Hockeyförbundet letar efter anseendet

Svenska Ishockeyförbundet har fått en delikat fråga på sitt bord, hur ska anseendet återfås? Svenska hockeyfans finns i tillräcklig mängd, det vet alla, men deras förtroende måste återvinnas efter schabblet med VM-biljetterna.
I Hartwell Arena i Helsingfors gick det så långt att finska hockeysupporters protesterade mot de höga biljettpriserna och riktade sin ilska mot finska ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola. Foto: Markku Kainulainen, Lehtikuva/Scanpix


Att det blir stora förändringar i upplägget inför VM 2013, det är alla överens om.

Den där tvåbarnsfamiljen...

Exemplet med tvåbarnsfamiljen, som ville se Tre Kronor men tvingades köpa biljetter till ytterligare tre matcher för sammanlagt drygt 12 000 kronor, ger rysningar. 

De totalt utdömda biljettpaketen är skrotade och helst vill ingen bli påmind.

Fansen blev sura inför de skyhöga priserna, spelarna blev sura för att det inte kom så många åskådare och de ansvariga blev sura för att det gick så totalt snett.

Glöm paketeringen!

Ordföranden Christer Englund svävar inte på orden:

- Paketeringen kan vi glömma, säger ordföranden Christer Englund och är inne på en satsning på
singelbiljetter och eventuellt dagsbiljetter till VM nästa år.

Fakta för VM i Stockholm är att matcherna bara lockade 149 363 åskådare mot tänkta 250 000.

Motsvarande siffror för Helsingfors tänkta 350 000 mot verklighetens 300 000 och knappt det.

Insåg inte dagens krav

52 000 biljetter för semifinalerna, finalen och bronsmatchen räddade siffrorna.

- Folk ställer stora krav på var man lägger sina pengar. Vi måste börja om med ett tomt papper, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till TT.

100 000 förlorade åskådare slår mot ekonomin och sponsorerna harklar sig och undrar vad som egentligen sker. Och det är förbundet som måste stå till svars.

Inte alla matcher på kvällstid

Englund påpekar:

- Vi sålde strax under 180 000 biljetter, men alla utnyttjades inte.

Tre Kronor spelade samtliga sina matcher på sen kvällstid och här krävs kanske ett nytänk.

- Exempelvis mötte vi Italien en lördag kväll kl 20.15. En sån match kanske skulle dra mer folk om vi spelade tidigare och försökte få dit exempelvis barnfamiljer, säger han.

Stor TV-publik

Hockeyintresset är det ingen som ifrågasätter,d et visar inte minst TV-sändningarna.

- Siffrorna för turneringen i stort har överträffat våra förväntningar med bred marginal. Tre kronor är ett folkkärt landslag och vi är överväldigade över hur stort intresset har varit. Det här har varit en lyckad satsning och vi ska fortsätta och satsa minst lika hårt de kommande åren, enligt Hans Pekkari, sportchef på TV4-gruppen, i uttalanden.

Stämning (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 09:36

1. Globenområdet

Förutom att det var dåligt med publik på matcherna, det var ju helt stendött utanför arenan på hela Globenområdet! Det var så långt ifrån en msäterskap och feststämning man kunde komma?!

Stefan (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 11:00

2. Ungdoms spelare?

Även om det gick snett denna gången borde det vara en given första åtgärd att försöka få ungdomslag att fylla gapet på de tomma läktarna. Mina söner är aktiva i en av Sveriges största hockeyklubbar. Mig veteligen har det inte skett några försök att aktivera dessa VM törstande ungdomar till att komma till VM matcherna med sina lag. Hockeyförbundet borde lära av handbollen och innebandyn som sett till att fylla läktarna på även mindre intressanta matcher med de som dyrkar spelarna i mästerskapen!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.