Vasaloppet omsätter nära 90 miljoner

När motionsvågen bara växer i styrka gynnas det största evenemanget messt av dem alla. Vasaloppet är en sifferkavalkad i rekord. Yttersta beviset är att omsättningen är uppe i nära 90 miljoner kronor. Men minst lika viktigt, endast 752 skidåkare fick plockas ur spåret eftersom de åkte för långsamt.

Även framför tv-apparaterna inspirerades många under Vasaloppssöndagen. I hård konkurrens var direktsändningen från Vasaloppet veckans mest sedda sportprogram. Drygt 38 procent eller 3,4 miljoner tittare såg något från direktsändningen i Sveriges Television. 2,2 miljoner (24,3 procent) såg målgången när Jörgen Brink vann. I genomsnitt satt 1,6 miljoner tittare framför tv:n under den drygt fem timmar långa sändningen. Jens Linds tv-dokumentär om TjejVasan förra söndagen sågs dessutom av 865.000 tittare!

Har spenderat 161 miljoner

59 161 var anmälda till samtliga lopp, 53 606 startade och 51 909 deltagare fullföljde. Det är imponerande siffror. Många har kunnat träna och tack vare den goda vintern kom de flesta väl förberedda. Nyttan och utbytet kunde knappt vara bättre varken för åkare eller arrangörer.

Den lavinen av skidåkare innebär att Vasaloppet når en omsättning på närmare 90 miljoner kronor. Därtill har näringslivet i Dalarna också noterat rekordsiffror.

Alla de här åkarna ska ha handlat för 141 miljoner kronor. Med allt inkluderat, resor, boende, utrustning etc finns en uppskattning om att 161 miljoner kronor har spenderats i bygden.

En stor vinstmaskin

Vasaloppet är en enda vinstmaskin.

Organisationen Vasaloppet och Vasaloppets Marknads AB kan på sista raden räkna hem nära 15 procent av omsättningen.

Investeringar sker ideligen. Senast tillkom fiberkabeln som numera finns längs hela sträckan och som skapar stora tekniska möjligheter, såväl för TV-sändningen som för åkarna i form av olika GPS-tjänster.

Två klubbar med miljonintäkter

Sälens IF och IFK Mora är de bakomvarande klubbarna och utdelningen är mycket god och även avundsvärd för många andra föreningar. De två föreningarna delar på runt 6 miljoner kronor.

4 miljoner kronor går till ett 50-tal föreningar som bidrar med funktionärer och tjänster.

Därtill får Svenska Skidförbundet runt 2,5 miljoner kronor.

En vinst att slippa kritik

Pengarna fördelas åt många håll, men en av de största vinsterna är att arrangörerna slapp kritik i år. I fjol var åtskilliga åkare arga och besvikna när trafiken till Sälen blockerades och många missade starten.

Nu hade arrangörerna lagt ned både pengar och möda för att det misslyckandet inte skulle upprepas. Med busskolonner, alternativa vägar och trafikvakter undvek man problem när trafiken rullade enligt förhoppningarna.

Ett visst lugn infinner sig nu i Vasaloppet Hus i Mora, men bara tillfälligt. Satsningen på en intensiv sommarvecka tar snart fart.

Många vill delta då också.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.