Sikte på 40 000 åskådare på Friends

Svenska Fotbollförbundet och UEFA ökade publikkapaciteten vid Dam-EM-finalen på Friends Arena den 28 juli. 10 000 biljetter släpptes, 5 000 såldes direkt. Nu är siktet inställt mot 40 000 åskådare.
Pia Sundhage på landslagets pressträff på Strandbaden i Falkenberg. Efter tre EM-matcher på en vecka fick spelarna i landslaget en träningsfri onsdag och chans att ladda batterierna inför fortsättningen. Foto: Adam Ihse, Scanpix
Annons


Halva det övre etaget ska öppnas och anledningen är det stora intresset för hela turneringen.

Tryck från intresserade

Under tisdagen kom det drygt 8 000 åskådare till Danmark-Finland i Göteborg, kvällens match i Kalmar mellan Tyskland och Norge är slutsåld, och publikrekordet för ett dam-EM är redan slaget med råge.

När Sverige ansökte om att få mästerskapet gjorde man det med Friends Arena som finalarena men med en kapacitet begränsad till 30 000 åskådare. I klartext, det övre etaget som rymmer 20 000 åskådare ansågs inte nödvändigt.

Men, redan innan gruppspelet är färdigt, är alla säljbara biljetter slut till finalen samtidigt som trycket från allmänheten är stort.

En plan B

Det nya beslutet innebär att inledningsvis öppna halva övre etage på Friends Arena och det innebär att blir plats för ytterligare 10 000 biljetter åskådare.

- Vi följer utvecklingen och har haft en plan B, säger Göran Havik, organisationschef för EM.

Just nu har närmare 140 000 biljetter sålts. Av de 10 som släpptes på onsdagen såldes 5 000 omgående.

Det mest anmärkningsvärda så här långt skedde när 8 861 betalade för att se Tyskland och Holland. Det är tidernas högsta siffra för en EM-match som inte är final, eller där inte hemmanationen deltar. 

Fullsatta läktare vid alla EM-matcher innebär 280 000 besökare. De siffrorna når man inte, men bara genom att sälja halva antalet biljetter innebär inte bara en bonus från Uefa utan framför allt det historiska att som första EM-arrangör någonsin nå den nivån.

Oskar (inte verifierad)

tors, 2013-07-18 13:24

1. Grattis EM-kansliet!

Det är bara att lyfta på hatten och Gratulera Göran Havik och hans medhjälpare i de sex städerna som EM-spelas. Allt från planeringen, information till genomförande har skötts mästerligt. Efter alla negativa skriverier om SvFF i olika sammanhang så är det skönt att det finns personer som är kunniga och driver sin linje, vilket tydligen SvFF:s saknar. Oskar

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.