligt Per Engström ligger pyro användandet under 2024 på samma höga nivå som 2023. Ett positivt besked är att våld och hot i samband med matcher minskat under 2024.

Per Engström sammanfattar.

-Vi börjar se resultat, men det är ett långsiktigt arbete. Det kommer att ta många år att få bukt med det här problemet. Men det finns åtskilligt att förbättra inför 2025, säger han.

Det är SVT som tagit del av polisens matchrapporter, där också den gångna säsongens mest problemfyllda matcher pekas ut.

 På polisens mindre smickrande lista finns skandalderbyt på Tele 2 den 18 augusti, Djurgården-AIK 0-2, en match där Djurgården manifesterade ”död och hat åt AIK” på läktarplats.  Vidare det avbrutna derbyt, Hammarby-Djurgården, 2-0,  den 20 oktober. Matchen fick slutföras påföljande måndag, och polisens nota redovisades den 5 november till minst tre miljoner kronor i extra kostnader.

Evenemangstillståndet drogs in, något som Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmar kommenterade så här:

-Det var ett populistiskt beslut.

Bland årets stökigaste finns också Göteborgsderbyt, IFK Göteborg-GAIS den 30 september. Under matchen antändes minst 465 pyro produkter, trots visitation enligt polisens villkor. Matchen avbröts i 45 minuter men återupptogs och slutfördes samma dag.

Endast fyra polisanmälningar om pyroteknik upprättas.

Olagligt trots allt

-Det är inte godkänt från vår sida. Finns stora ordningsstörningar ska matchen avbrytas, säger Per Engström.

AIK-Hammarby 29 september pekas också ut. Här antändes cirka 330 pjäser, vidare eldande av kläder med öppen låga på läktare och med en 15 årig flicka som blev illa bränd i nacken.

Pyroteknik på läktarplats är främst ett storstadsproblem med Gamla Ullevi i Göteborg i topp med totalt 1884 bruk av pyroteknikt, varav 72 har anmälts som brott, Tele 2 har 1392, med 128 polisanmälda. Friends, nuvarande Strawberry i Solna har 1041 och 20 polisärenden. Eleda Stadion i Malmö hade 610 pyroteknik ärenden.

Guldfågeln Arena i Kalmar nämns 69 gånger i polisrapporten och hade 2 anmälda pyrobrott. Grimsta IP, hemmaplan för BP i Stockholms västra förorter har 11 noteringar om pyroteknik, varav 2 har anmälts som brott.

SVT Sport har också talat med Jonas Arlmark, säkerhetschef i IFK Göteborg.

-Det är ju inte smickrande. Där får vi vara självkritiska som arrangör för att se hur vi kan motverka det, och sedan får vi ha en dialog med våra supportrar, säger han. 

Varje arrangör har möjlighet att utfärda så kallad arrangörsavstängning, förbud att besöka evenemang, typ allsvenska fotbollsmatcher, under den period som föreningen bestämt.  Tillämpas mycket sparsamt.

Tillträdesförbud utfärdas av åklagare, vid risk för att person ska begå brott för att störa säkerheter vid idrottsarrangemang.

224 "fans"  har sett sin sista match

Enligt siffror från polismyndigheten hade 224 personer tillträdesförbud inför den allsvenska starten våren 2024. Det var högsta antalet som har stängts ute. Här var Malmö i topp med 44 personer, följt av AIK 38 och Hammarby 37. 

I rapporten från mars 2024 skriver polisen att ”supporters till några av lagen från storstadsregionerna har radikaliserats ytterligare”.

7 756 antända pyrotekniska produkter under 2024 är ett mått på hur svensk fotboll mår.

 Och en annan beskrivning än den SEF-bossen Johan Lindwall vill presentera. Svensk fotboll fortsätter att blunda för bengaler och bangers på läktarplats.

Vid ordningsstörningar, som pyroteknik, vid internationellt cupspel utdöms av UEFA, fotbollens Europa-organisation, kraftfulla böter, inte sällan i miljonklassen, till arrangerande förening.

Detta har under hösten 2024 drabbat bland annat Malmö och Djurgården.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.