Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Golf i OS - nja...

Som väntat klubbade pensionärsligan i IOK igenom golf som OS-sport med start i Rio 2016 och garanterat plats även 2020. Grattis till golfen och möjligheten ayy visa upp sporten för tittare i Asien och Afrika förstås. Men jag är lite kluven. Lika lite som jag är entusiastisk till tennis i OS tycker jag att det finns nog med stora bra tävlingar inom golf som samlar världseliten.

Nyckeln till framgång i ett olympiskt spel är att samla just världseliten. En urvattnad tävling med spelare i mellanskiktet på världsrankingen eller en fotbollsvariant med spelare under 23 år eller så funkar inte för en ovan tv-publik.

Men det som får mig mest tveksam är spelformen. Det blir ju ingen "samba-golf". Förslaget är nämligen en "vanlig tourtävling", dvs 72 håls slagspel under fyra dagar. Men hallå, ärligt talat, hade det inte varit läge att slå ett slag (ursäkta vitsen) för matchspel, den spelform när det vassaste och mest spektakulära spelet tas fram från de skickligaste spelarna. Nu när det i alla fall finns ett läge att visa sporten för någon miljard tv-tittare som normalt inte följer golf.

Dessutom - om Chicago hade fått spelen, då är jag säker på att affärs- och idrottskvinnan Annika Sörenstam gjort comeback bara för att visa att det går och för att det naturligtvis lockar med ett OS-guld och marknadsföring på hemmaplan (USA alltså). Rio? Nja, inte så säker på det...

Fria Europa (inte verifierad)

mån, 2009-10-12 17:08

1. Golf i OS

Ibland får jag för mig att intelligenstest av spamrobothindret nedan kan minska engagemanget från de förtroendevalda inom sporten och att det finns en korrelation till varför just den gruppen är gladast över golfen i OS. På plussidan står att sprida golfen till nya länder, få fler golfare, öka värdet på tourerna och utrustningsföretagen. På minussidan står att OS kommer att stjäla sponsorpengar från exempelvis en svewnsk RyderCup satsning. Minuset är för svensk del större än plusset.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.