Unik premiär på Tele2 Arena

För första gången i Sverige spelas amerikansk fotboll på en arena värdig Barack Obama. Årets SM-final mellan Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders avgörs på nya Tele2 Arena i Stockholm på lördag.
Anton Källvik, Örebro Black Knights, och Anders Hermodsson, Carlstad ser fram emot lördagens SM-final i amerikansk fotboll på Tele2 Arena. Foto: Hans Fridén
Annons


Lördagens möte på Tele2 Arena är en del i statushöjning inför VM på samma arena, 2015, liksom direktsändning i TV4 Sport.

SM-finalerna har tidigare spelats på Studenternas i Uppsala, men inför VM-arrangemanget vill man gärna värma upp den idrottsintresserade Stockholms-publiken.

En dröm för spelarna

- Det är verkligen en dröm för grabbarna at få spela på en arena som tar 30 000 åskådare. Det bygger intresse för sporten i Sverige, säger Jim Ward, head coach i Örebro Black Knights.

Hans kollega Doug Adkins i Carlstads Crusaders instämmer helhjärtat.

- Det ger allmänheten en bild av att vår sport är att räkna med även här i Sverige, menar han.

VM-planeringen pågår

Planeringen inför VM är redan i full gång. VM-generalen Marcus Magnell tror att mästerskapet kommer att betyda mycket för sommar-Stockholm och planerar för ett upplevelseorienterat evenemang. Det betyder i klartext att matcherna kopplas till andra attraktiva evenemang för olika målgrupper på och runt arenan.

Såväl Stockholms stad som näringslivet i kommunen har välsignat evenemanget och man siktar på cirka 100 000 besökare under två veckor. Stockholm räknar med mångmiljonintäkter.

Staden beräknade i våras att en av de tre utsålda Bruce Springsteen-konserterna på Friends Arena genererade ca 200 milj kr i intäkter för hotell, restauranger och butiker i stan.

Bygger VM-budget

- Teoretiskt skulle ett VM-arrangemang i den här storleksordningen kunna omsätta cirka en kvarts miljard, men det bygger på en biljettförsäljning på 20 000 per match, vilket kanske är en smula optimistiskt, säger Marcus Magnell som avstår från att ge någon säker prognos.

Konstgräset på Tele2 Arena är inte ovant för den här sportens spelare som ofta tvingas bita i gräset. De flesta matcher i amerikansk fotboll i Sverige avgörs numera på konstgräs.  SM-finalen på lördag spelas med taket stängt.

Sändningen i TV4 Sport startar kl. 19.00 med tio minuters uppsnack. Tidigare på dagen avgörs damernas final, också på Tele2 Arena, där titelförsvarande Stockholm Mean Machines ställs mot Arlanda Jets. Matchstart 14.00.

NFL-premiär i natt

Och apropå amerikansk fotboll så blir det natten till fredagen stor NFL-premiär. Med TV10 som huvudkanal direktsänds upp till fem matcher/omgång från den amerikanska fotbollssäsongen.

- Vår satsning på NFL är större än någonsin tidigare, säger Per Nunstedt, Viasat Sports programchef .

Fjolårets Super Bowl-mästare Baltimore Ravens är först ut den här säsongen. Men TV10:s NFL-expert Carl-Johan Björk tror mer på premiärmotståndaren Denver Broncos i år.

- Jag tror att nu när Peyton Manning är mer hemmastadd i Denver och fått forma sitt offense ännu ett år kan de bli riktigt giftiga.

Thomas Westlind

Nästan 130 miljoner kronor kommer nu i coronastöd till knappt 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund  

Det är gott nog och skänker tröst för januari och februari, men fortfarande saknas besked från regeringen om mars

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Trots att Sveriges kvinnliga idrottare gång på gång visar framgångsrika resultat så är forskningen på området kvinnors träning starkt eftersatt i förhållande till hur mycket forskning som bedrivs på mäns idrottande. Och just i dag,på Kvinnodagen, vill SOK förstärka resurserna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.