Tjejmilen kulmen på kvinnoåret

30 576 deltagare från 23 nationer deltar i den 28:e Tjejmilen på lördag. Det är kulmen på det största motionsåret någonsin. Aldrig har så många testat sin kondition, aldrig har arrangörerna tjänat så mycket, runt 250 miljoner kronor.

Den fantastiska ökningen förklaras mycket av att kvinnorna deltar i betydligt högre grad än tidigare.

30-procentigt ökning av kvinnor

De stora loppen, om det så gäller springa, åka skidor eller cykla, lockar flest nya deltagare.

Ökningen av kvinnor ligger på uppemot 30 procent, enligt en beräkning från RF. Ha då i tanken att för bara några år sedan utgjorde kvinnorna blott en femprocentig andel.

Några exempel - Göteborgsvarvet framhåller en ökning med 32,4 procent, Midnattsloppet påvisar 38 procent, Vasaloppet tar emot allt flera kvinnor på såväl Tjejvasan som de övriga loppen. Yttersta beviset utgör Lidingöloppet där 117 kvinnor anmälda sig 1986 medan motsvarande antal i fjol var 2 868.

En mångmiljonindustri

Dessa motionsarrangemang har utvecklats till mångmiljonaffärer. Det är en industri som bara växer. I förberedelser och genomförande, i kläder och utrustning, kringarrangemang och mässtält.

Alla leverantörer av all rekvisita hänger på och de stora sportmärken mutar in sina lopp. Deltagarna förvissar sig om att de klär sig rätt och är beredda att betala för att vara utrustade på bästa sätt.

Enbart anmälningsavgiften i de största sommarloppen hamnar på 191 miljoner kronor. Lägg till Vasaloppets alla evenemang under vintern – Tjejvasan, Stafettvasan och så vidare – hamnar avgifterna på 232 miljoner, enligt en beräkning som DN har gjort.

Alla söker nya lopp

Deltagarna betalar om än inte gladeligt. Ett exempel är hur en sen anmälan till Vasaloppet kan kosta runt 1600 kronor.

Arrangörerna räknar hem och funderar på hur de ska kunna att vidga arrangemangen. Vasaloppet är ledande och här skjuter verksamheten fart med den s k Sommarveckan med flera nya evenemang.

Stockholm Marathon/Tjejmilen AB har ett flertal arrangemang och allt utgår från ett kansli med 14 anställda. Bolaget omsatte 39 miljoner i fjol och överskottet blev 8 miljoner som ägarna IK Spårvägen och Hässelby SK delar på.

Kulmen för kvinnor

Nu riktas alla ansträningar mot att genomföra Tjejmilen, men klubbarna ansvarar också för löpartävlingar som ASICS Stockholm Marathon, Minimaran, Vår Ruset, DN Stockholm Halvmarathon, Bellman stafetten och Tjur Ruset samt friidrottsgalan XL Galan.

30 576 deltagare från 23 nationer kommer till den 28:e Tjejmilen

Tjejmilen är Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor och deltagare lockas från 22 nationer; Australien, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Japan, Luxemburg, Makedonien, Nederländerna, Norge, Polen, Ryssland, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA och Österrike.

Drygt 2 000 ställde upp när loppet genomfördes för första gången 1984. Premiären blev mycket lyc kad, och sedan ökade intresset snabbt.

 

 

 

Fakta

De många motionsloppen i Sverige drar in nästan en kvarts miljard kronor – bara i anmälningsavgifter. Se här:Vårruset, på 17 platser, 33 miljoner
Göteborgsvarvet 29 m
Lidingöloppet 29
Stockholm Marathon 16
Midnattsloppet Sthlm 7
Stockholm halvmarathon 5
Cykelvasan 5
Midnattsloppet Göteborg 4
Vansbrosimningen 3
Källa: DN

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.