”Vi kan inte ta emot flera sponsorer…”

Bra många sponsoransvariga inom idrotten skulle vilja säga som Båstadstennisens tävlingsgeneral Thomas Wallén: ” Vi hade inte plats för fler partners. Sponsorplatserna är slutsålda sedan länge.”

Tennisveckorna rullar på i Båstad. Damturneringen är avklarad och nu spelar herrarna för fullt. Och fullt, det är just vad det är i alla avseenden i stan.

Sponsorer, direktörer, marknadsfolk, spelare och ledare inom tennisen, besökare inte minst - alla trängs runt tennisbanorna i första hand. På stan försöker turisterna hitta utrymme och på kvällen kommer horder av festsugna. Pengarna rullar i Båstad.

55 miljoner i omsättning

Thomas Wallén har uppskattat omsättningen till 55 miljoner, där 5 miljoner ska bli kvar på sista raden. Rekordåret är från 2010, då omsättningen blev 46 miljoner.

Sedan beräknas alla besökare spendera så mycket mer för service, boende, kroglivet och då räcker inte ens 100 miljoner i turistekonomi för den lokala näringen.

Skistar Swedish Open tog steget från skidbacken till det röda tennisgruset. Ja, just nu har faktiskt företaget låtit bygga en backe av snö för att koppla samman kärnverksamheten med miljonsponsringen.  Skistar har ett avtal som sträcker sig över 2+3 år.

Tre toppspelare

Tre topprankade grusstjärnor, Thomas Beydrych, David Ferrer och Robin Söderling har ansvaret för att tennisen också blir av hög klass.
Stadion och hotell Skansen är topprustat efter flera år av stadig upprustning och till en total kostnad av 450 miljoner.

Totalt sett har tennisveckorna ett fast grepp om många människor och är en stark lockelse. Sammanlagt kommer en kvarts miljon besökare till Båstad under de här veckorna, enligt bedömare.

Näringslivet och pengarna för sponsring och annonser utgör grunden till alla möjligheter. Till det kommer publikintäkterna.

Starka huvudsponsorer

En rad seminarier anordnas och blir till skäl för många företagare att uppsöka Båstad. Trion Tieto, Intrum Justitia och Sony Ericsson är starka huvudsponsorer som också tar initiativ till kundevent.

Firma PR Event med Thomas Wallén och Christer Hult med säte i Göteborg visste vad de gjorde när de erbjöd sig att ta över driften av Swedish Open för tolv år sedan. Det var ett risktagande då turneringen och arrangemanget hade gått på halvfart i några år.

Numera gäller en helt annan medvind, så pass kraftig att det internationella mediaföretaget Lagardére köpte både PR Event och därmed tennisveckorna 2008. Därmed växte också resurserna högst avsevärt.

ATP vill höja prispengarna

- Vi kommer att öka intäkterna kraftigt på damsidan och marginellt på herrsidan, har Thomas Wallén sagt före arrangemangsveckorna.

En ökning krävs eftersom ansvariga från tourorganisationen ATG varslar om en höjning av prispengarna. Totala potten beräknas nå över 90 miljoner dollar, motsvarande 570 miljoner kronor.

I Båstad finns redan ett beslut om att höja prispengarna med 5 procent från och med 2012.

...och så Pepes Bodega

Prispengarna i år uppgår till 398 250 euro, motsvarande 3,6 miljoner, och där vinnaren får 663 000 kronor och tvåan får trösta sig med 349 000 kronor.

Många betraktare sig själv som vinnare på kvällar och nätter. Myter och verklighet framkommer inte minst på ett av de mest kända vattenhålen, Pepes Bodega.

Ett gammalt varmbadhus som blev nattklubb 1991, då bara tänkt som ett sommaräventyr. I dag har krogen 1 200 kvadratmeter gästyta. Här ska allt vara exklusivt, det ska kosta och kontokorten ska fladdra i luften. Game, set och match på ett annat vis.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.