STCC passerar gränserna

Att STCC vill växa i Skandinavien har länge varit känt. Nu är besluten tagna. Danmark, Norge och Finland ska ingå i standardvagnsserien och omsättningen ska därmed öka så pass att både Mattias Ekström och Richard Rydell får lust att köra här i stället för i utlandet.

Samarbetet innebär att fyra av tio deltävlingar i STCC under 2010 ska köras tillsammans med DTC, den danska serien, och därmed uppstår ett skandinaviskt mästerskap. 2011 blir samtliga tävlingar gemensamma och året därpå involveras Norge och Finland - med tävlingar där och förhoppningsvis även med stall från de länderna.

- Viljan är att köra många fler deltävlingar än de nio-tio tävlingar som gäller just nu. En fotbollsallsvenska eller elitserie i ishockey med bara tio matcher skulle få intresset att svalna och det är likadant här. Men det förutsätter att vi till 2012 har ett nytt reglemente där det blir billigare för teamen att köra varje race, säger Erik Olsson, styrelseordförande i STCC.

Inom STCC ser man just fotbollens och hockeyns högsta serier som sina största konkurrenter om intresset. Det är där åskådarna finns och även sponsorerna. Just det, är företagen på att öka marknadsinstaen?

- Det är precis nu man ska ta de här stegen. Både som företag och organisation. Jag tror vi är nere och vänder nu och väldigt mycket pekar på att det blir bättre tider. Då ska vi vara väl förberedda med en attraktiv produkt att sälja till både publik och konsumenter, men också företag som vill gå in och sponsra arrangemang som har en tydlig lyskraft, menar Erik Olsson.

- Nästa säsong blir ett led i en trestegsraket för att öppna för en bredare marknad som gagnar både team och sponsorer, säger Olsson.

STCC går därmed i spetsen för samarbete över gränserna. I Sverige har racingserien vuxit och greppat publiken. Möjligheten till expansion kan endast ske ut över gränserna.

- Ett skandinaviskt mästerskap utgör en bredare plattform för både team, sponsorer och publik. DTC-organisationen har gjort ett positivt intryck och det känns spännande att jobba tillsammans för att utveckla skandinavisk racing, avslutar Bob Huzell, vd på STCC AB, som anser att STCC måste göra den här offensiva satsningen.

Fakta

Fakta STCC

2010 körs tio deltävlingar i STCC. Fyra av dessa ingår i ”Scandinavian Touring Car Cup” med ett startfält från både STCC och DTC. Två av de skandinaviska tävlingarna körs i Sverige och två i Danmark.

2011 blir det ett renodlat skandinaviskt mästerskap.

Datum och banor för de fyra skandinaviska racen 2010:
24-25. april - Jyllandsringen
4-5. juni - City Race Arena, Göteborg
3-5. september - Jyllandsringen
17-18. september - Ring Knutstorp

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.