Unik premiär på Tele2 Arena

För första gången i Sverige spelas amerikansk fotboll på en arena värdig Barack Obama. Årets SM-final mellan Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders avgörs på nya Tele2 Arena i Stockholm på lördag.
Anton Källvik, Örebro Black Knights, och Anders Hermodsson, Carlstad ser fram emot lördagens SM-final i amerikansk fotboll på Tele2 Arena. Foto: Hans Fridén
Annons


Lördagens möte på Tele2 Arena är en del i statushöjning inför VM på samma arena, 2015, liksom direktsändning i TV4 Sport.

SM-finalerna har tidigare spelats på Studenternas i Uppsala, men inför VM-arrangemanget vill man gärna värma upp den idrottsintresserade Stockholms-publiken.

En dröm för spelarna

- Det är verkligen en dröm för grabbarna at få spela på en arena som tar 30 000 åskådare. Det bygger intresse för sporten i Sverige, säger Jim Ward, head coach i Örebro Black Knights.

Hans kollega Doug Adkins i Carlstads Crusaders instämmer helhjärtat.

- Det ger allmänheten en bild av att vår sport är att räkna med även här i Sverige, menar han.

VM-planeringen pågår

Planeringen inför VM är redan i full gång. VM-generalen Marcus Magnell tror att mästerskapet kommer att betyda mycket för sommar-Stockholm och planerar för ett upplevelseorienterat evenemang. Det betyder i klartext att matcherna kopplas till andra attraktiva evenemang för olika målgrupper på och runt arenan.

Såväl Stockholms stad som näringslivet i kommunen har välsignat evenemanget och man siktar på cirka 100 000 besökare under två veckor. Stockholm räknar med mångmiljonintäkter.

Staden beräknade i våras att en av de tre utsålda Bruce Springsteen-konserterna på Friends Arena genererade ca 200 milj kr i intäkter för hotell, restauranger och butiker i stan.

Bygger VM-budget

- Teoretiskt skulle ett VM-arrangemang i den här storleksordningen kunna omsätta cirka en kvarts miljard, men det bygger på en biljettförsäljning på 20 000 per match, vilket kanske är en smula optimistiskt, säger Marcus Magnell som avstår från att ge någon säker prognos.

Konstgräset på Tele2 Arena är inte ovant för den här sportens spelare som ofta tvingas bita i gräset. De flesta matcher i amerikansk fotboll i Sverige avgörs numera på konstgräs.  SM-finalen på lördag spelas med taket stängt.

Sändningen i TV4 Sport startar kl. 19.00 med tio minuters uppsnack. Tidigare på dagen avgörs damernas final, också på Tele2 Arena, där titelförsvarande Stockholm Mean Machines ställs mot Arlanda Jets. Matchstart 14.00.

NFL-premiär i natt

Och apropå amerikansk fotboll så blir det natten till fredagen stor NFL-premiär. Med TV10 som huvudkanal direktsänds upp till fem matcher/omgång från den amerikanska fotbollssäsongen.

- Vår satsning på NFL är större än någonsin tidigare, säger Per Nunstedt, Viasat Sports programchef .

Fjolårets Super Bowl-mästare Baltimore Ravens är först ut den här säsongen. Men TV10:s NFL-expert Carl-Johan Björk tror mer på premiärmotståndaren Denver Broncos i år.

- Jag tror att nu när Peyton Manning är mer hemmastadd i Denver och fått forma sitt offense ännu ett år kan de bli riktigt giftiga.

Thomas Westlind

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Nu går till och med en majoritet i IFK Norrköpings styrelse mot Hunt och ger sitt fulla stöd till avgående klubbdirektören Jens Magnusson. I ett officiellt uttalande på klubbens webbplats presenterar styrelsen resultatet av den rapport där arbetsmiljön i föreningen kartlagts.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.