Svenska folket hyllar Therese

Skidlandslaget hyllades med flest priser - men huvudrollen fick Therese Alshammar som av svenska folket röstades fram till årets mottagare av Jerringpriset. Dessutom, Ingemar Stenmark och Angelica Bengtsson gjorde bejublade framträdanden.

Här ser du alla bilder från Globen.

Foto: Jessica Gow, Scanpix

Det stod mellan skidorna stafettlag och Therese Alshammar. Svenska folket fick chans att rösta fram till dess att priset skulle offentliggöras. Obeskedet blev - Therese Alshammar! Hon fick cirka 36 procent av rösterna, knockade skidåkarna och stod för en präktig sensation.

Själv befann sig Therese i Mexico. Hon trodde aldrig att hon skulle belönas eftersom OS-hjältarna fanns med i omröstningen. Skidstjärnor har en speciell plats hos många svenskar och hade redan tagit hem flera priser.

Men Thereses förmåga att aldrig ge sig och fortsatta kämpa har onekligen gjort intryck på många. I minnet finns säkert tragiken när hennes baddräkt gick sönder.

Ingemar och Angelica väckte jubel

Två andra mycket speciellal ögonblick under galakvällen i Globen var när Ingemar Stenmark tilldelades ett hederspris och hyllades av bröderna Phil och Steve Mahre som hade flugit hit speciellt från USA samt utnämningen av Angelica Bengtsson som årets nykomling. "Mycket vill ha mer" sa 17-åringen och tog direkt plats hos många svenskar.

En av kvällens mest uppmärksammade gäster var Per Andersson, komikern från Grotesco, som kom klädd – som Peter Forsberg, i full hockeyutrustning.

Skidåkarna kom med flygplan, klädde om och partajade vid ett eget bord för att försöka slippa undan eventuella baciller.

Anna om att bära klänning

Men som Anna Haag skrev på Twitter:

"Höga klackar och långa, långa klänningar. Kan man komma längre bort från skidåkning?".

För så är det ju, plötsligt får vi se en rad ledare och stjärnor inom idrotten i en helt ny dress. Ingen svett, inga ansträngda miner, inga utfall utan här är det klänning eller kostym som gäller och inte minst ett leende.

Alla vinnare

Årets nykomling:
Angelica Bengtsson, friidrott

Årets ledare/tränare:
Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, längdskidor.

Årets kvinnliga idrottare:
Charlotte Kalla, längdskidor.

Årets idrottare med funktionshinder:
Anders Olsson, simning

Årets prestation:
Björn Ferry, skidskytte

Årets hederspris:
Ingemar Stenmark, utförsåkning

Årets manliga idrottare:
Marcus Hellner, längdskidor

Årets lag:
Stafettlandslaget herrar, längdskidåkning

Sportspegelns pris:
Mats Öhman, motocross

Jerringpriset:
Therese Alshammar, simning

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.