"Putin satt lugnt kvar hemma"

Det talades redan i förväg om hur Englands VM-ansökan skulle drabbas efter brittiska mediers försök att avslöja en utbredd korruption. När Fifa-presidenten Sepp Blatter drog lotterna minskade precis inte misstankarna om allt inte går rätt till bakom kulisserna i fotbollens maktkorridorer.

Omröstningen inför VM 2018 och 2022 handlar i hög grad om lika mycket ekonomi som politik – och någonstans finns väl ändå en sportslig hänsyn.

Många misstankar

Två av de 24 medlemmarna i Fifas exekutivkommitté, som utsåg arrangörsländerna, fick inte vara med i omröstningen eftersom de betraktades som skyldiga till mottagliga för mutor.

Men det räckte inte. BBC hävdade att tre andra medlemmar av Fifas beslutande organ, exekutivkommittén, tagit emot flera miljoner under 90-talet från marknadsbolaget ISL.

En sådan makthavare som portugisen Ricardo Teixeira, som är chef för organisationskommittén för VM 2014 i Brasilien, ska ha fått 70 miljoner kronor via ett bulvanbolag i Liechtenstein.

Krävde senare möte

Det har gått så långt att antikorruptionsorganisationen Transparency International ansåg att omröstningen skulle genomföras senare och efter det att en utredning hade skett.

Sepp Blatter har sopat bort anklagelserna. En domstol hade bedömt uppgifterna och inte funnit de anklagade skyldiga, därmed var saken ur världen, tyckte Blatter.

Men dels tvingades Fifa böta 30 miljoner kronor i fjol och dels har BBC och journalisten Andrew Jennings funnit listor som visar att ISL i hemlighet har betalat ut 700 miljoner via 175 verifikationer.

Obama dolde inte besvikelsen

Det oväntade resultatet av omröstningen spädde på misstankarna. Ryssland tog hem mästerskapet 2018 och England blev snuvat eftersom förväntningarna där var höga. Och lagom det värsta sorlet lagt sig kom ytterligare ett sensationellt resultat - Qatar blir värd fyra år senare.

Qatar konkurrerade bort Australien, Japan, Sydkorea och USA, och därmed uppstår det första riktigt stora idrottsevenemanget i Mellanöstern.  Amerikanerna med förre presidenten Bill Clinton i spetsen hade svårt att acceptera tillkännagivandet.

Och i går spädde USA:s president, Barack Obama, på kritiken:

- Det var fel beslut.

England fick futtiga två röster

Englands delegation var inställd på seger och många kom ihåg med välbehag VM 1966 när England vann på hemmaplan. David Beckham och Storbritanniens premiärminister David Cameron var på plats i Zürich. Men det hjälpte inte.

- Det räckte inte med att ha bästa ansökan både tekniskt och ekonomiskt och att ha passion för fotboll. Det är sorgligt, sa Cameron.

Engelsmännen åkte ut redan i första omgången av röstningen – med blott två röster av totalt 22.

Putin hade koll...

En stund senare kunde ryske premiärministern Vladimir Putin förkunna:

- Jag försäkrar Fifas ledning om att vi gör allt som står i vår makt för att garantera att vi är förtjänta av att arrangera VM.

Samtidigt kanske Spaniens erfarne förbundskapten, Vicente del Bosque, träffade huvudet på spiken när han konstaterade:

- Kanske vill Fifa att fotbollen sprider sig till andra regioner och Ryssland och Qatar är länder som är tunga ekonomiskt.

Eller som DN-sportens Anders Lundqvist konstaterar:

”Putin satt lugnt i Moskva, och lät Cameron jobba i onödan. Sedan satte han sig på planet till Zürich för att fira med de andra. Hur genomtänkt och hur smidigt som helst”.

Läs hela hans krönika









 

Fakta

VM-slutspel i fotboll
Sydafrika var platsen för den senaste VM-turneringen. Här är listan över alla länder som har varit värd för VM:

1934 Italien
1938 Frankrike
1950 Brasilien
1954 Schweiz
1958 Sverige
1962 Chile
1966 England
1970 Mexiko
1974 Västtyskland
1978 Argentina
1982 Spanien
1986 Mexiko
1990 Italien
1994 USA
1998 Frankrike
2002 Japan och Sydkorea
2006 Tyskland
2010 Sydafrika

Kommande VM-värdar:
2014 Brasilien
2018 Ryssland
2022 Qatar.
Fakta: TT

aktiva. Detta enligt en analys från Biocatch, som utvecklar teknik mot bedrägerier, gjort av VM-turneringarna 2018 och 2022, och fotbolls-EM 2020. 

Så det mesta talar för lugna gatan nu när fotbolls-EM går in i slutspelet. 

Lord Stanleys pokal, ursprungligen från 1892, gör i sommar stopp hemma hos Oliver Ekman Larsson i Dackehallen i Tingsryd, hos Gustav Forsling i Saab Arena i Linköping och Kevin Stenlund som välkomnar till Ishuset i Tumba med plats för 805 åskådare.

Den svenska trion var natten till tisdagen vid sina drömmars mål,  2-1 mot Edmonton i Stanley Cup-finalen Game  7. En historisk triumf för sydstatslaget aldrig tidigare höjt hockeyns heliga graal i luften, den legendomspunna pokalen som sedan säsongen 1926-1927 delas ut vinnaren av Stanley Cup slutspelet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.