Biokolet förstörde gräset i Värnamo

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!
Lugnet lägger sig i Värnamo, både i det allsvenska laget och bland folk på stan. Finnvedsvallen ska vara spelbar till den 19 maj. Foto: Curt Einarsson

Matchorter som Borås (två matcher), Varberg och Kalmar är numera ett minne blott, tack och lov.

Och, det märkliga i sammanhanget -  hur kunde länskollegan Jönköping Södra säga nej till att öppna upp sin nya fina Stadsparksvallen för allsvensk fotboll tillhör de gåtfullaste rike. Av många ansedd ligga i den den finaste av alla fotbollsmiljöer, som enligt planexpertis också lär tåla två matcher per dag samtidigt  som deras representationslag sladdar för närvarande i div 1 Södra.

Gräslig historia slut

Det här är andra säsongen i rad som Värnamo drabbats av strul med planen. 
Svenska Fotbollförbundet och dess planinspektör har tidigare efter inspektion på Finnvedsvallen satt stopp för spel.Nu gäller tuffa krav - om det inte blir hemmamatch mot Kalmar FF den 19 maj, rullar ”Cirkus Värnamo” vidare.
Allt tyder på att ansvariga har hittat problemet och efter de senaste dagarnas åtgärder leder till – nu ska det bli spel på Finnvedsvallen. Den här gräsliga historien  kan få ett lyckligt slut!   
Vad är egentliga bakgrunden till besvärligheterna och vad består lösningen av?
Värnamo tillhör växtzon 4 och – inte att förakta - på sociala medier har det konstaterats att en duktig bonde hade löst gräsodlingen på Finnvedsvallen för länge sedan…. Jo, det kan förhålla sig på det sättet. 
Vi får fatt på mångårige ordföranden, ”Mr IFK”, Kaj Larsson, i bilen på väg till Värnamos bortamatch mot Västerås, som berättar:

Förlorat flera miljoner

- Det är biokolet som lagt sig som en hämmande matta eller, lock över gräs- rötternas tillväxt. I stället för att tillföra näring , upphörde energin.
Till skillnad från gräsplanerna i Mjällby och Halmstad som tillhör växtzon 1 har dessa planer även uppvärmning. Men nu har gräsentreprenörerna från Nederländerna och gräset från Tyskland samverkat till en total renovering och naturgräset från ett tiotal år tillbaka är avlägsnat.
Samtidigt låter det märkligt om konstgräs som rullats ut i veckan kan vara speldugligt omgående. Men så påpekar den fotbollskritiske att vissa svårigheter kan ibland uppstå i grässkarvarna…
IFK Värnamos spelare  verkar ändå att stortrivas på konstgräs. Vid segermatchen mot Hammarby den 5 maj  på Tele 2 gjorde laget sin bästa match (vinst 2-1)för säsongen,  och smålänningarna har även  lyckats med vid sina två tidigare matcher i allsvenskan på samma arena.
Gräsrenoveringen kostar 3 miljoner. En kostnad som fördelas mellan klubben och kommunen.
En kostnad som kan tyckas ringa mot bakgrund av de förluster som IFK Värnamo gjort på sin fyra bortamatcher. Och i omgång 8 mot BP i Kalmar, (1 - 1 i den 90:e), kom det 316 personer.
Inför uppgiften att föreningen har tappat minst en halv miljon per matchtillfälle  protesterar inte Kaj Larsson.
-Ett stort manfall innebär också att våra partners inte kan genomföra event och dessutom det faktum att vår publik har vant sig vid att se matchen från TV-soffan, säger föreningens kloke arena- och partneransvarig.
Curt Einarsson
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.