Så ska Skytteholms idrottsplats förnyas

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

 

Ett till synes komplett paket presenteras nu av Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad:
- Jag är glad och stolt att vi nu gör Skytteholms IP till en modern fotbollsanläggning som ger de bästa träningsmöjligheterna. 
- Att vi kombinerar idrottsbygget med en fastighetsexploatering innebär en god finansiering och är ett smart sätt att planera i en tät stad.
I planeringen och förutsättningarna ingår att JM AB får en markanvisning invid idrottsplatsen för att bygga en kontorsfastighet, med bl a företagets nya huvudkontor. Beslutet om markanvisningen tas formellt i kommunstyrelsen den 3 juni.
Här uppstår en modern fotbollsanläggning  med två nya läktare med lokaler och däremellan en fastighet som binder ihop läktarna, samtidigt som A-planen breddas något. Skytteholms idrottsplats utvecklas med nya läktare, omklädningsrum och lokaler för AIK:s och Vasalunds akademiverksamheter och föreningskanslier. Därtill tillkommer funktioner för press och annan service.  får en hemmaplan som uppfyller kraven för elitfotboll. 
- För AIK Fotboll är en hemvist för klubben som helhet och en upprustning av Skytteholms IP i synnerhet en avgörande skillnad för vår framtida utveckling som fotbollsklubb. Verksamheten på Skytteholm går som en rak linje från knatteskolan och barn- och ungdomsfotbollen, genom våra två akademier till våra a-lag. Det är med stor förhoppning vi nu har fått ta del av planerna för anläggningen mer i detalj, säger Fredrik Söderberg, vd och klubbdirektör AIK Fotboll.
- Att Solna stad ger Vasalund chansen att bedriva vår verksamhet i en helt ny arena är få föreningar förunnat.  Detta visar att staden på allvar ger barn och ungdomar i alla föreningar bättre förutsättningar, vilket skapar en fin framtidstro för alla på Skytteholm. Vasalund kommer med denna satsning kunna ge spelare, ledare och föräldrar nya utvecklingsmöjligheter samt en miljö att trivas i, säger Niclas Fröberg, ordförande Vasalund IF.
Nästa etapp inleds med att en ny detaljplan arbetas fram. Idrottsplatsens A-plan breddas då med några meter för att uppfylla de internationella mått som är gällande. För att få plats med en ny långsidesläktare, som ska ersätta dagens omoderna läktare, utökas idrottsplatsområdet något. En ny långsidesläktare i markplanet innehåller alla matchfunktioner, exempelvis nya omklädningsrum för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag. På läktarens ”publikplan” finns utrymmen för kioskverksamhet med enklare servering. På ett våningsplan upp planeras utrymmen för media och annan service och allra överst plats för en kameraplattform. De två läktarna planeras att bindas ihop av en tredje byggnad som är helt öppen i entréplanet där det är publikinsläpp. På våningsplan tre och uppåt finns lokaler möjliga för exempelvis idrottskanslier och utbildning.  
I en ny detaljplan är avsikten att möjliggöra en kontorsfastighet i hörnet mot Huvudstagatan/Frösundaleden. Staden avyttrar marken till JM AB som kommer att bygga en kontorsfastighet där bland annat deras nya huvudkontor ska etableras. Beslutet om markanvisningen tas formellt i kommunstyrelsen den 3 juni. Försäljningen möjliggör den stora upprustningen av Skytteholms IP.  Kontorsfastighetens garage kommer också kunna användas av besökare på idrottsplatsen.  
- JM har som samhällsbyggare en lång tradition av att bygga levande stadsdelar. Vi är stolta över möjligheten att skapa ett nytt fint kontor åt inte bara oss själva, utan också andra företagare i kommunen. Samtidigt bidrar vi till förbättrade förutsättningar för damfotbollen och Solnas ungdomar att idrotta, säger Simon Backe, regionchef JM Fastighetsutveckling Stockholm.
För att kunna ha fotbollsverksamhet på Skytteholm även under byggtiden kommer det att vara nödvändigt att etappindela genomförandet. Den första etappen med den lilla byggnaden kan påbörjas under 2025 för att stå klar under 2026. En ny detaljplan beräknas kunna vara färdig för antagande under 2026 och därefter kan utbyggnaden fortsätta med kommande etapper. 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.