Unik premiär på Tele2 Arena

För första gången i Sverige spelas amerikansk fotboll på en arena värdig Barack Obama. Årets SM-final mellan Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders avgörs på nya Tele2 Arena i Stockholm på lördag.
Anton Källvik, Örebro Black Knights, och Anders Hermodsson, Carlstad ser fram emot lördagens SM-final i amerikansk fotboll på Tele2 Arena. Foto: Hans Fridén


Lördagens möte på Tele2 Arena är en del i statushöjning inför VM på samma arena, 2015, liksom direktsändning i TV4 Sport.

SM-finalerna har tidigare spelats på Studenternas i Uppsala, men inför VM-arrangemanget vill man gärna värma upp den idrottsintresserade Stockholms-publiken.

En dröm för spelarna

- Det är verkligen en dröm för grabbarna at få spela på en arena som tar 30 000 åskådare. Det bygger intresse för sporten i Sverige, säger Jim Ward, head coach i Örebro Black Knights.

Hans kollega Doug Adkins i Carlstads Crusaders instämmer helhjärtat.

- Det ger allmänheten en bild av att vår sport är att räkna med även här i Sverige, menar han.

VM-planeringen pågår

Planeringen inför VM är redan i full gång. VM-generalen Marcus Magnell tror att mästerskapet kommer att betyda mycket för sommar-Stockholm och planerar för ett upplevelseorienterat evenemang. Det betyder i klartext att matcherna kopplas till andra attraktiva evenemang för olika målgrupper på och runt arenan.

Såväl Stockholms stad som näringslivet i kommunen har välsignat evenemanget och man siktar på cirka 100 000 besökare under två veckor. Stockholm räknar med mångmiljonintäkter.

Staden beräknade i våras att en av de tre utsålda Bruce Springsteen-konserterna på Friends Arena genererade ca 200 milj kr i intäkter för hotell, restauranger och butiker i stan.

Bygger VM-budget

- Teoretiskt skulle ett VM-arrangemang i den här storleksordningen kunna omsätta cirka en kvarts miljard, men det bygger på en biljettförsäljning på 20 000 per match, vilket kanske är en smula optimistiskt, säger Marcus Magnell som avstår från att ge någon säker prognos.

Konstgräset på Tele2 Arena är inte ovant för den här sportens spelare som ofta tvingas bita i gräset. De flesta matcher i amerikansk fotboll i Sverige avgörs numera på konstgräs.  SM-finalen på lördag spelas med taket stängt.

Sändningen i TV4 Sport startar kl. 19.00 med tio minuters uppsnack. Tidigare på dagen avgörs damernas final, också på Tele2 Arena, där titelförsvarande Stockholm Mean Machines ställs mot Arlanda Jets. Matchstart 14.00.

NFL-premiär i natt

Och apropå amerikansk fotboll så blir det natten till fredagen stor NFL-premiär. Med TV10 som huvudkanal direktsänds upp till fem matcher/omgång från den amerikanska fotbollssäsongen.

- Vår satsning på NFL är större än någonsin tidigare, säger Per Nunstedt, Viasat Sports programchef .

Fjolårets Super Bowl-mästare Baltimore Ravens är först ut den här säsongen. Men TV10:s NFL-expert Carl-Johan Björk tror mer på premiärmotståndaren Denver Broncos i år.

- Jag tror att nu när Peyton Manning är mer hemmastadd i Denver och fått forma sitt offense ännu ett år kan de bli riktigt giftiga.

Thomas Westlind

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.