Malmö Arena slår tillbaka mot Globen

Direkt när det avslöjades att Globen tagit hem kampen före Malmö Arena om ishockey-VM 2012 och 2013 kontrade skåningarna och hävdade att annat var på gång. På måndag kom svaret – Malmö Arena snyter SM-finalerna i handboll från Globen.

I dag undertecknades avtalet mellan arenabolaget Parkfast Arena AB och Svensk Elithandboll. Datum för finalerna är lördagen den 8 maj 2010.

Det är en snabb replik från främst Percy Nilsson som direkt efter bakslaget i striden om hockey-VM kontrade med att säga:

”Starta krig mot Stockholm”

- Vi får väl starta krig mot Stockholm och sno saker från Globen istället, menade han i förra veckan och avsåg SM-finalerna för handbollen och innebandyn. Nu är handbollen i hamn och beslutet innebär att Malmö blir huvudstaden för handboll de närmaste åren.

Det blir sjätte gången som SM-finalerna avgörs i en enda direkt avgörande match. Konceptet med en final i dubbelarrangemang, damer och herrar, har blivit en succé och har kommit för att stanna. Tidigare år har finalerna, inför fullsatta läktare, avgjorts vid tre tillfällen i Globen och två i Scandinavium.

- Det känns både roligt och naturligt att nästa gång kunna erbjuda denna handbollsfest i Malmö som nu har en arena i världsklass. Dessutom är Skåne, som bekant, landets främsta handbollsregion med åtta elitserielag, sex herr- och två damlag, säger HEH:s kanslichef Arne Johansson.

Avtalet innefattar även att elithandbollens upptaktsträff för media inför säsongspremiären förläggs till Malmö Arena den 16 september. Också den traditionella handbollsbanketten efter finalerna kommer att avhållas i Arenan. Vid SM-banketten senast i Globen deltog 800 personer.

SM-finaler och VM i Malmö

- Redan nu inleds arbetet för att planera för att SM-finalerna i Malmö 2010 blir den bästa folkfesten och totalupplevelsen för handbollspubliken någonsin, säger Arne Johansson som ingått i organisationsledningen vid samtliga fem tidigare finalevenemang.

Det var i november 2008 som evenemangsarena invigdes. Sedan tidigare är det känt att 2011 års VM-final kommer att avgöras här.

- Vi är oerhört glada att Malmö Arena och Malmö får värdskapet för nästa års SM-finaler i handboll för herrar och damer. Vi har haft ett konstruktivt och bra samarbete med både Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll på vägen till detta beslut, säger Karin Mårtensson, VD Malmö Arena.

- Evenemanget är viktigt för både stad och region och blir ytterligare ett bevis på att vi tillsammans arbetar strategiskt och målmedvetet för att etablera oss i evenemangens finrum.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.