Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Golf i OS - nja...

Som väntat klubbade pensionärsligan i IOK igenom golf som OS-sport med start i Rio 2016 och garanterat plats även 2020. Grattis till golfen och möjligheten ayy visa upp sporten för tittare i Asien och Afrika förstås. Men jag är lite kluven. Lika lite som jag är entusiastisk till tennis i OS tycker jag att det finns nog med stora bra tävlingar inom golf som samlar världseliten.

Nyckeln till framgång i ett olympiskt spel är att samla just världseliten. En urvattnad tävling med spelare i mellanskiktet på världsrankingen eller en fotbollsvariant med spelare under 23 år eller så funkar inte för en ovan tv-publik.

Men det som får mig mest tveksam är spelformen. Det blir ju ingen "samba-golf". Förslaget är nämligen en "vanlig tourtävling", dvs 72 håls slagspel under fyra dagar. Men hallå, ärligt talat, hade det inte varit läge att slå ett slag (ursäkta vitsen) för matchspel, den spelform när det vassaste och mest spektakulära spelet tas fram från de skickligaste spelarna. Nu när det i alla fall finns ett läge att visa sporten för någon miljard tv-tittare som normalt inte följer golf.

Dessutom - om Chicago hade fått spelen, då är jag säker på att affärs- och idrottskvinnan Annika Sörenstam gjort comeback bara för att visa att det går och för att det naturligtvis lockar med ett OS-guld och marknadsföring på hemmaplan (USA alltså). Rio? Nja, inte så säker på det...

Fria Europa (inte verifierad)

mån, 2009-10-12 18:08

1. Golf i OS

Ibland får jag för mig att intelligenstest av spamrobothindret nedan kan minska engagemanget från de förtroendevalda inom sporten och att det finns en korrelation till varför just den gruppen är gladast över golfen i OS. På plussidan står att sprida golfen till nya länder, få fler golfare, öka värdet på tourerna och utrustningsföretagen. På minussidan står att OS kommer att stjäla sponsorpengar från exempelvis en svewnsk RyderCup satsning. Minuset är för svensk del större än plusset.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Nu skruvar SVT upp hockeybevakningen ytterligare. Den 18 november är det premiär för ett nytt direktsänt program med fullt fokus på SHL, Svenska Hockeyligan.

SHL är en av världens bästa hockeyligor som engagerar hela Sverige, från norr till söder. Här blandas hockey på högsta nivå med stort lokalt intresse, rivaliteter och känslor och allt detta ska vi ta fasta på i vårt nya program, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.