Skidskyttarnas kamp med miljonskulder

Skidskyttarna gläds över nya VM-framgångar och att intresset för sporten växer. Men i Östersund jobbar man febrilt för att lösa skulderna efter världscup-tävlingen i december. Arrangemanget gick back med nära 1,5 miljon kronor och nu vädjar arrangörerna om hjälp.

Skidskytteförbundet har presenterat det ekonomiska utfallet och vill nu ha hjälp från Östersunds kommun och näringsliv. Den totala notan lyder på 10,5 miljoner kronor

- Men vi vet inte summan exakt än. Det kommer räkningar fortfarande, säger skidskytteförbundets Håkan Blidberg till Östersunds-Posten.

Han menar att det här är ohållbart i fortsättningen. Förbundet har en årlig omsättning på 8 miljoner, en summa som överträffas vid ett enda arrangemang där förbundet har ansvaret. Förbundets räddning är ersättningen från tv-bolag och den summa som kommer från IBU, det internationella förbundet, totalt cirka 4 miljoner kronor.

Förhoppningen är att Östersunds kommun kan betala 3 miljoner kronor och att länsstyrelsen bidrar med 1 miljon kronor. Kvar blir då 2,5 miljoner som sponsorerna ska dela på. Till saken hör att förlusten i december berodde mycket på att arrangörerna inte lyckades sälja så många VIP-biljetter som budgeten angav.

Jämtlands landshövding, Britt Bohlin, är vän av flera idrottsarrangemang men menar att staten borde hjälpa till med pengar till en ny VM-ansökan. ”Vi siktar på att få nya VM i både alpint och skidskytte, med regeringens och statens stöd”.

- Vi vill skapa ett nationellt engagemang för att få flera stortävlingar. Där ingår både VM och världscuptävlingar, främst i alpint och skidskytte. Jag ser det som ett samverkans- och samarbetsprojekt för länet, säger Bohlin till ÖP efter ett möte med Nalle Hansson och Olle Rolén i Åre.

Bohlin tänker på såväl alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund. Hon är medveten om att kostnaderna är höga. ”Vi ska försöka samla ihop det nationella stödet. Vi behöver det för att kunna lansera oss som ett världscupland med ambitionen att arrangera stora tävlingar”.

- Även ett OS skulle vara intressant. Det måste finnas ett genuint nationellt intresse för att vi ska kunna gå vidare med det. När det gäller ett OS-event kommer kostnaderna att skena iväg ytterligare. Jag har absolut en dröm om OS, men är också realist.

 

Fakta

Kostnader för Världscupen i Östersund i december

Åtgärder på skidstadion, ex tält, tillfälliga läktare 1,8
Personal 1,8
Logistik, ex mat, transporter av volontärer, idrottare 1,3
Marknadsföring 1,5
Media, information. Ex storbildsskärmar 1,5
Volontärer, ex kläder, utbildning 0,6
Ceremonier, events på stadion 0,5
Övrigt 0,5
Totalt: 10,5 miljoner kronor
Källa: Svenska Skidskytteförbundet
 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.